Koronaviruspandemia – apua yrityksille

Koronavirusepidemia aiheuttaa nopeita muutoksia ja vaatii sopeutumista meiltä kaikilta. Tälle sivulle kokoamme linkkejä yritysten avuksi.

Kustannustuki yritysten auttamiseksi koronan aiheuttaman vaikean taloustilanteen yli avataan jälleen 17.8. ja hakuaika päättyy 30.9.2021. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi yli 30 prosenttia tukikaudella 1.3.–31.5.2021 vertailuajankohtaan nähden ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä joustamattomista kustannuksista ja palkkakuluista. Lisätietoja kustannustuen neljännestä hakukierroksesta Valtiokonttorin sivuilta.

Tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin on suunnattu yrityksille, joilla EU:n määrittelemä aiempi koronatukien enimmäismäärä 1,8 miljoonaa euroa on jo täynnä tai täyttymässä, ja joille ei siksi voida myöntää enempää kustannustukea. Tuen hakuaika on sama kuin kustannustuen neljännellä hakukierroksella eli 17.8.–30.9.2021. Lisätietoja Valtiokonttorin sivuilta.

Työttömyysturvapoikkeukset jatkuvat 30.9.2021 saakka. Alun perin kesäkuun 2021 loppuun voimassa olevia työttömyysturvan poikkeussäännöksiä on jatkettu. Mm. yrittäjien oikeus työmarkkinatukeen jatkuu. Yrittäjille on voitu maksaa työmarkkinatukea tilanteessa, jossa työmäärä tai yrityksestä saatava tulo on vähentynyt pandemian takia. Lue lisää Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Sulkemiskorvaus on tarkoitettu yrityksille, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta täytynyt pitää suljettuina koronavirusepidemian vuoksi. Sulkemiskorvauksen hakuajat ovat päättyneet.

Tapahtumatakuu on ennakollinen maksusitoumus, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Huomaathan, että takuuta ei voida myöntää jo ennen takuun hakemista alkaneille tai peruutetuille tapahtumille. Tapahtumatakuun hakuaika päättyi 31.8.2021.

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea Verohallinnolta 31.8.2021 saakka.

TEM:n ohjeita yrityksille koronavirustilanteessa löytyy tältä sivulta.

Jäsenenä yrityksesi saa kauttamme neuvontaa verotukseen ja työsuhteen ehtoihin liittyvissä kysymyksissä. Vero- ja työlainsäädännön kokenut asiantuntija, KTM Karl-Johan Sigfrids vastaa kysymyksiisi sähköpostitse. Laskun tästä palvelusta maksaa kauppakamari.
Lähetä kysymyksesi sähköpostitse Karl-Johan Sigfridsille.

Hallituspartnerit Pohjanmaa ry tarjoaa maksutta jäsentensä asiantuntemusta kauppakamarialueen yrityksille koronapandemian aiheuttamissa haasteissa. Hallitusammattilaisilta voi saada neuvoja ja sparrausta esimerkiksi sopeuttamistoimissa, rahoitusjärjestelyissä tai liiketoiminnan kehitystyössä. Lue lisää Hallituspartnereiden tarjoamasta tuesta.

ELY-keskuksen Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yhteystietolista.

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut yritysten lakineuvontapalveluun liittyvää ja muuta korona-infoa sivulleen, jota päivitetään jatkuvasti, sivulta löytyy myös kattava lista usein kysyttyjen kysymysten vastauksia.

Myös Keskuskauppakamarin sivuille päivitetään jatkuvasti korona-infoa yrityksille.

Keskuskauppakamari on julkaissut yrityksille ja organisaatioille suositukset etätyön purkuun.

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN