Koronaviruspandemia – apua yrityksille

Image: Pixabay

Koronavirusepidemia aiheuttaa nopeita muutoksia ja vaatii sopeutumista meiltä kaikilta. Tälle sivulle kokoamme linkkejä yritysten avuksi.

Koronavirustilanteen vuoksi Pohjanmaan kauppakamari järjestää maksuttomia verkkotietoiskuja yrityksille.

Tallenteet menneistä tietoiskuista:
7.4. Koronapandemia ja työlainsäädäntö
29.4. Yrityssaneeraus vaihtoehtona koronatilanteessa
16.9. Vinkkejä yrityksille koronasyksyyn -tietoisku

Kustannustuki yritysten auttamiseksi koronan aiheuttaman vaikean taloustilanteen yli avataan jälleen. Tavoitteena on avata haku huhtikuun lopussa. Hallitus ehdottaa kustannustukilakiin muutoksia, joilla tukea voitaisiin myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille, yksinyrittäjätuki olisi siis jatkossa osa kustannustukea. Tuki olisi edelleen korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista, palkkamenoista ja nyt myös palkansivukuluista, mutta sillä ei korvattaisi liikevaihdon laskemista. Kustannustuen kolmas hakukierros olisi tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020. Päivitämme tähän kustannustuen kolmannen hakukierroksen tiedot, kun ne vahvistuvat.

Sulkemiskorvausta valmistellaan yrityksille, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta pidettävä suljettuina koronavirusepidemian vuoksi. Korvaus koskisi yrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää. Isommille yrityksille valmistellaan erillinen tuki mahdollisimman pikaisesti. Sulkemiskorvaus koskisi ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, jotka on suljettu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla 9.–28.3.2021. Ruoan ulosmyynti huomioidaan korvauksen määrässä. Korvausta voitaisiin maksaa myös yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto voi määrätä suljettavaksi tartuntatautilain nojalla. Näitä ovat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat ja kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä sisäleikkipuistot. Korvaus maksettaisiin yrityksille sulkemisajalta, jos ne ovat suljettuina yli 15 vuorokautta. Jos yritysten asiakasmäärää on rajoitettu, mutta niitä ei ole suljettu kokonaan, ne eivät ole tuen piirissä. Nämä yritykset voivat kuitenkin hakea kustannustukea. Haku yrityksille on tavoitteena avata toukokuun alussa.

Suomi saa lisämäärärahoja pk-yritysten kilpailukyvyn tukemiseen Euroopan komission toukokuussa 2020 antamien maakohtaisten suositusten mukaisesti. Ensisijaisena painopisteenä on pk-yritysten tukeminen ja uusiutuminen covid-19 kriisistä selviytymiseksi. Tärkeitä teemoja ovat digitaalisuuden ja vähähiilisen liiketoiminnan edistäminen, sekä sitä tukeva tutkimus ja innovointi.
ELY-keskus avaa yrityksen kehittämisavustuksen haun ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksen haun 26.2.-31.5.2021. Lisätietoja täältä.

Koronavirustilanteen vuoksi yritysten kehittämisavustuksiin on tehty muutoksia, jotka ovat voimassa 30.6.2021 saakka. Muutoksen voimassaoloaikana de minimis -sääntöä ei noudateta. Tämä on helpotus monelle yritykselle, joka on saanut paljon tukia. Lisätietoja kehittämisavustuksen väliaiakaisista muutoksista löydät täältä ja täältä.

TEM:n ohjeita yrityksille koronavirustilanteessa löytyy tältä sivulta. TEM:n hallinnonalalla vuoden 2021 alussa voimaan astuneet muutokset puolestaan löytyvät täältä.

Jäsenenä yrityksesi saa kauttamme neuvontaa verotukseen ja työsuhteen ehtoihin liittyvissä kysymyksissä. Vero- ja työlainsäädännön kokenut asiantuntija, KTM Karl-Johan Sigfrids vastaa kysymyksiisi sähköpostitse. Laskun tästä palvelusta maksaa kauppakamari.
Lähetä kysymyksesi sähköpostitse Karl-Johan Sigfridsille.

Hallituspartnerit Pohjanmaa ry tarjoaa maksutta jäsentensä asiantuntemusta kauppakamarialueen yrityksille koronapandemian aiheuttamissa haasteissa. Hallitusammattilaisilta voi saada neuvoja ja sparrausta esimerkiksi sopeuttamistoimissa, rahoitusjärjestelyissä tai liiketoiminnan kehitystyössä. Lue lisää Hallituspartnereiden tarjoamasta tuesta.

ELY-keskuksen Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yhteystietolista.

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut yritysten lakineuvontapalveluun liittyvää ja muuta korona-infoa sivulleen, jota päivitetään jatkuvasti, sivulta löytyy myös kattava lista usein kysyttyjen kysymysten vastauksia.

Myös Keskuskauppakamarin sivuille päivitetään jatkuvasti korona-infoa yrityksille.

Keskuskauppakamari on julkaissut yrityksille ja organisaatioille suositukset etätyön purkuun.

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN