Suomessa valmistellaan parhaillaan niin sanottua whistleblowing-lainsäädäntöä, joka mahdollistaa ilmoittajalle organisaatioissa tapahtuvien epäiltyjen väärinkäytöksien ja mahdollisen epäeettisen toiminnan turvallisen ilmoittamisen. Uusi lainsäädäntö perustuu EU:n direktiiviin, ja lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2022. Velvollisuus whistleblowing-kanavan käyttöönottoon koskee pääsääntöisesti vähintään 50 työntekijää työllistäviä työntekijöitä, ja tätä pienemmät yritykset voivat ottaa kanavan käyttöön vapaaehtoispohjalta.
Whistleblowing-kanavan käyttöönotto ja ilmoitusten asianmukainen käsittely mahdollistaa turvallisen ilmoittamisen väärinkäytöksistä. Kanavan avulla yritys saa aikaisempaa matalammalla kynnyksellä tietoa mahdollista väärinkäytöksistä, jolloin niihin voidaan myös puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Whistleblowing-kanavan käyttöönotto on myös yksi osatekijä yrityksen vastuullisessa toiminnassa ja merkki myös esimerkiksi asiakkaiden suuntaan yrityksen vastuullisesta toimintakulttuurista.
Koulutuksessa käydään läpi uuden whistleblowing-sääntelyn tuomia käytännön vaatimuksia erityisesti pienten ja keskisuurteen yritysten näkökulmasta.
Ohjelma
Koskeeko whistleblowing-kanava PK-yrityksiä?
- Minkälaisia organisaatioita velvollisuus whistleblowing-kanavan perustamiseen koskee?
- Mitä tulee huomioida, jos ottaa whistleblowing-kanavan käyttöön vapaaehtoispohjalta?
Whistleblowing-kanavan käyttöönotto
- Mitä vaatimuksia tulee huomioida ilmoituskanavan käyttöönotossa?
- Keillä on oikeus tehdä ilmoituksia ilmoituskanavassa?
- Miten ilmoituskanavasta tulee informoida?
- Voiko ilmoituskanavan hankkia ulkoiselta palveluntarjoajalta?
Ilmoitusten käsittely whistleblowing-kanavassa
- Miten whistleblowing-ilmoitukset tulee käsitellä?
- Mitä tietosuojavaatimuksia tulee huomioida ilmoitusten käsittelyn ja säilyttämisen osalta?
- Mitä tarkoittaa vastatoimien kielto, ja miten ilmoituksen kohdetta tulee suojata?