Dagens arbetsmarknader kännetecknas av arbetsförhållanden som kan se mycket olika ut och ändras även på mycket kort tid. Dels beror det på att arbetsgivarna anpassar de anställdas input till att passa företagets föränderliga behov, men även de anställda är mer benägna att försöka anpassa sina arbetsinsatser till den aktuella livssituationen
Arbetstiderna kan ändras, tex från heltid till deltid. Man kan ordna deltidsjobb på olika sätt. Avlöningsgrunden kan ändras tex från månadsanställd till timanställd. Många företag kämpar med sin ekonomi och lönsamhet och både permitteringar och uppsägningar kan bli aktuella. Alla dessa förändringar ställer till utmaningar både när det gäller löneräkning men även när det kommer till semestrar. Hur hantera detta med semestrar när förutsättningarna är föränderliga?
Under den här kursen går vi igenom en del av dessa knoppar som jag stött på som löneräknare. Jag kommer att belysa de olika frågeställningarna genom flera exempel. Och ni får gärna på förhand skicka in konkreta frågor ni har kring dessa teman så kan vi ta upp dom under kursens gång.
Att bevilja semester
- Vad kan arbetsgivaren bestämma?
- Vad gäller för tidpunkten för semestern, uppdelning av semestern och sparandet av semesterdagar?
Att hålla semester
- Hur förbrukas semesterdagar hos deltidsanställda?
- Vad gäller vid förkortad arbetsvecka eller jobb varannan vecka?
- Hur ordnar man tex vintersemester åt en deltidsanställd?
- Hur fungerar semester under uppsägningstiden?
Semester och permitteringar
- Hur intjänas semesterdagar och hur förbrukas semesterdagar för heltidspermitteringar samt permittering genom förkortad arbetsvecka?
Beräkning av semesterlönen när arbetstiden och avlöningsgrunden ändras under semesteråret
- Förändring tex från månadsanställd till timanställd och vice versa
- Hur påverkar det om ändringen skett under intjäningsåret eller efter att intjäningsåret är slut men innan semestern inleds?
- Hör den anställda till 14 dagars regeln eller 35 timmars regeln?
- Från vilken lön räknas semesterlönen?
Annulleringsvillkor
Annulleringsvillkor
Anmälningar till kurser som är ordnade av Österbottens handelskammare är bindande men anmälningar kan annulleras avgiftsfritt senast under kursens sista anmälningsdag. Annulleringar efter att anmälningstiden har gått ut faktureras med hälften av deltagaravgiften. Annulleringar som görs två dagar innan kursen eller senare faktureras med hela deltagaravgiften. Vid sjukdomsfall faktureras halva deltagaravgiften. Företaget kan dock skicka en annan anställd istället för den som har blivit förhindrad eller insjuknat.
På hybridkurserna är det möjligt att ändra om sitt deltagande från distans till på plats, eller vice versa, fram till kursens sista anmälningsdag.
Villkor för att kurser ska anordnas är att antalet deltagare uppgår till minimiantal per kurs.
visa mindre