Publicerad på Vasabladet och Österbottens tidning 5.4.2025.
Uttrycket ”USA innoverar, Kina kopierar och EU reglerar” hade fått en ny form i flera samtal i korridorerna under den nyligen avslutade Vaasa EnergyWeek. Den nya versionen lyder nu så här: USA investerar, Kina innoverar och EU reglerar.
Bakom detta ligger tanken att USA skapar ekonomisk tillväxt genom att göra stora investeringar i teknologi, forskning och utveckling – och använder kapital utan rädsla för risker. Kina är inte längre bara en kopiatör, utan är också en aktiv utvecklare av egen teknologi och innovationer. EU:s roll har blivit att fokusera på strikt reglering, som sätter gränser och säkerställer att teknikutvecklingen är hållbar. Detta strategiska vägval skulle inte många tippare sätta pengar på – inte ens andras pengar. Europa håller på att halka efter USA och Kina.
Men nu har Europa vaknat. Det märks bland annat på kommissionens program för ren energi, Green Industrial Deal, samt Green Omnibus, som syftar till att minska företagens administrativa börda och dess kostnader med en fjärdedel. Förhoppningsvis skyndar man på med konkreta åtgärder så att byråkratin inte hinner äta upp innovationerna till frukost.
I Finland bör vi samla våra krafter och som ett smidigt land ta ett försprång i denna nya våg. Men klarar vi av det?
Varför inte – vi blev ju just för åttonde gången världens lyckligaste land. Det överraskar oss finländare varje gång, lika mycket som när vintern gör comeback. Denna gång var det många som sade att de inte trodde vi fortfarande skulle vara etta. Just det. Följer man det politiska debattklimatet som valvåren hetsat upp, så verkar det som om vi antingen är på väg mot undergång eller just nu lyfts upp ur en djup grop, som tidigare regeringar grävt åt oss.
Så i genomsnitt ganska bra? Åtminstone bättre än alla andra länder. Kanske man inte ska fästa så stor vikt vid det politiska käbblet. Beslut kommer och går, och någon tycker alltid att staten nu förstörs. Ur ett helikopterperspektiv kanske det ändå inte sker något särskilt dramatiskt. Som vår bortgångne president Mauno Koivisto sa: ”Om vi inte med säkerhet vet hur det kommer att gå, låt oss anta att allt går bra.”
Men är lyckan i själva verket det största hotet mot Finlands framgång och tillväxt? Jag skulle säga ja – i den meningen att ett alltför nöjt sinnestillstånd gör oss lata, tar bort hungern efter innovation, viljan att utvecklas och modet att ta risker. Det största hotet mot Finland kan komma inifrån: från en mentalitet som säger att det är bra som det är nu. Den säger att vi nått en punkt där det inte finns något behov att sträva vidare.
Det vore ett farligt sinnestillstånd just nu, när vi står inför ett historiskt fönster av möjligheter. Världsekonomin genomgår en omfördelning där pionjärerna i den gröna omställningen visar vägen och får de största vinsterna. Det strålar också brett ut i samhället – det handlar inte om enskilda företags framgång, utan samtidigt bygger vi en hållbar och god framtid för kommande generationer.