Kansain­välisen rekry­toinnin tietopankki

Alueemme oppilaitokset ja eri toimijat tarjoavat tukea yrityksille kansainvälisiin rekrytointeihin liittyen. Tälle sivustolle kootaan alueemme mahdollisuuksia, joita yritykset voivat hyödyntää harkitessaan kansainvälistä rekrytointia tai palkatessaan ulkomaalaisen asiantuntijan tai työntekijän.

Kansainväliset rekrytoinnit ovat merkittävä mahdollisuus laajentaa liiketoimintaa, sekä tuoda uutta osaamista ja diversiteettiä organisaatioon.

Kansainvälisen rekrytoinnin opas

Talent Coastline

Talent Coastline on työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton toimijoista koostuva ekosysteemi, jonka sateenvarjon alaisuudessa kehitetään Talent Boost-toimia Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Toimimme kansainvälisten rekrytointien, kansainvälistyvien työyhteisöjen ja monimuotoistuvien toimintakenttien tukemiseksi ja edistämiseksi, jotta alue ja yritykset säilyvät elinvoimaisina nyt ja tulevaisuudessa.

Talentcoastline.fi on suunnattu erityisesti yrityksille ja muille työnantajille sekä kansainvälisille osaajille. Sivusto tarjoaa tietoa kansainvälisen rekrytoinnin kenttään liittyvistä ajankohtaisista aiheista, tapahtumista ja verkostoista, sekä kokoaa yhteen meneillään olevat kansainvälisen työvoiman rekrytointien edistämiseen liittyvät hankkeet Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Työnantajien ja osaavan työvoiman kohtaamista on kehittämässä upea joukko eri toimijoita – koko Talent Coastline –ekosysteemi!
Lisätietoja: talentcoastline [at] ely-keskus.fi
Lue lisää: talentcoastline.fi

Work in Finland

Onko teillä haasteita löytää tekijöitä Suomesta? Voisiko teidän yrityksenne hyötyä kansainvälisistä osaajista? Haluaisitteko tukea kansainväliseen rekrytointiin? Monimuotoisilla tiimeillä on positiivinen vaikutus työelämän laatuun ja yhteistyöhön. Kansainväliset osaajat muovaavat työnantajakuvaasi houkuttelevammaksi.
Lue lisää: workinfinland.com

Maksutonta neuvontaa kaikille Suomessa toimiville työnantajille

Work in Finlandin kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonta auttaa Suomessa toimivia työnantajia ulkomaisen työvoiman rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä. Tarjoamme ajantasaista tietoa viranomaisprosesseista, ulkomaisen työntekijän palkkaamisesta, oleskeluluvista sekä Suomeen asettautumiseen liittyvistä asioista. Voit kysyä ulkomailla asuvien osaajien tai Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien palkkaamisesta. Mikään kysymys ei ole meille liian pieni tai suuri. Palvelemme numerossa 0295 016 770 (arkisin klo 9-15) sekä sähköpostitse tyonantajaneuvonta [at] workinfinland.fi.
Lue lisää: workinfinland.com

Työmarkkinatori

Englanninkielisen työpaikkailmoituksen avaat kätevästi Työmarkkinatorilla. Kirjautumalla sivustolle, voit myös selata eri osaajien työnhakuprofiileja.
Lue lisää: tyomarkkinatori.fi

Eures

EURES työnvälityspalvelu auttaa työnantajia ja työntekijöitä löytämään toisensa Euroopan alueella (EU/ETA-alueet ja Sveitsi), sujuvoittamalla rekrytointiprosessia ja täten tukien työvoiman liikkuvuutta. EURES Suomi tekee tiivistä yhteistyötä muiden maiden EURES toimijoiden kanssa ja tärkeänä työvälineen toimii EURES portaali, joka on sekä työnantajien että työnhakijoiden käytettävissä. Tarjolla myös rahallista tukea liikkuvuuteen. Lisätietoja: Minna Hermanson, asiantuntija EURES Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaan TE-toimisto, minna.hermanson [at] te-toimisto.fi

Lue lisää:
EURES Suomi https://toimistot.te-palvelut.fi/web/eures-suomi/etusivu
EURES portaali suomeksi https://eures.europa.eu/index_fi

Vaasa:

Vaasa International Talents -ohjelma yhdistää motivoituneet tekijät tarpeisiinne

Meidän kauttamme yritykset ja muut työelämän toimijat löytävät helposti työntekijöitä, jotka edustavat montaa eri koulutusohjelmaa Vaasan korkeakouluissa. Ohjelmamme houkuttelee erittäin motivoituneita kansainvälisiä opiskelijoita, joista monella on jo yliopistotutkinto kotimaastaan sekä aikaisempaa työkokemusta. Opiskelijat ja vastavalmistuneet ovat erikseen hakeneet ja heidät on valittu ohjelmaamme, jonka kautta he pääsevät syventymään suomalaiseen työelämään ja sen asettamiin odotuksiin.

Miten voimme yhdistää voimamme?

Hyödynnä matalaa kynnystä löytääksenne tulevan kolleeganne:

  • Tutustu kansainväliseen osaajaan yhden päivän aikana tarjoamalla mahdollisuus työvarjostukseen
  • Kutsu meiltä ryhmä luoksenne vierailulle tutustumaan organisaatioonne
  • Tarjoa tekijälle opinnäytetyötä, harjoittelupaikkaa tai osa-aikatyötä opintojen rinnalle – ilman maahanmuuttoon liittyvää byrokratiaa
  • Monella opiskelijalla on mahdollisuus saada osan harjoittelupaikan palkasta rahoitettua yliopistonsa kautta
Muita etuja työnantajan näkökulmasta

Meillä Vaasa International Talents -ohjelman parissa työskentelevillä on laaja kokemus monikulttuurisista työyhteisöistä ja tiimityöskentelystä. Vinkkimme ja suosituksemme voivat helpottaa uuden kansainvälisen osaajan perehdyttämistä työyhteisöösi.
Lue lisää: novia.fi

Vaasan yliopisto:
Kauppatieteiden ja tekniikan alan osaajia tuettuun harjoitteluun

Pk-yritys Vaasan seudulla voi saada korotetun harjoittelutuen (3 600 €), kun ottaa Vaasan yliopiston kansainvälisen opiskelijan palkalliseen harjoitteluun kolmeksi kuukaudeksi. Harjoittelijan kautta saatte yrityksenne käyttöön uutta näkökulmaa esimerkiksi kestävän liiketoiminnan, tuotantotalouden, energiateknologian ja tietojenkäsittelytieteen aloilta. Opintojen tuoman osaamisen lisäksi hän tuo mukanaan alansa kokemusta ulkomailta.
Lisätietoa harjoittelijan palkkaamisesta

JobTeaser-portaalin kautta tavoitat yliopisto-opiskelijat ja valmistuneet

JobTeaser-portaalin kautta on helppo ilmoittaa avoimista työpaikoista, harjoittelupaikoista ja opinnäytetyöpaikoista Vaasan yliopiston opiskelijoille ja jo valmistuneille. Portaalia käyttävät kaikki yliopistot Suomessa ja se on opiskelijoilla aktiivisessa käytössä.
Lisätietoa avointen paikkojen ilmoittamisesta

Tutustu osaajiin West Coast Gateway -ohjelman kautta

Vaasan yliopisto valmistelee syksyllä 2024 käynnistyvää West Coast Gateway -ohjelmaa, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin ja heidän osaamiseensa esimerkiksi mentoroinnin, kurssiyhteistyön ja projektitöiden kautta. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota yhteyttä: Talent Hub Manager Hanna Turpeinen, hanna.turpeinen [at] uwasa.fi.

Tukea ulkomailta muuttaneen työntekijän puolisolle

Vaasan puoliso-ohjelma auttaa ulkomailta saapuneiden työntekijöiden ja opiskelijoiden puolisoita asettumaan seudulle ja tukee siten yrityksiä työntekijöiden sitouttamisessa. Ohjelma tarjoaa puolisoille vastaanottavan yhteisön, vapaa-ajan toimintaa ja tukea oman uran rakentamiseen. Yritykset pääsevät uratoiminnan kautta tutustumaan puolisojen monipuoliseen osaamiseen.
Lisätietoa puoliso-ohjelmasta (englanniksi).

Apua tutkintojen tunnustamiseen ja kieliopintoja

Vaasan yliopiston SIMHE-palvelut voi auttaa korkeakoulutetun maahanmuuttajan tutkinnon ja aiemmin opitun tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyvissä asioissa. SIMHE-ohjaus onnistuu myös etänä ja on maksutonta. SIMHE-palvelut tarjoavat myös kaikille maahanmuuttajille avoimia suomen ja ruotsin kursseja.
Lisätietoa SIMHE-palveluista

Monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta tukevia digitaalisia työkaluja pk-yrityksille

DEI4SME-hanke tuottaa avoimia työkaluja ja materiaaleja, jotka auttavat pk-yrityksiä edistämään monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta (DEI, diversity, equity, inclusion). Konkreettiset työkalut helpottavat sosiaalisen vastuun toteuttamista ja ESG-raportointia. EU:n osarahoittamaa hanketta koordinoi Vaasan yliopisto. Hanke päättyy joulukuussa 2026.
Lisätietoa hankkeesta (englanniksi)
Lisätietoa osallistumismahdollisuuksista

Business Lead – Hanken & SSE Executive Education

Business Lead is a fast-track for unemployed academically educated refugees and immigrants into Finnish work-life by combining education, mentoring and a 3-month unpaid internship (from March 2024 to 6 June 2024) in a company in Finland. The programme benefits all parties involved. It helps companies find new international talent, explore new commercial opportunities and markets and get an outside-in view on your business. In addition, it is a unique opportunity to make a difference, it is Corporate Social Responsibility in action. Since the beginning, 270 participants and 160 companies have enabled the programme. Hanken & SSE Executive Education runs the program together with Hanken School of Economics. Business Lead won the award for best Talent Development program in Europe by EFMD in 2018.
Read more: hankensse.fi

Welcome Office Vaasa

Suomeen muuttaneet, kansainvälisiä osaajia palkkaavat työnantajat sekä yhdistykset saavat perustietoa, neuvontaa ja ohjausta maahanmuuttoasioista ja kotoutumisesta Vaasassa ja Vöyrillä.
Voit soittaa, lähettää sähköpostia, varata ajan palveluun tai tulla drop-in palvelupisteeseen Vaasaan, Tammipihaan, Teräksenkuja 1. Lisää tietoa, yhteystiedot ja ajanvaraus sivuilla vaasa.fi/welcomeoffice

VAMK:
VAMK Work – Löydä tulevaisuuden osaajat

Vamk Work -palvelu on Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja työelämän digitaalinen kohtaamispaikka, joka tekee työpaikkojen ilmoittamisesta ja hakemisesta mutkattomampaa. Sähköisen palvelun kautta työnantajat voivat ilmoittaa avoimista työpaikoista, harjoittelumahdollisuuksista, opinnäytetyöaiheista ja pienemmistä projektitöistä suoraan opiskelijoille. Työnantajat voivat halutessaan myös selailla opiskelijoiden osaamisprofiileja ja ottaa suoraan yhteyttä potentiaalisiin osaajiin. Sovelluksen kautta työantajilla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä useiden eri oppilaitosten kanssa vaivattomasti ja samanaikaisesti.
Lue lisää ja rekisteröidy VAMKin kumppaniksi

Vaasan ammattikorkeakoulun Urapalvelut

Urapalveluiden tavoitteena on tukea opiskelijoita urasuunnittelussa, työnhakutaitojen vahvistamisessa sekä oman osaamisen ja henkilökohtaisten vahvuuksien tunnistamisessa koko opintojen ajan. Teemme aktiivista yhteistyötä alueen yritysten kanssa muun muassa asiantuntijaluentojen, suunnitelmallisen rekrytointiyhteistyön ja tutkintokoulutusten sisältöjen kehitystyön muodossa.
Lue lisää urapalveluiden toiminnasta

Talent Coach

Kansainvälisten opiskelijoiden apuna VAMKissa työskentelee Talent Coach, joka tarjoaa henkilökohtaista uraohjausta työllistymiseen liittyvien teemojen ympärillä. Yksilöohjauksen lisäksi Talent Coach järjestää erilaisia työpajoja ja tapahtumia kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi.
Lue lisää Talent Coachin palveluista

Alumnitoiminta

Alumnitoiminnan tavoitteena on kehittää Vaasan ammattikorkeakoulun työelämäläheisyyttä ja tukea opiskelijoiden työelämäyhteyksien syntymistä. Aktiivisella alumnitoiminnalla tarjoamme alumneillemme kanavan monialaiseen ammatilliseen ja sosiaaliseen verkostoitumiseen sekä oman ammattitaidon kehittämiseen.

Alumnit voivat toimia opetuksessa asiantuntijaluennoitsijoina, kutsua opiskelijaryhmiä opintovierailulle työpaikalleen, tarjota opiskelijoille harjoittelupaikkoja projekteja ja opinnäytetyöaiheita sekä toimia alan työelämään perehdyttäjinä. Kansainväliset alumnimme ovat tärkeä ja aktiivinen osa alumniyhteisöämme.
Lue lisää alumnitoiminnastamme

Pietarsaari:

Centria:

Cross-Cultural Career Catalyst on Pohjanmaan liiton rahoittama (AKKE)- mentorointihanke vastaamaan Pohjanmaan työmarkkinoiden haasteisiin erityisesti Pietarsaaren alueella. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on rakennetaan siltoja paikallisten yritysten ja kansainvälisten opiskelijoiden välille mentori-opiskelijaparien muodossa. Mentorointiohjelmaan ei kuulu työvoiman rekrytointi, vaan ohjelman avulla opiskelijat tutustuvat yleisesti suomalaiseen työelämään ja kulttuuriin, he saavat laajemman verkoston ja kontakteja työelämään sekä madallamme heidän kynnystään jäädä ja työskennellä alueellamme.

Mentorointiohjelma kouluttaa työelämän asiantuntijoita mentorina toimimiseen ja luo samalla uusia rajapintoja työelämän ja ammattikorkeakoulun ydintoiminnan välille. Hanke auttaa osaltaan ratkaisemaan alueen koulutetun työvoiman löytämisen haasteen ja vahvistamaan yhteyttä työelämän ja koulutussektorin välillä. Osallistumalla mentorointiohjelmaan mentorina saa mahdollisuuden kehittää johtamis- ja kielitaitojaan, uusia näkökulmia ja mahdollisuuden olla mukana edistämässä osallistavampaa yhteiskuntaa. Hankeaika: 1.1.2024-31.12.2025
Lue lisää: net.centria.fi

InnoShare-hankkeessa selvitämme osaamisen jakamisen mahdollisuuksia, kuinka yritykset ja organisaatiot voivat jakaa osaamista toistensa kanssa. Hankkeessa tätä testataan siten, että eri yrityksien ja organisaatioiden työntekijät vaihtavat työpaikkaa tietyn ennalta sovitun ajanjakson ajan. Hanke järjestää yrityksille ja organisaatioille Pietarsaaren seudulla verkostotapaamisia, joissa osaamisenjakamisteemaa käsitellään. Tämän lisäksi luodaan ”osaamispooli” sekä prototyyppialusta osaamisen löytämiseen ja jakamiseen.
Hankkeen toteuttajat: Centria-ammattikorkeakoulu ja Nykarleby Innovation Center r.f. Hankeaika: 1.1.2024-31.12.2025
Lue lisää: www.innoshare.fi

Osallistava työpaikka

Osallistava työpaikka -hanke on yksi tapa ratkaista yritysten työvoimapulaa. Hankkeen kautta haluamme tukea yrityksiä ottamaan kansainvälisen työvoiman mukaan työpaikalle. Eritaustaiset ihmiset tuntevat itsensä tervetulleiksi ja osallisiksi yrityksiin, viihtyvät työssään ja pysyvät työpaikallaan. Myös vapaa-aika ja työntekijän mahdollisen perheen viihtyvyys alueella ovat tärkeitä.

Tavoitteena on, että yhdessä joukon yrityksiä kanssa löydämme toimivia menetelmiä ja malleja, jotka auttavat lopulta suurta joukkoa Pietarsaaren seudun yrityksiä kehittymään osallistaviksi työpaikoiksi. Yhteistyötä yritysten kanssa tehdään eri tasoilla – tietopaketteina tai laajempana yhteistyönä konkreettisten työkalujen ja menetelmien parissa. Toteuttajat: Centria-AMK, Bildningsalliansen rf ja Kredu. Rahoitus: Eurooppalainen sosiaalirahasto (ESF+) ja Svenska Kulturfonden. Hankeaika: 1.1.2024-31.12.2025
Lue lisää: net.centria.fi

Kokkola:

Welcome Office

Oletko palkkaamassa tai työskenteleekö yrityksessäsi ulkomaalaisia työntekijöitä? Welcome Officesta saat maksutonta apua kansainväliseen rekrytointiprosessiin, työntekijöiden oleskelulupa-asioihin, asettautumiseen Kokkolaan ja Keski-Pohjanmaalle, arjen asioihin ja vapaa-aikaan, sekä suomen ja ruotsin kielen opiskelun järjestämiseen.
Lue lisää: mykokkola.fi

Centria (Kokkola ja Pietarsaari):
Työelämä- ja urapalvelut

Työelämä- ja urapalvelut tekevät yhteistyötä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Työharjoitteluilla, opiskelijaprojekteilla ja opinnäytetöillä opiskelijamme saavat tuntumaa työelämään. Samalla yritykset ja yhteisöt saavat kosketusta tuleviin osaajiin ja potentiaalisiin työntekijöihin. Ota yhteyttä: urapalvelut [at] centria.fi

  • Rekrytoi työntekijä, harjoittelija tai kansainvälinen opiskelija
  • Tarjoa opinnäytetyön aihetta tai projektityötä
  • Vieraile kampuksella

Lue lisää: net.centria.fi

Talent Boost

Talent Boost -toiminta on korkeakoulujen kansainvälisyyden sekä koulutusperustaisen maahanmuuton ja integroitumisen edistämistä (attracting and retaining international talent). Talent Boost –toiminta keskittyy erityisesti Centria-ammattikorkeakoulun toiminta-alueen kansainvälisten osaajien työllistämiseen ja työllistymisen edistämiseen, sekä yritysten ja kansainvälisten osaajien parempaan kohtaamiseen. Hallitusohjelman mukaisesti Talent Boost -ohjelmakautta on jatkettu vuodelle 2027.
Lue lisää: net.centria.fi

AIMlearning-hanke

Hankkeessa alle 29-vuotiaat Keski-Pohjanmaalla asuvat nuoret hiovat taitojaan tekoälyyn, tietoturvaan, hyvinvointiin ja vastuullisuuteen liittyen. Yrityksille hanke antaa mahdollisuuden verkostoitua alueemme KV-osaajien kanssa. Yritykset voivat tukea nuoren osaamisen kehittymistä ja työllistymistä antamalla hankkeelle työelämälähtöisiä harjoitustehtäviä. Toteutusaika: 01.02.2024-31.01.2027. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lue lisää: net.centria.fi

Rekrytointi ja työhyvinvointi

Etärekrytointi- ja hyvinvointistrategia Canvas auttaa yrityksiä sekä etätyömahdollisuuksien tunnistamisessa että avoimien työpaikkojen muokkaamisessa siten, että työt voitaisiin suorittaa etänä. Canvasta voi hyödyntää myös kv-rekrytointien suunnittelussa ja toteutuksessa. Canvas on hyvä aloituspiste etätyöstrategian luomiselle ja sen tulisikin olla linjassa sekä tukea organisaation toimintastrategiaa ja tavoitteita.

DistanceLAB-projekti tarjoaa tukea suunnitelman hiomiseen, ideoiden esittämiseen, uusien näkökulmien ja kehityskohteiden esiin nostamiseen. Etärekrytointi- ja hyvinvointistrategia Canvasin täyttämisen jälkeen on helpompaa ryhtyä toimeen etätyöstrategian käytäntöön viemisessä.
Canvasin voi joko käydä läpi omatoimisesti, lataamalla etärekrytointi- ja hyvinvointistrategia Canvas, ja täyttämällä yksityiskohdat askel askeleelta hyödyntäen Canvaksessa annettuja ohjeita. Tai vaihtoehtoisesti käydä läpi työpajana. Työpajan etuna on ideoiden jakaminen muiden osallistujien kanssa ja vertaistuen hyödyntäminen. Työpajassa jokainen osallistuja/organisaatio täyttää oman Canvaksensa, mutta myös keskustella ja jakaa ideoita muiden kanssa. Materiaali täältä; https://interreg-baltic.eu/project-posts/distance-lab/remote-business-strategy-pilots-how-to-participate/ etärekrytointi- ja hyvinvointistrategia Canvas. Jos olet kiinnostunut työpajasta, otathan yhteyttä kirsi.palomaki [at] centria.fi sähköpostitse saadaksesi lisätietoja tai sopiaksesi ajan.