Pohjanmaan kauppakamarin digitalisaatiovaliokunta on valinnut Vuoden digiprojektiksi Åbo Akademin kemian- ja prosessitekniikan insinööriopiskelijan Vilhelm Sundstedtin lopputyön. Lähtökohtana oli Mirkan käytännön haaste, johon etsittiin ratkaisua projektissa Large Language Models for Data-Driven Customer Relationship Management: Transforming Unstructured Data into Business Intelligence.
Digitalisaatiovaliokunta valitsi voittajan korkeatasoisessa kilpailussa pithcaus-tilaisuuden ja kilpailijoiden haastattelun jälkeen. Vuoden digiprojekti on Pohjanmaan kauppakamarin vuotuinen kilpailu, joka kannustaa yrityksiä ja oppilaitoksia yhteistyöhön ja yrityksiä hyödyntämään digitalisaatiota liiketoiminnan kehittämisessä sekä ongelmien ratkaisussa.
Nyt palkittavan projektin lähtökohtana oli järjestämätön, monikielinen datamassa, joka kertyy asiakasvierailujen muistiinpanoista 8000 kappaleen kuukausivauhdilla. Muistiinpanoissa on hajanaisesti yritykselle arvokasta tietoa, mutta erittäin vaikeasti löydettävässä muodossa. Projektissa hyödynnettiin tekoälyä ja laajoja kielimalleja tiivistämään datamassa strukturoiduiksi raporteiksi.
Projekti erottui kilpailijajoukosta vahvimmaksi kokonaisuudeksi. Projekti ratkaisuna korkeaan tekniseen haasteeseen, ratkaisun merkittävä vaikuttavuus sekä tekoälyn käyttö vastasivat erinomaisesti Vuoden digiprojektille asetettuja kriteerejä. Projektissa on nähtävissä myös yrityksen ja opiskelijan tiivis yhteistyö sekä yrityksen toiminnan merkittävä tehostuminen ratkaisun laajan hyödyntämisen kautta.
– Tämän vuoden projekteissa oli selvästi nähtävissä aiempaa korkeampi taso, sekä tietysti tekoälyn hyödyntäminen osana yritysten liiketoiminnan kehittämistä. Voittajaehdotusta puolsi sen projektimaisuus ja tiivis opiskelijayhteistyö, lisäksi projekti hyödynsi tekoälyä ratkaisemaan ongelmaa, joka on tunnistettavissa lähes jokaisessa yrityksessä, toteaa digitalisaatiovaliokunnan puheenjohtaja, Centria-ammattikorkeakoulun opetuksesta vastaava johtaja Jari Isohanni.
– Kiinnostuin tekoälystä opintojeni loppuvaiheessa, kun ymmärsin, kuinka merkittävä vaikutus tällä teknologialla tulee olemaan sekä yrityksiin että yhteiskuntaan laajemmin. Olen kiitollinen, että Mirka ja Åbo Akademi antoivat minulle mahdollisuuden kulkea omaa polkuani ja tehdä diplomityöni tekoälystä – vaikka aihe poikkesi koulutukseni perinteisistä raameista. Minulle oli merkityksellistä oppia käytännössä kielimalleista, BI:stä ja big datasta sekä kehittää ratkaisu, josta on konkreettista hyötyä Mirkalle ja sen ylimmälle johdolle. Projekti oli urani kannalta ratkaiseva, ja sen ansiosta saan nyt arjessani jatkuvasti oppia lisää asiasta, jota kohtaan tunnen suurinta intohimoa, sanoo Vilhelm Sundstedt, joka on nyt valmistunut ja työskentelee Mirkalla tekoälyn ja datan parissa.
– Me Mirkalla emme koskaan tyydy nykytilaan. Kysymme jatkuvasti, kuinka voisimme olla parempia ja tehokkaampia luodaksemme lisäarvoa asiakkaillemme. Yhteistyö uusia aihealueita – kuten kielimalleja – tutkivien oppilaitosten kanssa on luonteva osa tätä, toteaa Matias Sandås, Mirkan Chief Business Transformation Manager ja tämän projektin ohjaaja. – Työskentelemällä motivoituneiden opiskelijoiden, kuten Vilhelm Sundstedtin, kanssa saamme paitsi uusia ideoita ja näkökulmia – luomme myös sillan Mirkalle tulevia osaajia varten. Tämä projekti on antanut meille arvokkaita oivalluksia ja konkreettisia tuloksia, jotka auttavat meitä pysymään alamme kärjessä ja menestymään entistä paremmin.
Kunniamaininta Vamian ICT Bootcampille
Valiokunta halusi voittajan lisäksi myöntää kunniapalkinnon Vamian järjestämälle ICT Bootcampille. ICT Bootcamp on vuosittainen, joka on avoin Vamian suomen- ja ruotsinkielisille ohjelmistokehittäjäopiskelijoille. Tapahtuma tuo opiskelijat ja alan huippuyritykset viikonlopuksi yhteen verkostoitumaan ja ratkaisemaan yhdessä ohjelmointihaasteita.
– Tapahtuma tarjoaa loistavan mahdollisuuden toisen asteen opiskelijoiden ja yritysten kohtaamiselle. Nuoret pääsevät tutustumaan yritysten tarjoamiin haasteisiin ja tehtäviin ICT-alalla, erityisesti ohjelmoinnin parissa. Tapahtuma lisää merkittävästi nuorten mahdollisuuksia saada alaa vastaava harjoittelupaikka tai parhaimmassa tapauksessa jopa työpaikka, kommentoi valiokunnan jäsen, Wärtsilässä alusta- ja kehittäjäpalveluista vastaava Juha Kalliokoski.
– ICT Bootcamp -tapahtuma on erinomainen esimerkki siitä, kuinka nuorten ja yritysten oikeanlaisella kohtaamisella voidaan saavuttaa myönteisiä, merkittäviä ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Tällaiselle tapahtumalle on varmasti kysyntää ja potentiaalia myös muualla Suomessa. Tapahtuma kannattaa nähdä kehittyvänä konseptina, jota voitaisiin levittää myös muihin oppilaitoksiin ja kaupunkeihin, rohkaisee valiokunnan jäsen, Vitec Raisoftin laatu- ja kehityspäällikkö Markus Ketola.
Taustaa
Pohjanmaan kauppakamarin digitalisaatiovaliokunta valitsee vuosittain Vuoden digihankkeen. Palkinto myönnetään ansiokkaimmasta tai merkittävimmästä oppilaitoksen tai opiskelijoiden ja yhden tai useamman yrityksen välisestä digitalisaatioon liittyvästä kehitys- tai tutkimushankkeesta. Hanke voi esimerkiksi tähdätä yrityksen toiminnan tehokkuuden lisäämiseen, uuden digitaalisen liiketoiminnan synnyttämiseen, kilpailuedun luomiseen yritykselle digitaalisia työkaluja hyödyntämällä, työvoimapulan taltuttamiseen tai opiskelijoiden osaamisen kehittämiseen.
Kilpailu järjestettiin nykyisessä muodossaan nyt neljättä kertaa. Vuoden digihankkeeksi vuonna 2024 valittiin Wärtsilän käynnistämä co-innovation-hanke OSME (Open Smart Manufacturing Ecosystems), jossa oli mukana useita yrityksiä ja laaja joukko yliopiston tutkijoita ja opiskelijoita. Vuonna 2023 Vuoden digihankkeeksi valittiin Visman, Vaasan yliopiston ja Laihian lukion yhteishanke ja vuonna 2022 Ýrkeshögskolan Novian ja Mirkan yhteishanke. Aiemmin valiokunta on valinnut Vuoden Digiloikkaajan.