Toimitusjohtajamme Paula Erkkilä kirjoittaa kolumnia Keskipohjanmaahan. Muutaman viikon välein hän tarkastelee maailmaa ”kamarin ikkunasta”, kuten hän on palstansa nimennyt. Kolumneissaan hän tutkailee elinkeinoelämän ilmiöitä, työelämän trendejä ja kuumiakin puheenaiheita.
Kolumni julkaistiin painetussa Keskipohjanmaassa lauantaina 1.3.2025.
Tulevan suven kesätyöt jaetaan nyt. Onhan kuponkeja laitettu riittävästi vetämään? Mahdollisuuksista nyt ei ainakaan jää kiinni, sillä työpaikkoja on ilahduttavan paljon tarjolla: tuoreen kauppakamarin kyselyn mukaan Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan työnantajista useampi kuin kaksi kolmesta palkkaa kesätyöntekijöitä.
Piristymistä on tapahtunut, sillä kesätyöllistäjiä on merkittävästi enemmän kuin vuosi takaperin. Halutuimpia ovat edelleen ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat nuoret. Ilahduttavaa on kuitenkin se, että jo yli puolet kesätöitä tarjoavista työnantajista on valmiita tarjoamaan töitä myös alle 18-vuotiaille.
Monelle nuorelle kesätyö on kymmeniä vuosia kestävän työuran ensimmäinen askelma. Kesätöissä nuoret oppivat monia taitoja, joista on hyötyä myöhemmin uran varrella. Työn tekeminen ja oman palkkansa ansaitseminen tuo onnistumisen tunteita ja vahvistaa itseluottamusta. Se voi myös ohjata hyvällä tavalla tulevia opiskelu- ja uravalintoja.
Työnantaja voi onnistuneella kesätyökokemuksella edesauttaa sitä, että työpaikka on kiinnostava ja houkutteleva, kun kesätyöntekijä siirtyy valmistuttuaan osaksi vakituista työelämää. Kesätyön kautta työnantaja voikin löytää potentiaalisia tulevia työntekijöitä ja sitouttaa heitä yritykseen jo varhain. Se on siten mitä parhain keino turvata osaavan työvoiman riittävyyttä tulevaisuudessa, kun kilpailu osaavasta työvoimasta kovenee.
Nuoret tuovat työyhteisöön myös innostusta ja uutta ajattelua. Työnantajalla on tuhannen taalan paikka hyödyntää nuorten raikkaita ajatuksia ja ravistella omia vakiintuneita ajattelu- ja toimintamallejaan. Mutta ravistelua voisi ottaa myös rekrytointiprosesseihin.
Mitä jos ripottelisi muutaman eläkeläisen nuorten kesätyöläisten joukkoon tuomaan työyhteisöön kesäksi varmuutta ja kokemusta? Lokoisat eläkepäivät eivät läheskään kaikkia harmaita panttereita kiinnosta: jo nyt noin kolmannes vanhuuseläkkeelle siirtyneistä jatkaa työntekoa. Työelämän pelisääntöjä ei konkareille tarvitse opettaa, vaan iän tuoma kokemus näkyy. Monimuotoinen ja eri-ikäisistä koostuva työyhteisö lisää parhaimmillaan työpaikan yhteishenkeä ja oppimiskulttuuria.
Aika vähän eläkeläisiä on silti nähty kesätyömarkkinoilla. Mahdollisuuksia kuitenkin on, sillä kauppakamarin kyselyn mukaan kolmannes seudun työnantajista kertoo ottavansa myös eläkeläisiä kesätyöntekijöiksi. Mielenkiintoista on, nähdäänkö ensi kesänä työpaikoilla sukupolvien välinen jykevä kädenpuristus.