Viennin osuus teollisuustuotannosta sekä tulevien investointien määrä ovat kauppakamarialueella omaa luokkaansa. Vuosikymmenen loppuun mennessä kauppakamarialueelle investoidaan nyt tiedossa olevien suunnitelmien toteutuessa noin 22 miljardin euron arvosta. Investoinnit sijoittuvat laajasti koko kauppakamarialueelle Kristiinankaupungista Kokkolaan. Ne vauhdittavat innovaatioita, talouskasvua ja työpaikkojen luomista lisäten samalla vaatimuksia ihmisten, tavaroiden ja raaka-aineiden kuljetuksiin. Viimeisin merkittävä investointiuutinen saatiin viime viikolla, kun vähähiilistä alumiinia valmistavan teollisuuslaitoksen suunnitelmista investoida Kokkolaan ja Kruunupyyhyn kerrottiin.
Kauppakamari osallistuu alueen imagotyöhön viestimällä aktiivisesti monipuolisesta, menestyvästä ja kansainvälisestä elinkeinoelämästä ja yritysekosysteemistä. Tavoitteena on, että kauppakamarialue tunnetaan muualla maassa ja kansainvälisesti ja että se houkuttelee osaajia ja uusia investointeja. Tätä viestiä on tuotu esiin lukuisissa puheenvuoroissa, mm. Buusti Business Meetissä lokakuuussa.
Tuulivoimaan liittyvät kysymykset ovat olleet syksyn aikana pinnalla useaan otteeseen. Puhdas sähköntuotanto mahdollistaa puhtaan siirtymän teolliset investoinnit. Teollisella tuotannolla pitää olla varma näkymä kohtuuhintaisen ja puhtaan energian saatavuudesta. Tästä syystä tuulivoimainvestoinnit ovat Suomelle äärimmäisen tärkeitä.
Kamari on vaikuttanut tuulivoima-asioissa antamalla syksyn aikana lausuntoja useiden tuulivoima-alueiden osayleiskaavoista, merituulivoiman mahdollisuuksista liittyä kantaverkkoon sekä lakiin merituulivoimasta talousvyöhykkeellä. Jäsenyritysten ilmaistua huolensa koskien tuulivoiman suojaetäisyyttä ja siitä säädettävää lakia, teki kauppakamari asiasta kirjelmän alueen kansanedustajille.
Marraskuussa työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi luonnoksen Itäisen Suomen ohjelmaksi ja avasi siihen liittyen lausuntokierroksen. Yhtenä ohjelman konkreettisena ehdotuksena on selvittää mahdollisuutta määräaikaisen erityistalousalueen perustamiseksi Itä-Suomeen, tämä tarkoittaisi käytännössä muiden muassa verokannustimia ja alueellista tukea Itä-Suomeen.
Pohjanmaan kauppakamari antoi asiassa lausunnon ja kirjoitti sen lisäksi kannanoton erityistalousalueeseen liittyen yhdessä Hämeen, Tampereen ja Keski-Suomen kauppakamareiden kanssa. Kannanotossaan kauppakamarit pitivät ehdotusta erityistalousalueesta erittäin haitallisena, kilpailua häiritsevänä ja muita alueita syrjivänä. Kamarit ehdottivat erityistalousalueen sijaan panostuksia itärajan vahvistamiseen ja kokonaisturvallisuuteen, vahvaan korkeakoulutukseen sekä valtion työpaikkojen sijoittamiseen Itä-Suomeen. Kannanotto sai erinomaisen näkyvyyden medioissa, muiden muassa Kauppalehden Debatti-palstalla.
Kauppakamari on myös isännöinyt vierailuja alueelle ja järjestänyt yrityksille tilaisuuksia muiden muassa uusista markkinamahdollisuuksista, rahoitusmahdollisuuksista sekä tulossa olevasta sääntelystä. Syksyn aikana markkina-alueina esillä ovat olleet Latinalaisen Amerikan maat, Afrikan maat sekä Saksa. Kumppaneiden kanssa järjestimme tilaisuuden vientikaupan rahoituksesta Vaasassa ja ESG-sääntelystä Kokkolassa ja Vaasassa. Kokkolassa olimme mukana Gasgridin vetykiertueella sekä Kokkola Material Weekillä.
Kauppakamari on kartoittanut jäsenyritystensä suhdannetilannetta Business Panel -selvityksellä säännöllisesti jo yli kahden vuosikymmenen ajan, keväästä 2003 lähtien. Tänä syksynä toteutettu Business Panel -kysely julkaistiin koko jäsenistölle ja medialle avoimessa verkkotilaisuudessa lokakuussa. Jäsenyrityksiltä Business Panelissa ja muissa kyselyissä saamamme tieto muodostaa tärkeän perustan vaikuttamistyöllemme. Suuri kiitos, että osallistumalla kyselyihimme ja jakamalla arvokkaita näkemyksiänne autatte vahvistamaan elinkeinoelämän ääntä ja vaikutusmahdollisuuksia.