Pula tekijöistä jarruttaa pahasti

Talouden näkymät Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksissä ovat parantuneet roimasti keväästä, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystensä parissa syyskuun loppupuolella tekemä Business Panel -suhdannekysely. Mutta samalla työvoimapula jarruttaa pahasti yritysten kasvua.

Kaikki Business Panel -mittauksen saldolukukäyrät ovat nousseet jyrkästi maaliskuun mittauksesta. Liikevaihtokuvaaja, joka on jatkanut vuosi sitten alkanutta jyrkkää nousuaan, on mittareista positiivisin ja saldoluku on nyt 51 (vrt. 3/21: 27). Edellisen kerran liikevaihtokäyrä on käynyt näin korkealla keväällä 2011. Rekrytointiaikeita kuvaava saldoluku on toiseksi korkein ja on nyt 42 (vrt. 3/21: 26). Myös tunnelma yrityksissä on sangen optimistinen, saldoluku on noussut selvästi ja on nyt 38 (vrt. 3/21: 2). Tilauskanta yrityksissä on selvästi vahvistunut kevään mittauksesta, saldoluku on nyt 32 (vrt. 3/21: 6).

Toimialoittain tarkasteltuna tilanne on positiivisin teollisuudessa. Kaikki teollisuuden saldoluvut ovat 40:n ja 60:n välillä. Palvelualoilla tilanne on parantunut eniten verrattuna edelliseen mittaukseen. Silloin palveluiden tunnelman ja tilauskannan saldoluvut olivat nollaviivan alapuolella ja nyt ne ovat 38 ja 25 (vrt. 3/21: -11 ja -8). Vaisuin tilanne on rakennusalalla, mutta saldoluvut ovat kaikki kuitenkin selvästi nollaviivan yläpuolella.

Suurimmaksi yksittäiseksi pullonkaulaksi on nopeasti noussut työvoimapula. Pula osaajista jarruttaa yrityksistä jo 55 prosentin toimintaa (vrt. 3/21: 34 %). Koskaan Business Panelin lähes 20-vuotisen historian aikana ei työvoimapula ole ollut likimainkaan tällä tasolla. Tilanne näyttäytyy todella huolestuttavana, kun tähän yhdistetään lähikuukausien rekrytointiaikeet – 45 prosenttia kaikista ja 59 prosenttia teollisuusyrityksistä ennakoi tarvitsevansa lisää väkeä lähimmän puolen vuoden aikana. Riittämätön kysyntä jarruttaa vastaajista 18 prosentin toimintaa (vrt. 3/21: 35 %). Vastaajista 17 prosenttia kertoo, että heillä ei ole toiminnassaan pullonkauloja (vrt. 3/21: 16 %).

Lue koko mediatiedote
Business Panel 9/21 kuvasarja