Uuden kasvun lähtökuopissa

Talouden tilanne Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksissä alkoi jo syksyllä parantua koronapandemian aiheuttamasta vuoden takaisesta shokkipudotuksesta ja paraneminen on jatkunut edelleen alkuvuonna, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystensä parissa tämän kuun puolivälissä tekemä Business Panel -suhdannekysely. Näyttäisi siltä, että vuoden takaiset kauhuskenaariot eivät kaikilta osin toteudu, erityisesti teollisuus näyttäisi toimialana selviävän ennakoitua selvästi paremmin. Kaikki saldolukukäyrät ovat selvässä nousussa ja ovat nyt nollaviivan yläpuolella.

Kaikkien vastaajien saldoluvuissa erityisen ilahduttava on liikevaihto-odotuksia kuvaava mittari. Liikevaihtokuvaaja on nyt mittareista positiivisin ja se on 27. Se on myös noussut jyrkimmin marraskuun mittauksesta, jolloin se oli -17. Toiseksi suurimman nousun on tehnyt tunnelmakäyrä, vaikkakin se on mittareista heikoin ja on juuri ja juuri plussalla (3/21: 2 vrt. 11/20: -28). Aivan liikevaihdon kintereillä on rekrytointia kuvaava saldoluku, joka on 26 (vrt. 11/20: -2). Tilauskanta ei yrityksissä ole vielä vahva, mutta saldoluku on kuitenkin nyt selvästi plussalla (3/21: 6 vrt. 11/20: -21).

Suurin yksittäinen pullonkaula on edelleen syksyn tavoin riittämätön kysyntä, mutta tilanne on kohentunut syksystä 14 prosenttiyksikköä, ja kysynnän vähyydestä kärsii nyt 35 prosenttia vastaajista. Osaajapula on noussut lähes samalle tasolle, ja se rajoittaa yrityksistä nyt 34 prosentin toimintaa (vrt. 11/20: 31 %). Vastaajista 16 prosenttia kertoo, että heillä ei ole toiminnassaan pullonkauloja (vrt. 11/20: 12 %).

Toimialoissa näkyy erittäin voimakas kahtiajako: teollisuus on päässyt hyvin vauhtiin pandemian aiheuttamasta pysähdyksestä ja tilanne ja näkymät ovat hyvinkin valoisat, mutta muilla aloilla pandemia kurittaa vielä paikoin rankasti.

Lue koko mediatiedote
Business Panel 3/21 kuvasarja
Tutustu Business Panelin tuloksiin lyhyen videon avulla

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN