Epävarmuus jäytää yrityksiä

Suhdannetilanne Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksissä on vaisumpi kuin kevään mittauksessa. Suhdannetta synkentää voimakkaassa nousussa olevat kustannukset, komponenttien saatavuushaasteet ja tilanteen heikko ennustettavuus. Silti suhdanne nähdään yleistä tunnelmaa lukuun ottamatta positiivisena. Tämä käy ilmi Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystensä parissa syyskuun alkupuolella tekemästä Business Panel -yritysbarometristä.

Yritykset kamppailevat nopeasti kohonneiden energiakustannusten kanssa ja synkkenevät näkymät taloudessa vaikuttavat niihin laajasti. Kyselystä selviää, että korkojen nousu huolettaa 60 prosenttia yrityksistä Pohjanmaan kauppakamarialueella ja kohonneet sähkön hinnat vaikuttavat heikentävästi 76 prosenttiin yrityksistä (Huom! Kysely toteutettiin ennen kuin Vaasan Sähkö ilmoitti roimista korotuksista toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin.). Kyselyyn vastanneista yrityksistä jopa 78 prosenttia odottaa yrityksensä tuotantokustannusten kohoavan loppuvuoden aikana. Lähes joka viides Pohjanmaan kauppakamarialueen yritys kertoo konkurssiriskinsä kohonneen raaka-aineiden hintojen nousun, saatavuusongelmien tai Venäjän sotaan liittyvien pakotteiden vuoksi.

Talouden synkkenevällä kuvalla on laajalti negatiivisia vaikutuksia yritysten toimintaan, sillä epävarmuuden kasvu heikentää toimintaympäristöä ja vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Edellisen Business Panelin aikoihin keväällä taloutta kannatteli yksityisen kulutuksen elpyminen. Inflaation kiihdyttyä ja korkojen lähdettyä nopeaan nousuun ei yksityisestä kulutuksestakaan ole enää talouden tukijalaksi, kun kuluttajien varat menevät pakollisiin menoihin eikä tilaa muulle kulutukselle jää.

Business Panelissa perinteisesti seurattavat saldoluvut ovat liikevaihtoa lukuun ottamatta jatkaneet laskuaan edellisestä mittauksesta. Tunnelmaa lukuun ottamatta kaikki indikaattorit (tilauskanta, liikevaihto, henkilöstö) ovat kuitenkin edelleen positiivisia.

Lue koko mediatiedote
Business Panel 9/22 -kuvasarja