Kauppakamarit selvittivät: Yrityksistä 84 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä

Tuoreesta kauppakamarien jäsenyrityksilleen toteuttamasta kyselystä selviää, että jopa 84 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä alkavalla hallituskaudella.

Kyselyn mukaan 40 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä ja 44 prosenttia hieman tärkeänä. 11 prosenttia vastanneista ei pidä työperäistä maahanmuuttoa lainkaan tärkeänä. Pohjalaisvastaajista puolestaan 38 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton kasvattamista erittäin tärkeänä ja 48 prosenttia hieman tärkeänä. Kahdeksan prosenttia vastaajista ei pidä sitä lainkaan tärkeänä.

– Tämä on yrityksiltä vahva, mutta odotettu viesti ja se tulee ottaa hallitusneuvotteluissa vakavasti. Tilanne on yrityksissä kriittinen ja pula osaavasta työvoimasta syventyy jatkossa entisestään. Väestön ikääntymisen vaikutukset alkavat näkyä toden teolla kuluvan vuosikymmenen aikana. Ilman osaavaa työvoimaa yrityksillä ei ole mahdollisuuksia menestyä ja työllistää, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

– Seudullemme vuosikymmenen loppuun mennessä tulossa olevat 12,5 miljardin arvoiset investoinnit tarkoittavat uusia, suoria työpaikkoja 3000–4000 ja kerrannaisvaikutuksina ainakin toisen mokoman, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tilanteesta.

Kauppakamarit ovat esittäneet, että työperäisen maahanmuuton vauhdittamisen tulee olla yksi alkavan hallituskauden kärkihankkeista, jotta syventynyt osaajapula ei muodostaisi pysyvää pullonkaulaa yritysten kasvulle ja tulisi näin esteeksi Suomen talouskasvulle.

– Myös tuoreiden työllisyyslukujen valossa asiaan tulee suhtautua vakavasti, painottaa Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Mikael Hallbäck. – Alueemme on kuukausi toisensa perään jo usean vuoden ajan ollut työllisyysasteessa valtakunnan kärkeä ja työttömyysluvut ovat maan pienimmät. Seudulla on lukuisia kuntia, joissa on täystyöllisyys.

Viime syyskuussa toteutetun kauppakamarikyselyn mukaan 71 prosentilla pohjalaisista ja keskipohjalaisista yrityksistä on pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Peräti 79 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Pohjalaisyrityksistä liki kolmannes harkinnut rekrytointia tai rekrytoinut työvoimaa ulkomailta

Kauppakamarien tekemästä kyselystä selviää, että haasteet kotimaisen työvoiman saatavuudessa ovat kasvattaneet työvoiman rekrytoimista ulkomailta. Yrityksiltä kysyttiin, ovatko kotimaisen työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet vaikuttaneet yrityksen rekrytointiin tai rekrytointiaikeisiin ulkomailta.

Noin 13 prosenttia yrityksistä vastasi rekrytoineensa työvoimaa ulkomailta ja 11 prosenttia vastasi harkinneensa työvoiman rekrytoimista ulkomailta. Pohjanmaan kauppakamarialueella puolestaan joka viides yritys on rekrytoinut ulkomailta. Sitä harkitsevia on saman verran kuin koko maassa keskimäärin eli 11 prosenttia.

– Mikäli osaajapulaa pitkitetään, yritysten menestyminen ja kasvu ovat vaarassa. Tämä puolestaan heijastuu Suomen talouskasvuun ja tulevaisuuden näkymiin. Suomesta on tehtävä ja voidaan tehdä työperäisen maahanmuuton huippumaa ja se on tehtävissä nyt alkaneissa hallitusneuvotteluissa, sanoo Romakkaniemi.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 26.-28.4.2023 siihen vastasi 1557 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Näistä Pohjanmaan kauppakamarialueelta oli 181 vastaajaa. Talouskyselyn tulokset Pohjanmaan kauppakamarin osalta voit katsoa täältä. Kyselyn aineisto on kerätty sähköisesti kauppakamarien jäsenyrityksiltä.