Mäntien valmistaminen on tarkkaa työtä

Sakari Pisilän luotsaama Koncentra Pistons valmistaa kehittämiään keskinopeiden polttomoottoreiden mäntiä kahdeksassa eri kokoluokassa.

Suuriin mäntiin erikoistunut pietarsaarelainen Koncentra Pistons on hyötynyt hyvästä taloussuhdanteesta. Kauppa on käynyt, henkilöstö kasvanut ja ensi vuonna aloitetaan uuden tehtaan rakentaminen.

Koncentra Pistons Oy on valmistanut Pietarsaaren Tehtaankadulla yli 100-vuotiaassa tehdaskiinteistössä mäntiä diesel- ja kaasumoottoreihin koko 2000-luvun ajan. Viime vuosina etenkin keskinopeilla kaasumoottoreilla on ollut hyvä markkinatilanne ympäristösyistä, mikä näkyy myös yrityksen liikevaihdossa ja henkilöstössä.

– Viime vuonna pääsimme lähes kahdeksan miljoonan euron liikevaihtoon ja tänä vuonna tavoittelemme yhdeksän miljoonan liikevaihtoa. Olemme myös rekrytoineet uutta henkilökuntaa tänä vuonna, kertoo toimitusjohtaja Sakari Pisilä.

Otaniemestä Pietarsaareen

Vuonna 1997 Asko Componentsin ja pääomasijoitusyhtiö Wedecon perustama Koncentra Pistons (silloin nimeltään Wecometal Oy) aloitti toimintansa Espoon Otaniemessä. Samana vuonna Jot Components (myöhemmin Componenta) osti Asko Componentsin ja sai samalla osakkuuden Wecometalista. Kaupan seurauksena yrityksen toiminta siirrettiin keväällä 1998 Pietarsaareen.

Kolme vuotta sitten ruotsalainen Koncentra Verkstads Ab osti Componentan mäntienvalmistusliiketoiminnan. Siitä lähtien yritys on kulkenut nykyisellä nimellä.

Sakari Pisilä on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 1997 alkaen, joten hän tuntee hyvin mäntien suunnittelun ja valmistustekniikan.

– Toiminnan sisältö ei ole juuri muuttunut eri omistajien aikana. Me keskitymme mäntien kehittämiseen ja valmistamiseen sekä kehitämme niiden tuotantotapoja pitääksemme yllä kilpailuetuamme, Pisilä toteaa.

Laaja tuoteskaala

Koncentra Pistons valmistaa kehittämiään keskinopeiden polttomoottoreiden mäntiä kahdeksassa eri kokoluokassa. Tällä hetkellä sarjavalmistuksessa on 12 eri tuotetta, mutta lisäksi valmistetaan varaosiksi mäntiä, joiden sarjatuotanto on jo päättynyt.

Koncentra Pistonsin valmistamien mäntien paino vaihtelee 20:stä jopa 240:een kiloon, joten tuotteiden kokoerot ovat suuria. Mäntä koostuu kahdesta pääkomponentista, helma- ja yläosasta, jotka liitetään toisiinsa ruuviliitoksilla. Männän valmistus on tarkkaa työtä ja vaatii paljon erikoisosaamista.

Mäntien tuotekehityksen lisäksi niiden koneistus, pintakäsittely, kokoonpano ja tarkastus kuuluvat valmistajan työhön. Etenkin tarkastuksella on suuri painoarvo, ja tuote tarkastetaankin monia menetelmiä hyväksi käyttäen.

– Kehittämiemme mäntien moottorikokeet suoritetaan moottorivalmistajan toimesta, sanoo Pisilä.

Rekrytointi on onnistunut

Koncentra Pistonsin palveluksessa on tällä hetkellä 45 henkilöä. Heistä viisi on rekrytoitu tänä vuonna. Rekrytoiminen Pietarsaareen sujui odotettua helpommin rekrytointiammattilaisen avustuksella. Hakijoita tuli eri puolilta Suomea. Yksi rekrytoiduista muutti perheensä kanssa Pietarsaareen pääkaupunkiseudulta.

”Työntekijöitä olemme saaneet tältä alueelta aika hyvin.
Me teemme huipputuotetta ja meillä on huippuluokan koneet,
mikä houkuttelee harjoittelijoita alueen ammatillisista oppilaitoksista.
Heistä monet jäävät valmistuttuaan meille töihin.”

Uusi tehdas suunnitteilla

Tehtaankadun vanhassa kiinteistössä on ajan patinaa ja arvokkuutta, mutta se on myös epäkäytännöllinen suurien mäntien valmistukseen. Tuotannon tehostamiseksi ja tulevaa kasvua silmällä pitäen Koncentra Pistons on päättänyt rakentaa uudet tuotantotilat Kolpintien varteen. Teollisuustoiminta Tehtaankadulla lakkaa muutenkin, sillä Pietarsaaren kaupungilla on muita kaavailuja vanhan teollisuusalueen käytölle.

– Meillä on nyt käytössä tilaa noin 3 700 neliömetriä. Uuteen rakennukseen tulee ensi vaiheessa 4 000 – 5 000 neliömetriä ja laajentamisvaraa jää vielä reilusti, Pisilä kertoo.

Tehdashankkeelle on valittu lähiseudulta arkkitehti ja rakennesuunnittelija. Suunnittelu on käynnistymässä ja muita suunnittelijoita valitaan parhaillaan. Alustavan aikataulun mukaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2020 ja valmiina tilat ovat kesän 2021 jälkeen.

– Hyvän kysynnän takia investoimme vielä uuteen koneeseen täällä vanhoissakin tiloissa ennen kuin uusien tilojen rakentaminen alkaa, Pisilä toteaa.

KONCENTRA PISTONS OY
  • Perustettu 1997
  • Omistaja Koncentra Verkstads Ab
  • Toimitusjohtaja Sakari Pisilä
  • Liikevaihto lähes 8 M€
  • Henkilöstömäärä 45
  • Uusi toimitila valmistuu 2021

TEKSTI & KUVA: JOHANNA HAVERI

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN