Momentum on nyt

Paula Erkkilä

Momentumilla viitataan pelissä tapahtuviin asioihin, jotka vähitellen kasautuvat joukkueen eduksi ja joukkue saa käännettyä haastavan tilanteen edukseen. Momentum on myös liikeimpulssia ylläpitävä voima tai tila, jossa kaikki tuntuu onnistuvan ja menevän putkeen.

Tokkopa näin hyvää poliittista momentumia
alueellamme on ollut vielä koskaan.

Jutta Urpilainen aloittavana EU-komissaarina, Mika Lintilä valtiovarainministerinä, Anna-Maja Henriksson oikeusministerinä, Malin Brännkärr oikeusministerin valtiosihteerinä ja Tuomo Puumala tiede- ja kulttuuriministerin valtiosihteerinä. Voidaankin todeta, että saimme alueeltamme varsinaisen täyskäden viemään Suomea ja Eurooppaa kohti 2020-lukua!

Meillä on nyt myös erinomaiset mahdollisuudet viedä alueellemme tärkeitä asioita päätökseen. Kesäkuun lisäbudjetti antoi tärkeän investointilupauksen Iisalmi-Ylivieska-radan sähköistykselle. Viime viikolla otimme ilolla vastaan tiedon Kokkola-Pietarsaaren lentokentältä Helsinkiin lähtevän aamulennon palauttamisesta sekä budjettiriihessä luvatusta rahoituksesta Vassor-Kärklax-välin parantamiselle.

Myös yliopistojen perusrahoituksen vuotuinen 40 miljoonan ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonan euron nosto sekä täysimääräiset indeksikorotukset löytyivät budjetista. Ja monien värikkäiden vaiheiden jälkeen Vaasan keskussairaala tulee saamaan tarvittavan rahoituksen laajaan päivystykseen.

Budjettiriihi on nyt puitu ja seuraavaksi valtion talousarvioesitys, siihen liittyvät budjettilait ja vuosia 2020-2023 koskeva julkisen talouden suunnitelma annetaan eduskunnalle 7.10. Vuoden 2019 kolmas lisätalousarvioesitys tulee eduskunnan käsittelyyn lokakuun viimeinen päivä.

Pohjanmaan kauppakamari esitti molempiin budjettivalmisteluihin selkeät hankekokonaisuudet turvaamaan vienti-Suomen saavutettavuutta ja osaamista – ja monta esittämäämme kohtaa saatiin nyt maaliin. Mitä lämpimimmät kiitokset kauppakamariväelle, jäsenyrityksillemme sekä kaikille yhteistyökumppaneillemme, joiden kanssa olemme yhdessä ponnistelleet näiden asioiden eteen. Listalle jäi kuitenkin vielä tärkeitä hankkeita, joiden eteen työ jatkuu.

On tärkeää, että valtakunnallisessa valmistelussa päättäjillä on oikea tieto ja ymmärrys eri alueiden tarpeista ja merkityksestä kansantalouden kokonaisuudessa. Usein on harmillisesti näyttänyt siltä, että kauppakamarialueellamme menee vähän liiankin hyvin, ja sen vuoksi olemme jääneet niin monesti nuolemaan näppejämme. Nyt iloitaan, ja näillä pelimerkeillä meillä on erinomaiset asetelmat saada monia tärkeitä asioita toteutettua!

Paula Erkkilä
johtaja
Pohjanmaan kauppakamari