Nu har vi momentum

Paula Erkkilä

Inom idrotten syftar momentum på händelser som efterhand gagnar laget och laget kan vända ett utmanande läge till sin fördel. Momentum är också en kraft eller ett tillstånd som upprätthåller rörelseimpulsen och där det känns som om allt flyter på och det går vägen.

Det har knappast någonsin funnits
ett så bra politiskt momentum i vår region som nu.

Jutta Urpilainen som tillträdande  EU-kommissionär, Mika Lintilä som finansminister, Anna-Maja Henriksson som justitieminister, Malin Brännkärr som justitieministerns statssekreterare och Tuomo Puumala som forsknings- och kulturministerns statssekreterare. Vi kan konstatera att vi från vårt område fick fullpott vad gäller att lotsa Finland och Europa in i 2020-talet!

Vi har nu också utmärkta möjligheter att fullfölja ärenden som är viktiga för vårt område. Tilläggsbudgeten i juni gav ett viktigt investeringslöfte för elektrifieringen av järnvägssträckan Idensalmi-Ylivieska. Förra veckan tog vi med glädje emot beskedet att morgonflyget från Karleby-Jakobstad till Helsingfors återinförs och att det i budgetmanglingen lovats finansiering för förbättringen av vägsträckan Vassor-Kärklax.

I budgeten finns också den årliga summan på 40 miljoner euro för universitetens grundfinansiering och en ökning med 20 miljoner euro för yrkeshögskolorna samt fulla indexförhöjningar. Och efter många om och men kommer Vasa centralsjukhus att få den finansiering som behövs för omfattande jour.

Budgeten har nu manglats och härnäst kommer statens budgetförslag, tillhörande budgetlagar och planen för de offentliga finanserna för åren 2020-2023 att överlämnas till riksdagen den 7 oktober. Den tredje propositionen om en tilläggsbudget för år 2019 överlämnas till riksdagen sista dagen i oktober.

Österbottens handelskammare presenterade klara projekthelheter för båda budgetpropositionerna för att säkerställa tillgängligheten och kompetensen för Exportfinland – och vi fick många av våra framställda punkter i mål. Stort tack till handelskammargänget, våra medlemsföretag samt alla samarbetspartner som vi har jobbat tillsammans med i dessa frågor. Det finns dock ännu kvar viktiga projekt på listan som vi måste arbeta för.

I den nationella beredningen är det viktigt att beslutsfattarna har den rätta informationen och en förståelse för de olika regionernas behov och betydelse nationalekonomiskt sett. Ofta har det tyvärr sett ut som om det går lite för bra på vårt handelskammarområde och därför har vi många gånger fått stå kvar tomhänta. Nu får vi vara nöjda, och med de här spelbrickorna har vi en ypperlig sammansättning för att få viktiga saker uträttade!

Paula Erkkilä
direktör
Österbottens handelskammare

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN