Glocal Talents

Kampanjen Glocal Talents uppmuntrar företag att rekrytera internationella talanger och erbjuder verktyg och tips för rekryteringen. Vi har sammanställt en webbsida som erbjuder hjälp för internationella rekryteringar.

I vår region finns det många högutbildade utlandsfödda talanger som inte har hittat jobb på sin bransch. Olika läroanstalter och organisationer erbjuder tjänster och projekt som sänker tröskeln och underlättar anställning av personer som flyttat till Finland. De flesta av de vanligaste problemen som företagen stöter på när de ska anställa personer med utländsk bakgrund kan också lösas med hjälp av dessa tjänster. Det erbjuds både gratis språkundervisning, rådgivning och finansiellt stöd samt kompetenta talanger att anställa via läroanstalterna.

Handelskammaren har även producerat vlogvideor om fyra företag i regionen där företagen och deras talanger med utländsk bakgrund delar sina berättelser.

Det här är en game changer! Vi hoppas att videorna ska uppmuntra fler företag att anställa utlandsfödda.

Global talent — local impact.

Internationella rekrytering

Titta på handelskammarens nyheter och utredningar relaterade till internationell arbetskraft.

Nyheter och rapporter

Följ talangernas berättelser

Bálint Ilk, Ekeri

Ungraren Bálint Ilk kom till Finland för att studera till restonom, och efter karriärbyte hittade han sin väg till Ekeri. Bálint arbetar på Ekeri som produktionsplanerare och hans roll är viktig för att produktionen flyter smidigt i vardagen. Internationella talanger ger Ekeri en konkurrensfördel eftersom deras kunskap om målgrupper från olika länder är i en klass för sig. 

Titta på Youtube-videon om Bálint:

Khurram Shahzad, Danfoss

Pakistanska Khurram Shahzad har bott i flera olika länder och städer under sitt liv, men det som fick Khurram att stanna i Finland var att han grundade familj och fick fast anställning på Danfoss. Finland gav ett positivt intryck redan vid ankomsten, när taxichauffören talade mycket bra engelska och berättade om landet och dess seder, vilket Khurram inte var van vid då han bodde i andra europeiska länder. Khurram kom till Danfoss genom företagets post-graduate program och har avancerat i sin karriär från ingenjör till teamledare. På Danfoss satsar man på hela personalens trivsel och främjar integration i arbetsgemenskapen genom att erbjuda språkutbildning i både finska och engelska för alla som är intresserade.

Titta på YouTube-videon om Khurram:

Ellen Vargas Virkkala, Wikström Media

Venezuelanskan Ellen Vargas Virkkala hittade sin väg till Finland år 2014 genom sin far. Under sina studier sökte Ellen arbete hos Wikström Media och fann snart sin plats i företagets marknadsföringsteam. Ellen avancerade snabbt inom Wikström Media till SEO-specialist. Att arbeta i en multikulturell arbetsgemenskap har gått naturligt, eftersom företagets gemensamma språk är engelska i både teammöten och i kafferummet. På Wikström Media arbetar man med idéer, strategier och koncept, och man är medveten om att företagets tänkesätt måste utvecklas kontinuerligt. Just här spelar företagets internationella experter en stor roll.

Titta på YouTube-videon om Ellen:

Gomathy Chakkaradhari & Jiachen Dong, Umicore

Den kinesiska Jiachen Dong och den indiska Gomathy Chakkaradhari arbetar på Umicore på forsknings- och utvecklingsavdelningen. För cirka sex år sedan var Jiachen Umicors första utländska anställd och en som bröt glastaket. När företaget började anställa internationella experter insåg de hur stor fördel det var att redan ha kunskap om målländerna inom företaget. När Gomathy började på företaget för cirka två år sedan hade Umicore redan utvecklats i att anställa internationella talanger, och grundläggande saker, som en engelskspråkig arbetsmiljö och beredskap att anställa internationella experter, var på plats. Båda kom till Finland för den utmärkta utbildningen men stannade på grund av arbete och familj.

Titta på YouTube-videon om Gomathy och Jiachen: