Mikael Hallbäckin kolumni Vaasa Insiderissa: Vaasan seutu on vetovoimainen ja ison kasvun äärellä

Mikael Hallbäck Kuva: Juha Erkkilä

Kolumni on alunperin julkaistu Vaasa Insiderissa 26.3.2024

Päivät pitenevät, kevätaurinko lämmittää mieltä ja sähköautollakin voi jo liikkua pidemmälle. Onnistuneen EnergyWeekin jälkimainingeissa kaikki tuntuu positiiviselta. Vaasa ja sen elinkeinoelämä näyttivät parhaat puolensa. Kaikissa keskusteluissa, sekä kansainvälisten että suomalaisten vieraiden kanssa, huokui alueemme mahtava yhteistyö ja elinkeinoelämän sekä koko ekosysteemin vahvuus. Kuinka te olette tässä onnistuneet? Jopa puheenvuoroissa kuultiin, että Vaasasta pitäisi ottaa mallia muualla Suomessa.

Mitkä ovat Vaasan seudun vetovoimatekijöitä? Työpaikat ja merkitykselliset työmahdollisuudet sekä opiskelumahdollisuudet yliopistossa, korkeakouluissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa ovat varmasti isoimmassa roolissa. Ilman työ- ja opiskelumahdollisuuksia ei ole vetovoimaa. Vetovoima koostuu myös monista muista tekijöistä ja yhtenä suurena asiana ovat elämykset. Vaasan Sport on pelannut itsensä kansakunnan tietoisuuteen viime viikkojen aikana, mutta suurin huomio on kohdistunut suuriin yleisömääriin, vahvaan kannattajakuntaan ja -kulttuurin sekä elämyksiin jäähallissa, ei niinkään itse peliin. Kesällä VPS teki saman tempun uskomattomalla voittoputkellaan noustessaan sarjan hänniltä mitaleille asti. Hietalahden stadion täyttyi ja VPS nousi valtakunnan ykkösaiheeksi urheilun saralla. Väitän, että tällä on suuri vaikutus alueemme vetovoimaan. Meillä on myös tarjota kulttuurielämyksiä. Teatteriesityksiä pyörii lähes joka ilta ja museomme ja taidekokoelmamme ovat Suomen mittapuulla merkittäviä. Kesäiset musiikkitapahtumat ovat jälleen rantautuneet alueellemme ja ravintolatarjonta on laajaa ja laadukasta ja risteilemäänkin pääsee päivittäin. Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ovat laajat musiikista ja taiteesta eri urheilumuotoihin. Puitteet ja olosuhteet ovat kunnossa.

Luonto ja merellinen Vaasan seutu on kaikkien ulottuvilla. Muutamassa minuutissa pääsee luonnon keskelle rannoille tai metsäpolkujen siimekseen tai vaikka maailmanperintöalueen helmaan. Keskustellessa ulkomaalaisten vieraiden tai täällä jo asuvien ulkomaalaisten kanssa viihtyvyydestä ensimmäisenä vastauksena tulee hiljaisuus, täällä on hyvä hengittää, kaunis luonto, meri, kaiken läheisyys, turvallisuus sekä hyvä kasvuympäristö.

Vaasa on yksi Suomen kansainvälisimmistä kaupungeista. Kiitos tästä kuuluu vientivetoiselle ja kansainväliselle elinkeinoelämällemme, yliopistolle ja korkeakouluille sekä alueen historialle kansainvälisen kaupankäynnin saralla. Täällä on totuttu kuulemaan ja puhumaan kieliä sekä kanssakäymään eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Tämä ei Suomessa ole itsestäänselvyys. Arvioiden mukaan yli 20 prosenttia työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaista vuonna 2040. Tämä tarkoittaa puolesta miljoonasta miljoonaan muualta tulevaa ihmistä. Me olemme jo nyt etulyöntiasemassa kansainvälisyytemme ansiosta ja väitän, että voimme olla kansainvälisen työvoiman mallialue Suomessa. Olemme jo kansainvälisiä ja tänne on helppo integroitua, kunhan hoidamme asiat kunnolla. Tästä on paljon positiivisia merkkejä ilmassa.

Vaasa, ympäristökunnat sekä Pohjanmaa ovat vahvassa kasvussa. Tämän tilastot osoittavat. Työpaikat ja hyvä työllisyystilanne vetää ihmisiä. Uskon, että alueelle suunnitellut investoinnit toteutuvat ja että tämä tuo ennenäkemättömän kasvun aallon seudulle. Isossa kuvassa merkit ovat positiivisia, lakoista huolimatta, ja Vaasa, Pohjanmaa sekä Suomi investointiympäristönä nousee voittajien joukkoon.

Väitän siis, että Vaasan seutu on vetovoimainen ja ison kasvun äärellä. Meidän on nyt uskottava asiaan ja osattava hyödyntää etsikkoaikamme.