Pohjanmaa voi olla jatkossakin Suomen vientiveturi

Pietarsaaren Alholmassa sijaitsee monipuolinen biometsäteollisuuden keskittymä ja myös yksi UPM:n kolmesta suomalaisesta sellutehtaasta. Lähialueiden kuitupuusta koivu- ja havusellua valmistavan tehtaan toiminnasta ja tuloksesta on vastannut kesästä 2018 alkaen tehtaanjohtaja Simon Fagerudd, jonka alaisuuteen kuuluu lisäksi pienempi tulosyksikkö RaumaCell Raumalla.

UPM on hyvin dynaaminen yritys, joka valmistaa tuotteita metsästä. Yhtiön tulevaisuus näyttää hyvältä.

– Teemme uusiutuvaan raaka-aineeseen pohjautuvia tuotteita, joille on valtava kysyntä. Näen, että UPM:n nykyiset ja tulevat biopohjaiset tuotteet istuvat todella hyvin nykymaailmaan. Sellun lisäksi tulossa on monenlaisia biokemikaaleja ja biopolttoaineita korvaamaan fossiilisia tuotteita, Fagerudd kertoo.

Fagerudd on Pietarsaaren kauppakamariosaston varapuheenjohtaja ja Pohjanmaan kauppakamarin hallituksen jäsen. Luottamustoimissaan hän haluaa vaikuttaa osallistumalla aktiivisesti keskusteluun ja tuomalla esiin teollisuuden näkökulmaa.

– Pohjanmaan kauppakamari on hyvin aktiivinen. On tärkeää vahvistaa toimintaamme entisestään, jotta muutkin näkevät ja ymmärtävät, että Pohjanmaalle kannattaa satsata.

– Pohjanmaalla on kaikki edellytykset olla jatkossakin Suomen vientiveturi, sillä globaalit megatrendit tukevat erinomaisesti seudun tärkeimpien alojen menestystä. Uusiutuvat raaka-aineet, sähköistämiseen liittyvät tuotteet ja korkean tason know-how antavat meille Pohjanmaalla hienot tulevaisuuden mahdollisuudet, Fagerudd sanoo.

Avoimuus on Fageruddin vahvuus. Hän jakaa mielellään ideoita, haasteita ja kokemuksia, eikä yhteys ole suinkaan yksisuuntainen.

– Joskus voin auttaa muita ja joskus muut voivat auttaa minua. Suu kannattaa avata, koska muuten kukaan ei tiedä, mitä tarvitset tai osaat.

SIMON FAGERUDD
  • Kemian- ja prosessitekniikan diplomi-insinööri Uumajan yliopistosta ja MBA Vaasan yliopistosta.
  • Työskennellyt aiemmin tuotantojohtajana ja tuotekehitysjohtajana Rani Plastilla sekä teknisenä asiakaspalvelupäällikkönä UPM Pulpilla. Toiminut 25.6 2018 alkaen nykyisessä tehtävässään UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan tehtaanjohtajana vastaten myös RaumaCell-yksiköstä.
  • Syntynyt vuonna 1977 Luodossa, asuu tällä hetkellä vaimonsa, kolmen lapsensa ja koiransa kanssa Pietarsaaressa.
  • Vapaa-aikanaan seuraa aktiivisesti lastensa urheiluharrastuksia, ulkoilee, nauttii saaristoelämästä sekä harrastaa crossfitia ja jääkiekkoa.

 

TEKSTI: RIIKKA AUTIO
KUVA: SAMI PULKKINEN

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN