Runsorin ihme elää uutta kasvukautta

Timo Ala-Heikkilän takana on komea rivi VEO:n uusia Vector-keskijännitekojeistoja.

Pian 30-vuotias vaasalainen VEO kasvaa ja laajentaa toimintaansa entistä enemmän ulkomaille.

Itsenäisyyspäivänä 1989 perustetun Vaasa Engineeringin eli nykyisen VEO Oy:n toiminta on alusta lähtien perustunut vahvaan projektiosaamiseen. ABB:n palveluksessa olleiden projektikonkareiden perustama yritys oli oman aikansa spinoff-yritys, jonka syntymiseen ei ABB:llä aikanaan suhtauduttu kovin suopeasti – lähtihän yrityksen perustamisen myötä paljon osaamista Strömberg Parkista Runsoriin.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä VEO on kasvanut 25 henkilön yrityksestä noin 450 henkilöä työllistäväksi yritysryppääksi. Perustamisvaiheessa reilun kahdeksan miljoonan euron liikevaihtoa tavoitelleen yrityksen liikevaihto ylitti viime vuonna ensimmäisen kerran 100 miljoonaa euroa. Hallituksen toivomus on, että liikevaihto tuplaantuu neljän vuoden sisällä.

– VEO:n liiketoimintaan ovat alusta lähtien kuuluneet erilaiset teollisuuden sähköistysprojektit ja vesivoimalaitosprojektit. Myöhemmin mukaan ovat tulleet myös esimerkiksi tuulivoimaprojektit ja laivateollisuuteen liittyvät projektit, kertoo VEO:n toimitusjohtaja Timo Ala-Heikkilä.

VEO on hyvässä kasvuvauhdissa.
Vuoden 2018 liikevaihto ylitti sata miljoonaa euroa
ja ylsi kaikkien aikojen ennätykseen.
Ala-Heikkilä arvioi kasvun jatkuvan myös tänä vuonna.

Projektitoiminnan lisäksi VEO:lla on omaa valmistusta ja omia tuotteita.

Kansainvälinen toiminta kasvaa

VEO:n toiminta lähti liikkeelle pääosin kotimaasta, mutta on levinnyt pikkuhiljaa myös Pohjoismaihin ja Iso-Britanniaan. VEO:lla on jo jonkin aikaa ollut tytäryritykset Ruotsissa ja Norjassa, ja vuonna 2017 se osti englantilaisen I.C. Electricalin, joka tekee teollisuuden sähköasennuksia.

– Tarkoituksemme on siirtää projektiosaamistamme tähän Englannin tytäryhtiöön ja kasvattaa liiketoimintaa myös Iso-Britanniassa, Ala-Heikkilä selittää.

Vientiä VEO:lla on myös muualle kuin Pohjoismaihin ja Iso-Britanniaan. Esimerkiksi vuonna 2016 VEO teki saksalaisen Meyer Werft -yhtiön kanssa merkittävän raamisopimuksen 10 risteilijän sähköistysurakoista. Oman viennin lisäksi VEO:n tuotteita menee vientiin myös esimerkiksi Danfossin ja Wärtsilän kaltaisten asiakkaiden kautta.

Tammikuussa toimitusjohtajan tehtävässä aloittaneella Ala-Heikkilällä on pitkä kokemus projektitoiminnasta ja kansainvälisestä toiminnasta esimerkiksi ABB:llä, Alstomilla ja GE:llä. Yksi hänen tärkeistä tehtävistään onkin luotsata VEO hakemaan kannattavaa kasvua ulkomailta.

Tarvetta osaaville tekijöille

VEO:n kasvuvauhti on viime vuosina ollut kova. Osaajapula kuitenkin jarruttaa kasvua. Esimerkiksi Vaasasta on vaikea löytää osaavia projektipäälliköitä, sillä niitä etsii moni muukin yritys.

– Perustimme viime vuonna toimiston Tampereelle ja tavoitteemme on löytää sinne lisää alan osaajia. Pyrimme rekrytoimaan lisää osaajia myös tytäryrityksiimme Ruotsissa ja etenkin Norjassa, jossa on paljon tuulivoimaprojekteja, Ala-Heikkilä sanoo.

Oman henkilöstön kasvattamisen lisäksi VEO pyrkii lisäämään myös pitkäkestoista partneriyhteistyötä esimerkiksi suunnittelutoimistojen kanssa. Tällaisten verkostojen luominen vähentää oman rekrytoinnin paineita.

VEO Oy
- Perustettu: 6.12.1989
- Henkilöstö (ml tytäryhtiöt): 450 henkilöä
- Liikevaihto 2018: n. 100 M euroa

 

TEKSTI: JOHANNA HAVERI
KUVA: SAMI PULKKINEN

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN