Sujuva luvitus kilpailueduksi

Kauppakamarin CB-lehden pääkirjoitus, syksy 2023

Läntinen teollisuusvyöhyke käy läpi historiallisen suurta investointiaaltoa. Tornionjokilaaksosta Pohjanmaan kautta Turkuun ulottuvalla vyöhykkeellä investoidaan vuosikymmenen loppuun mennessä kymmenillä miljardeilla euroilla teolliseen tuotantoon ja energiaan – koko Suomen kasvuun. Pohjanmaan kauppakamarialue on eturintamassa – alueelle kohdistuva 17 miljardia euroa on käsittämättömän paljon rahaa.

Tilannekuva ei ole syntynyt hetkessä, ja hihat käärittiin kunnolla jo joskus pandemian alkamisen molemmin puolin, ja esimerkiksi Keliberin osalta juuret kaivautuvat jo Kekkosen aikaan. Nyt tämä työ on kypsynyt uutiskynnykset ylittäneiksi hedelmiksi. Ne pullahtavat viimeistään julkisuuteen silloin, kun YVA-prosessit laitetaan tulille.

Jotta investoinneissa päästään konkretiaan, on alettava myös kommunikoida ulospäin avoimesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä lisää ympäröivän yhteisön luottamusta ja hälventää epäilyksiä esimerkiksi potentiaalisille valituksille tulevien luvitusprosessien eri vaiheissa. Silti on yleisesti tiedossa, että investointiympäristönä Suomi on epävarma ja vaikeasti ennakoitava.

Siksi on tärkeää, että uudessa hallitusohjelmassa on tunnistettu sujuvan luvituksen merkitys puhtaiden investointien edistämisessä. Yhden luukun malli, lupakäsittelyn tavoiteajat ja esimerkiksi teollisuuspuistojen huomiointi luvituksessa ovat lupaavia askelia Suomen investointiympäristön vahvistamiseksi.

Iso osa sähköntuotantoon tarvittavista investointipäätöksistä tehdään tämän hallituskauden aikana. Nyt onkin tärkeää saada erityisesti kaikki energiainvestoinnit nopeasti toteutukseen. Ne ovat mahdollistajina päästötöntä sähköä vaativille teollisille investoinneille. Ilman niitä teolliset investoinnit ovat vaarassa karata muualle.

Kasvattamalla ilmastokädenjälkeään eli yritysten tuotteiden ja palveluiden myönteistä ilmastovaikutusta Suomi on kokoaan suurempi vaikuttaja kansainvälisessä ilmastotyössä. Samalla se tarkoittaa työpaikkoja ja vientituloja Suomeen.

Paula Erkkilä, Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja