Talouden näkymät vakaat

Tilanne Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityskentällä on varsin vakaa, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystensä parissa tämän kuun alussa tekemä Business Panel -suhdannekysely. Mittareissa on tapahtunut vain pieniä muutoksia marraskuun mittauksesta. Pelättyä romahdusta tai edes notkahdusta ei mittareissa ole nähtävissä.

Merkittävin muutos on tapahtunut tulevien kuukausien rekrytointinäkymissä. Tämä johtuu ennen kaikkea irtisanomisaikeissa olevien yritysten määrän selvästä vähenemisestä. Yleinen tunnelma yrityksissä on hieman noussut syksystä. Tämän vuoden liikevaihto-odotukset sen sijaan ovat hiukan viime vuotista heikommat, samoin tilauskanta vuoden takaiseen verrattuna on nyt hiukan ohuempi kuin syksyllä.

Jo pari vuotta alueemme yrityksiä vaivannut työvoimapula on pahentunut entisestään. Työvoimapulasta kasvun esteenä kertoo nyt 50 prosenttia kaikista yrityksistä (11/18: 46 %). Ammattitaitoisen työvoiman puute on pahin teollisuudessa, jossa se on haitaksi 54 prosentissa yrityksistä (11/18: 48 %). Palvelusektorilla osaajapula jarruttaa kasvua 52 prosentissa yrityksiä ja kaupan alalla 48 prosentissa (11/18: 44 % ja 43 %). Rakennusalalla tilanne on helpottunut selvästi syksystä ja työvoimapula vaivaa tällä hetkellä 41 prosenttia yrityksistä, kun syksyllä siitä kärsi puolet alan yrityksistä.

Riittämättömästä kysynnästä kärsivien yritysten määrän on niin ikään kasvanut. Siitä kärsii nyt 26 prosenttia yrityksistä, kun syksyllä kärsijöitä oli joka viides yritys. Byrokratia ja lupa-asiat ovat nousseet yhä useamman yrityksen kasvun jarruksi. Ne jarruttavat kasvua tällä hetkellä 16 prosentissa yrityksistä (11/18: 9 %).

Lue koko mediatiedote

Business Panel 4/19 kuvasarja

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN