Tuula Hautamäki, Danfoss

Pohjanmaan kauppakamarin teollisuusvaliokunnassa pitkään vaikuttanut Tuula Hautamäki on johtanut vuosina 2016–2023 Danfossin Vaasan-toimipistettä ja toiminut globaalin tehdasverkoston HR-liiketoimintakumppanina. Vuoden 2023 alusta hän on toiminut HR-liiketoimintakumppanina painopisteenään Compact and Dedicated Drives -divisioonan henkilöstöjohtaminen.

Hautamäen teollisuusura alkoi vuonna 1989 ABB:ltä, jossa hän toimi 11 vuotta päällikkötehtävissä. Seuraavat 15 vuotta hän työskenteli Vaconilla johtajana vastaten eri osa-alueista.

Danfossin ostettua Vaconin vuonna 2014 Hautamäestä tuli Danfossin HR-liiketoimintakumppani ja Vaasan-toimipisteen johtaja. Danfoss keskittyy Vaasassa isotehoisiin taajuusmuuttajiin ja kuuluu alueen suurimpiin teollisuustyönantajiin.

Danfossin tuotteet ja palvelut ratkaisevat jatkuvasti lisääntyviä infrastruktuurin, ruokahuollon, energiatehokkuuden ja ilmastoneutraaliuden tarpeita. Niitä käytetään muun muassa jäähdytyksessä, ilmastoinnissa, lämmityksessä, moottoreiden ohjauksessa ja liikkuvissa laitteistoissa sekä uusiutuvan energian ja kaupunkien kaukolämpöinfrastruktuurin alalla.

Danfoss työllistää maailmanlaajuisesti yli 40 000 ihmistä ja palvelee asiakkaita yli sadassa maassa. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 10,3 miljardia euroa. Suomen-toimipisteet sijaitsevat Vaasan ohella Helsingissä, Lappeenrannassa, Tampereella ja Vantaalla.

HHJ-tutkinnon suorittanut Hautamäki on toiminut Pohjanmaan kauppakamarin teollisuusvaliokunnassa vuodesta 2018. Lisäksi hän on ollut Vaasan osaston hallituksen jäsen ja vuodesta 2023 Pohjanmaan kauppakamarin hallituksen jäsen.

Pitkä kokemus kansainvälisen yrityksen johtotehtävistä on Hautamäen vahvuus kauppakamarityössä. – Sydämeni sykkii Pohjanmaan kehittämiselle. On hienoa tukea alueen kasvua ja vetovoimaisuutta sekä kehittää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä eri luottamustehtävissä, Hautamäki kertoo.

Hautamäki korostaa osaamisen merkitystä ja tunnistaa osaavan työvoiman saamisen pohjalaisyritysten haasteeksi. – Tarvitsemme uusia keinoja, että pystymme houkuttelemaan uusia osaajia sekä saamaan nuoret pysymään ja työllistymään Pohjanmaalle, Hautamäki sanoo.

TUULA HAUTAMÄKI
  • Danfoss Vaasan toimipisteen johtaja ja globaalin tehdasverkoston HR-liiketoimintakumppani 2016–2023. Vuodesta 2023 Danfoss Drives -yksikön Compact and Dedicated Drives HR-liiketoimintakumppani
  • Pohjanmaan kauppakamarin hallituksessa 2023 alkaen sekä Vaasan osaston teollisuusvaliokunnassa 2018 alkaen ja hallituksessa 2019 alkaen
  • Diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta vuonna 1988 ja kauppatieteiden maisteri Vaasan yliopistosta vuonna 1991
  • On toiminut vuosina 1989–2000 ABB:llä eri tuotekehitys- ja laatutehtävissä sekä Vaconilla kehitysjohtajana 2000–2004 sekä henkilöstöjohtajana 2004–2015.
  • Perheeseen kuuluvat mies ja kolme aikuista lasta sekä yksi lapsenlapsi.
  • Vapaa-ajallaan rentoutuu eri liikuntamuotojen parissa, kuten lenkkeillen ja padelia pelaten, sekä harrastaa myös valokuvausta.

TEKSTI: RIIKKA AUTIO, VIULEVA GROUP
KUVA: SAMI PULKKINEN