Yritykset uskovat lentomatkustuksen elpyvän – tarvetta useammille yhteyksille

Vaasan lentoasema.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari toteuttivat lokakuussa lentokyselyn, joka lähetettiin noin 600 yritykselle Vaasan seudulla. Myös Vaasan Yrittäjät lähettivät kyselyn jäsenyrityksilleen. Kyselyyn saatiin vastaukset 207 yrityksestä Vaasan seudulta.

VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari halusivat kyselyllä selvittää, mikä on Vaasan seudulla toimivien yritysten tilanne matkustusrajoitusten suhteen ja miten yritykset arvioivat työmatkoihin liittyvän lentämisen palautuvan lähitulevaisuudessa. Myös lentoyhtiöt ovat luonnollisesti kiinnostuneita kyselyn tuloksista.

Vastanneista yrityksistä 88,4 prosenttia ilmoitti, ettei heillä ole enää voimassaolevaa matkustuskieltoa. 9,1 prosentilla vastanneista yrityksistä on vielä kyselyyn vastaamishetkellä voimassa matkustuskielto tai osittainen matkustuskielto.

Niistä yrityksistä, joilla on vielä voimassa oleva matkustuskielto tai osittainen matkustuskielto, valtaosa arvioi yrityksensä matkustamisen elpyvän 3–6 kuukauden sisällä (63,1 %). 26,3 prosenttia arvioi matkustamisen elpyvän 1-2 kuukauden sisällä. Vain muutama (10,5 %) arvioi, että matkustus elpyy vasta yli 6 kuukauden jälkeen.

Kyselyssä 69,2 prosenttia vastanneista yrityksistä arvioi, että heidän lentomatkustuksensa palaa samalle tasolle kuin ennen koronaa.

Lentokyselyn vastausten perusteella on selvää, että yrityksillä on tarvetta myös useammille lentoyhteyksille Vaasasta. 69,1 prosenttia toivoi enemmän yhteyksiä Helsingin kautta ja 52,2 prosenttia toivoi lisää yhteyksiä Tukholman kautta.

Matkailualan projektipäällikkö Peter Källberg vastaa VASEKilla myös lentoliikenteen kehittämisestä, ja hän toteutti vastaavan lentokyselyn myös syksyllä 2020.

– Viime kuukausien aikana Vaasan lentoyhteyksistä on kysytty paljon. Toisin sanoen olemme huomanneet, että työmatkustus on elpymässä. Myös selvityksen perusteella tekemämme alustava analyysi vahvistaa tämän. On ilo todeta, että melkein 70 prosenttia uskoo matkustustarpeen nousevan pian samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Tämä on arvokasta tietoa käydessämme nyt keskusteluita lentoyhtiöiden kanssa, Källberg toteaa.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä painottaa, että sujuvat lentoyhteydet ovat menestyvän vientiteollisuuden elinehto.

– Hyvä kansainvälinen saavutettavuus vaikuttaa myös yritysten sijoittumis- ja investointipäätöksiin sekä sitä kautta alueen ja Suomen talouteen. Vaasan seudulle investoidaan lähivuosina noin kolmen miljardin verran elinkeinoelämän hankkeisiin, ja toimiville lentoyhteyksille on kova tarve, Erkkilä muistuttaa.

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN