Elpymispaketin hyödyntäminen

Juha Häkkinen

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat pitäneet maailmaa jännityksessä. Nyt Bidenin valinnan myötä odotukset ovat vastuullisemmassa politiikassa, jossa kestävä kehitys ja ympäristö ovat tärkeässä roolissa ja vastakkainasettelu vähentyy. Suomelle ja erityisesti alueellemme ympäristöteknologian kysyntä ja energiaa säästävät ratkaisut ovat tärkeitä viennin ajureita.

Koronapandemia iski Suomeen maaliskuun puolivälissä ja se on ollut kova isku monelle yrityksellemme. Koronatuet ovat osin tuoneet helpotusta ja yritykset ovat tehneet kaikkensa pitääkseen huolen työntekijöistään. Teollisuuden osalta pahin on vasta edessä loppusyksyn ja talven aikana, kun tilauskirjat ovat melko tyhjiä ja jo sovittuja projekteja joudutaan siirtämään. Uuden, joulukuussa avattavan koronatuen toivotaan tuovan tähän helpotusta, mutta lomautuksilta ja irtisanomisilta tuskin vältytään.

EU on päättänyt jättimäisestä 750 miljardin euron elpymisrahoituksesta. Suomi saa rahasta noin 2,3 miljardia euroa ja lisäksi 700 miljoonaa euroa EU-ohjelmien lisärahoituksesta. Tämä rahamäärä on syytä käyttää viisaasti tulevaisuuden investointeihin. Vihreä siirtymä, kestävä infrastruktuuri ja digitalisaation vahvistaminen ovat hallituksen linjauksia koulutuksen sekä tutkimus- ja innovaatiotoiminnan ohella. Kyse on Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaamisesta.

Rahojen käytöstä päätetään ensi vuoden aikana, ja tämän kolmevuotisen elvytyspaketin tavoite on nopea vaikuttavuus. Pohjanmaan kauppakamarialueen toimijoilla on tärkeä työ yhdessä huolehtia, että alueemme saa oman osansa elvytysvaroista. Alueemme kilpailukyvyn vahvistaminen tukee koko Suomen menestystä.

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN