Jalometallit talteen kierrättämällä

Teemu Piipon Kat-Metal tekee ekotekoja kierrättämällä mm. elektroniikkaromua, lyijyakkuja, värimetalleja ja katalysaattoreiden metallikuoria.

Isokyröläinen Kat-Metal on erikoistunut jalometallipitoisen romun kierrätykseen. Yritys ostaa romua Suomesta, useasta Euroopan maasta sekä myös Euroopan ulkopuolelta.

Teemu Piippo aloitti yritystoiminnan vuonna 2011 ostamalla vanhoja katalysaattoreita ja kierrättämällä niissä käytetyt jalometallit. Katalysaattoreiden käsittely aloitettiin Tervajoella vanhassa Rinta-Joupin hallissa, josta Piipon yritys Kat-Metal Oy vuokrasi pienen osan.

Kat-Metalin käsittelyhalli toimii edelleen samassa paikassa Hakalanmäentiellä, mutta nykyään koko halli on yrityksen käytössä. Yrityksen kierrätystoiminta on laajentunut käsittämään myös elektroniikkaromun ja esimerkiksi värillisten metallien kierrätyksen.

Piipon yritys tekee raaka-aineen uudelleenkäytöstä sujuvaa, helppoa ja kannattavaa.

– Me ostamme jalometallipitoista romua ja maksamme siitä myyjälle käyvän hinnan jalometallipitoisuuden mukaan, Piippo sanoo.

Kierrätys on ekoteko

Kat-Metalin ja Teemu Piipon filosofian mukaan jalometallipitoisen romun kierrätys ja uudelleenkäyttö on ekoteko. Jo se, etteivät romut jää minnekään lojumaan, on ympäristöteko. Jalometallien uudelleenkäyttö korvaa myös kaivostoimintaa ja säästä siten ympäristöä.

Jalometallit ovat usein vaikeita louhittavia pienten pitoisuuksien takia. Louhinta kuluttaa ympäristöä ja sen yhteydessä käytettävät kemikaalit pilaavat maaperää ja vesistöjä. Monesti jalometallikaivokset vielä sijaitsevat maissa, joissa ympäristöasioihin ei juuri kiinnitetä huomiota.

”Esimerkiksi tuhannessa kilossa louhittua kiviainesta
on keskimäärin vain yksi gramma platinaa.
Monesti platinaa saadaan saman verran jo yhdestä katalysaattorista.”

Katalysaattoreissa on platinan ohella myös palladiumia ja rodiumia. Elektroniikkaromu taas sisältää esimerkiksi kultaa, hopeaa, palladiumia ja kuparia.

Yritys kasvaa ja kehittyy

Kahdeksan toimintavuotensa aikana Kat-Metal on kasvanut tasaisesti. Yhden miehen voimin aloittanut yritys työllistää nykyään Suomessa 15 henkilöä ja lisäksi Viroon avatussa tytäryhtiössä työskentelee tällä hetkellä kymmenen ihmistä. Toiminta on muutenkin kasvanut ja kehittynyt.

Tällä hetkellä katalysaattoreita ja elektroniikkaa saapuu Suomen lisäksi Ruotsista, Tanskasta, Hollannista, Virosta, Venäjältä ja jonkin verran myös Afrikasta ja Brasiliasta. Käsittelylaitoksessa kaikki sisään tuleva romu lajitellaan.

Katalysaattorit avataan ja niiden kennosto murskataan säiliöön odottamaan kuljetusta sulattamoon. Katalysaattoriromu kuljetetaan merikonteissa japanilaiselle yhteistyökumppanille, joka sulattaa murskeen ja käyttää niistä saatavan jalometallin pääosin katalysaattoreiden valmistamiseen. Japanilaisen asiakkaan mukaan Kat-Metalilta tulee heille priimatavaraa.

Myös Kat-Metalille tuleva elektroniikkaromu, lyijyakut, värimetallit, katalysaattoreiden metallikuoret ja muu tavara lajitellaan, kierrätetään ja uusiokäytetään asianmukaisella tavalla.

– Meidän työskentelytapamme on tehokasta ja ympäristöystävällistä. Yrityksellä on ympäristöluvat kaikille kierrättämillemme materiaaleille ja toimintamme täyttää ISO 14001:2015-ympäristösertifikaatin vaatimukset. Elektroniikan osalta myös tietoturva on kunnossa, sillä kaikki vastaanottamamme elektroniikkaromu murskataan ja sulatetaan, Piippo vakuuttaa.

Hän suhtautuu yrityksen tulevaisuuteen luottavaisesti, sillä kierrättäminen tulee koko ajan tärkeämmäksi. Yrityksen asiakkaat halutaan pitää tyytyväisinä ja toimintaa kehitetään koko ajan – nyt työn alla olevista suunnitelmista on kuitenkin vielä liian aikaista puhua.

TEKSTI: JOHANNA HAVERI
KUVAT: SAMI PULKKINEN