Jotta koulutus ja yritysten tarpeet kohtaisivat

Mathias Rönnlund

Pitkäjänteinen työskentely on tarpeen, että Pohjanmaan alueen yritysten osaajapula ja oppilaitosten tuottama työvoima menisivät yksiin myös IT-alalla.

Tämä on nopeasti tullut selväksi Mathias Rönnlundille, joka on ollut Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunnassa mukana vuoden alusta asti.

– Omassa työssäni Mirkalla näen käytännössä, miten iso merkitys ICT-osaamisella on alueen yrityksille. Siksi myös Mirkalle on hyötyä siitä, että olen mukana.

ICT-alan ja koulutusten kehittäminen Pohjanmaalla on kaksisuuntainen tie, jossa sekä yritysten että opiskelijoiden suuntaan on liikennettä.

Rönnlund uskoo tuoneensa valiokuntatyöskentelyyn teknisen puolen osaamista työroolinsa vuoksi.

– Yhä useampi projekti yhtiössämme koskee tietotekniikkaa ja sovelluksia, joten tehtävässäni teen teknologiavalintoja ja tiivistä yhteistyötä kumppaniverkostomme kanssa.

Samalla Rönnlund on huomannut, miten nopeasti ala edistyy. Kun hänen uransa alkuaikoina merkittäviä teknologiauudistuksia tuli joka toinen vuosi, nyt kehitys on jopa viikoittaista. Nopea uudistuminen asettaa haasteita myös alan koulutukselle. Myös siksi on hyvä, että yritysten aitoja tarpeita kuunnellaan.

– Esimerkiksi keväällä olimme mukana suunnittelemassa ammattikorkeakoulun kanssa, mitä aineita opintokokonaisuudessa kannattaisi olla. Tein siihen liittyen myös pienen selvityksen Mirkan ICT-projekteista ja niissä olevien henkilöiden rooleista ja osaamistarpeista. Siten näkee työllistymisen ja todellisen tarpeen.

MATHIAS RÖNNLUND
  • Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunnassa vuoden 2020 alusta.
  • Mirkan Vaasan toimipisteen järjestelmäarkkitehti vuodesta 2018. Asuu Vaasassa.
  • Kauppatieteiden maisteri Åbo Akademista Turusta, pääaineena Information Systems.
  • Rentoutuu kuuntelemalla äänikirjaa ja tekemällä samalla pihatöitä sekä pelaamalla golfia, johon hänellä on omien sanojensa mukaan onneton rakkaussuhde.

TEKSTI: NADIA PAAVOLA
KUVA: SAMI PULKKINEN