Pohjanmaan kauppakamarin hallitus haki oppia naapurista

Pohjanmaan kauppakamarin hallitus kokoontuu vuosittain pariksi päiväksi strategiakokoukseen tavoitteena kauppakamarin toiminnan kehittäminen. Tänä vuonna syyskuun alussa hallitus vieraili Uumajassa ja Skellefteåssa. Vierailun tavoitteena oli tiivistää suhteita pohjoismaisen yhteistyön hengessä ja hakea inspiraatiota ja oppia parhaista käytännöistä, jotka ovat mahdollistaneet suurten investointien toteutumisen Merenkurkun toisella puolen.

Vierailun aikana tavattiin Västerbottenin kauppakamarin väkeä ja hallitusta, vierailtiin Skellefteå Science Parkissa, Sara kulturhusetissa sekä muutamissa yrityksissä: Komatsulla, Metso Outotecilla, Dels Am Systemillä sekä Northvoltin akkutehdastyömaalla.

Vierailulla luotiin uusia kontakteja ja yhteistyömahdollisuuksia Ruotsin kollegoiden kanssa, ja niiden avulla alueiden välinen yhteistyö tiivistyy varmasti jatkossa. Västerbottenin kauppakamarin kanssa ennätettiin jo pohtia konkreettisia yhteisiä projekteja – niistä kuulette vielä!

Mitä havaintoja matka jätti?
  1. Päällimmäisenä se, että asioita pitää uskaltaa tehdä riittävän isosti. Jos tavoittelee kasvua, niin asioita ei voi tehdä puolivillaisesti sinnepäin. Tämä vaatii myös riskinotto- ja riskinsietokykyä. Ilman riittäviä taloudellisia panostuksia tämä ei onnistu, ja siksi isosti ajattelua ja riskinottokykyä tarvitaan myös kunnallisessa päätöksenteossa. Skellefteån kunnallisvero on yksi Ruotsin korkeimmista ja siitäkin huolimatta se imee uusia asukkaita kuin kärpäspaperi.
  2. Valmista kasvun käsikirjaa ei ole. Västerbottenin seutu ja oma alueemme ovat samanlaisia erittäin monella tavalla ja siksi on hyvä ymmärtää, mitä siellä on osattu tehdä oikein. Silti pitää asettaa omat tavoitteet, sitten priorisoida ja taas priorisoida. Kun otetaan oppia muista, voidaan ehkä välttää ilmeisimmät kompastuskivet; silti jokainen kasvun polku on luotava ja kuljettava itse.
  3. Perustan on oltava kunnossa. Tämä tarkoittaa erityisesti puhdasta energiaa. Sähköistäminen on avain vihreässä siirtymässä ja siksi puhtaan energian saatavuus mahdollistaa suuret investoinnit ja turvaa vakaan sähkönsaannin ja riittävyyden. Vakaus ja toimintavarmuus ovat tärkeitä.
  4. Muistetaan ihminen lähtötelineiltä saakka. Ihmisten viihtyminen on tärkeää. Vetovoimaista ja pöhinää pursuavaa seutua ei ole ilman ihmisiä. Ihmiset tarvitsevat leipää ja sirkushuveja. Pitää olla mielekästä tekemistä, koettavaa ja kohdattavaa. Kulttuuri, liikunta, luonto, erilaiset elämykset, hotellit, ravintolat ja kaikki muut tilat ja ympäristöt, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan, ovat erittäin tärkeitä. Pahoittelut, että on niin vaikea valita kaikesta kivasta!
  5. Ei pelätä kasvun kääntöpuolta – sekin kuuluu asiaan. Keskellä kasvua ollaan myös keskellä isoa muutosta, ja siitä koituu monenlaista harmia ja epävarmuutta arkeen. Silti esimerkiksi Skellefteåssa 93 prosenttia kokee elämänsä positiiviseksi. Viestintä on siksi tärkeää: osallistetaan ja muistetaan, että uutta seutua tehdään kaikille, ei voittona yrityksille, vaan rakennetaan kestävää ja hyvää tulevaisuutta lapsille ja tuleville sukupolville.

Näitä asioita tulemme myös kauppakamarissamme nostamaan entistä voimakkaammin esiin. Näemme vahvasti, että käsissämme on nyt sellaiset kortit, joilla voi vain voittaa. Peliin tarvitaan kuitenkin koko joukkue ja menestys tehdään vain yhdessä!