Pohjanmaan vuoden 2018 yhteisövero oli 106 miljoonaa euroa

Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Pohjanmaalta kertyivät Vaasaan (45 miljoonaa euroa), Uusikaarlepyyhyn (9,9 miljoonaa euroa) ja Pietarsaareen rekisteröidyistä yhteisöistä (9,6 miljoonaa euroa). Tiedot käyvät ilmi Keskuskauppakamarin laskelmista, jotka perustuvat Verohallinnon tietoihin.

Vuonna 2018 veroja maksavien yritysten lukumäärä on kasvanut koko maassa. Kokonaisuudessaan veroja maksavien yritysten lukumäärä Suomessa kasvoi 2,4 prosenttia. Pohjanmaalla veroja maksavien yritysten lukumäärä nousi peräti 6,3 prosenttia.

Myös yhteisöveron määrä on kasvanut. Koko maassa yhteisöveroa maksettiin viime vuonna 4,7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Pohjanmaalla yhteisöveron määrä on 6,3 prosenttia edellisvuotta suurempi.

– Yhteisöverokanta laskettiin 20 prosenttiin vuonna 2014. Yritysten maksaman yhteisöveron määrä on kuitenkin kasvanut vuosittain ja on merkittävästi korkeampi kuin ennen yhteisöverokannan alentamista. Suomen yhteisöverokanta on pidettävä jatkossakin kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

– Yritysten maksamat verot ja ennen muuta yritysten luomat työpaikat ja työntekijöiden maksamat verot luovat alueemme hyvinvoinnin perustan. Julkisen sektorin rooli on tukea yrityksiä työvoiman houkuttelussa ja edellytysten luomisessa, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen.

Yhteisövero on vain yksi yritysten maksamista ja tilittämistä veroista. Keskuskauppakamari julkaisee vuoden 2020 alussa Suuren Veroselvityksen, jossa tarkastellaan yritysten tilittämiä ja maksamia veroja alueittain.

Graafi: Pohjanmaan yhteisövero 2018