Station 23 on vuoden viihtyisin ravintola

Vuoden viihtyisimmäksi ravintolaksi Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla on valittu Station 23. Valinta toteutettiin kaksivaiheisena: heinäkuun ajan verkossa pyörineenä yleisöäänestyksenä sekä tuomariston valintana.

Äänestyksessä oli seudulta mukana yhteensä 52 ravintolaa, terassia ja kahvilaa. Viisi eniten yleisöääniä saanutta ravintolaa jatkoivat kilpailussa tuomariston katselmukseen. Nämä olivat Café Bryggan Öjassa, Café Tullmagasinet Uudessakaarlepyyssä, Kruununvoudintalo by Gastro Kettu Kokkolassa, Station 23 Pietarsaaressa ja Uffes Mat & Café Purmossa. Eniten ääniä saaneet ravintolat kahmivat kaikista yleisöäänistä peräti 64 prosenttia. Kaikkiaan ääniä annettiin 549.

Tuomariston arviointiin vaikuttivat paikan yleinen ulkonäkö ja viihtyisyys, ruoka ja ruokalistan sisältö, aukioloajat, siisteys, palvelun taso sekä tunnelma.

– Meillä on seudulla monipuolinen ja laaja ravintola- ja kesäterassitarjonta, mikä teki tuomariston tehtävästä mieluisan. On hienoa, että niin moni oli tänä kesänä panostanut monipuoliseen asiakaskokemukseen. Todella monessa ravintolassa oli tarjolla säännöllisesti elävää musiikkia ja erilaisia teemoja; tämä on uusi ilmiö edellisiin vuosiin verrattuna, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin Paula Erkkilä.

Tuomariston ja yleisöäänten yhteispelillä voittajaksi valittiin Station 23 Pietarsaaresta. Tuomariston mukaan Station 23 on onnistunut luomaan Pietarsaareen keskustan ja Skatan väliin portin, jossa tarjotaan kävijälle kansainvälinen tuulahdus käsityöläisperinteitä kunnioittaen. Station 23 on loihtinut parissa vuodessa historiallisesta ja arvokkaasta paloautohallista upean ravintolan terasseineen. Tiilen, betonin, lasin ja kiven hallitsemaa kokonaisuutta pehmentävät aidosta sammaleesta valmistetut taulut, tunnelmalliset valaisimet sekä muhkeat ruokailuryhmät. Materiaalivalinnat ja värimaailma on harmoniassa alkuperäisen miljöön kanssa.

Tuomaristo tervehti ilolla sitä kunnianhimoa, jota Björn Höglund joukkueineen on tuonut koko seudun ruokakulttuuriin. Ravintolaa alettiin remontoida korona-aikana, mikä on vaatinut myös suurta rohkeutta ja uskoa unelmien toteuttamiseen. Station 23 on vain vuodessa saanut vankan jalansijan, ja on arvostettu niin kaupungin asukkaiden kuin pidempääkin tulevien matkailijoiden parissa. Ruokalista on innovatiivinen, persoonallinen ja kompakti, paikallisia raaka-aineita suositaan eikä laadusta tingitä.

Yleisöäänestyksen ääniharava oli Café Tullmagasinet Uudestakaarlepyystä. Tuomaristo näki Tullmagasinetissa suuren potentiaalin. Saaristolaisidyllissä sijaitseva Tullmagasinet huokuu huoletonta ikuista kesää. Saavutettavuus niin maitse kuin meritse tuo oman viehätyksensä. Miljöössä on paljon potentiaalia, joka odottaa vielä hyödyntämistään.

Tullmagasinet on keskittynyt kevyeen naposteluun ja juomiin. Erityisen paljon kiitosta se sai asiakkailta omasta toast skagenistaan. Myös tuomaristo pani ilolla merkille, että on lähdetty hakemaan jotain muuta kuin tyypillistä hampurilaislinjaa. Tästä paikasta kuullaan vielä.

Tuomariston muodosti asiantuntijaraati Pohjanmaan kauppakamarin palveluvaliokunnasta. Mukana olivat toimitusjohtaja Teea Pietilä Kokkolan Matkailusta, työelämäkoordinaattori Kerstin Ström Optimasta, keskustankehittäjä Ida-Marie Jungell Pietarsaaren Cityryhmästä, toiminnanjohtaja Kari Moilanen City Kokkolasta sekä toimitusjohtaja Paula Erkkilä Pohjanmaan kauppakamarista.

Ensimmäisen kerran Eat Out-palkinto jaettiin vuonna 2020, jolloin sen sai Café Bryggan Öjasta. Viime vuonna palkittiin Kruununvoudintalo by Gastro Kettu Kokkolassa.