Station 23 är årets trivsammaste restaurang

Station 23 har utsetts till årets trivsammaste restaurang i Karleby- och Jakobstadsregionen. Valet genomfördes i två steg: en webbomröstning bland allmänheten under julimånad och ett juryurval.

52 restauranger, uteserveringar och caféer från regionen deltog i omröstningen. Bland dessa gick de fem restauranger som samlat flest röster vidare till en närmare granskning av juryn. Dessa var Café Bryggan i Öja, Café Tullmagasinet i Nykarleby, Kronofogdegården by Gastro Kettu i Karleby, Station 23 i Jakobstad och Uffes Mat & Café i Purmo. De populäraste restaurangerna fick hela 64 procent av alla röster från allmänheten. Totalt 549 röster avgavs.

Juryns bedömning baserade sig på restaurangens allmänna utseende och trivsel, maten och menyn, öppettiderna, renligheten och servicenivån samt den allmänna stämningen.

– Vi har ett mångsidigt och brett utbud av restauranger och uteserveringar i regionen, vilket gjorde att juryn hade en angenäm uppgift. Det är fint att så många har satsat på en mångsidig kundupplevelse i sommar. Ett mycket stort antal restauranger erbjöd regelbundet livemusik och olika teman, vilket är ett nytt fenomen jämfört med tidigare år, berättar Paula Erkkilä från Österbottens handelskammare.

På basen av juryns utlåtande och allmänhetens omröstning utsågs Station 23 i Jakobstad till vinnare. Enligt juryn har Station 23 lyckats skapa en port mellan centrum och Skata i Jakobstad där besökaren får uppleva en internationell fläkt med beaktande av hantverkstraditionerna. På ett par år har bygganden förvandlats från en historisk och värdefull brandstation till en fantastisk restaurang med uteterrass. Helheten som domineras av tegel, betong, glas och sten mjukas upp med tavlor av äkta mossa, stämningsfull belysning och praktfullt möblemang. Material- och färgvalet är i harmoni med den ursprungliga miljön.

Juryn var mycket nöjd med den framåtanda som Björn Höglund och hans team har tillfört matkulturen i regionen. Renoveringen av restaurangen inleddes under coronatiden vilket också har krävt stort mod och en tro på att kunna förverkliga sina drömmar. På bara ett år har Station 23 lyckats etablera sig och uppskattas av både stadsbor och mer långväga turister. Menyn är innovativ, personlig och kompakt, lokala råvaror prioriteras och kvaliteten är inget man prutar på.

Vinnaren i den allmänna omröstningen var Café Tullmagasinet från Nykarleby. Juryn ansåg att det finns stor potential i Tullmagasinet. Tullmagasinet som ligger i en idyllisk skärgård utstrålar en bekymmerslös evig sommar, och nåbarheten både från land och hav bidrar till dess charm. Miljön har en stor potential som ännu väntar på att utvecklas.

Tullmagasinet har inriktat sig på salta och söta tilltugg och drycker, och caféet har fått särskilt beröm av kunderna för sin toast skagen. Också juryn noterade med glädje att företaget har satsat på något annat än de typiska hamburgermåltiderna. Det här är ett ställe som vi kommer att få höra mera om ännu.

Juryn utgjordes av en expertpanel från Österbottens handelskammares serviceutskott. Till gruppen hörde vd Teea Pietilä från Karleby Turism, arbetslivskoordinator Kerstin Ström från Optima, centrumutvecklare Ida-Marie Jungell från Citygruppen i Jakobstad, verksamhetsledare Kari Moilanen från City Kokkola och direktör Paula Erkkilä från Österbottens handelskammare.

Första gången Eat Out-priset delades ut år 2020 gick det till Café Bryggan i Öja och i fjol premierades Kronofogdegården by Gastro Kettu i Karleby.

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN