Hyviä kesätyökokemuksia sekä nuorille että yrityksille

– Pohjanmaan kauppakamarin vinkit työpaikoille

Pohjalaismaakuntien työnantajat ovat taas hakeneet ja palkanneet runsaasti nuoria kesätyöntekijöiksi. Esimerkiksi kauppakamarin #palkkaanuori-haastekampanjassa oli parhaimmillaan haettavana 160 työnantajan noin 6000 kesätyöpaikkaa. Jotta kesätyökokemuksesta tulee antoisa sekä nuorille että työnantajille, kannattaa ennalta pohtia, miten toimia kesätyöntekijän tullessa taloon.

Kattava perehdyttäminen palvelee sekä työntekijää että työnantajaa ja siihen tulisi varata riittävästi aikaa. Uuden kesätyöntekijän vastaanottaminen ja opettaminen on erityisen tärkeää työntekijän sitoutumisen ja työtyytyväisyyden kannalta. Huolellisella perehdyttämisellä työnantaja osoittaa arvostavansa työntekijää.

– Yksittäisten työtehtävien sijaan työnantajan kannattaa tarjota laajempi kuva organisaatiosta, jotta nuori ymmärtää työnsä merkityksen kokonaisuuden kannalta. Oman työn merkityksen ymmärtäminen vaikuttaa suoraan motivaatioon, vinkkaa Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä.
– Laadukas perehdyttäminen auttaa työntekijää totta kai myös omaksumaan työtehtävät nopeammin, täydentää kauppakamarin osaamisvaliokunnan jäsen, Baronan koulutusjohtaja Ari Lähteenmäki.

Lähteenmäki muistuttaa perehdytyksen olevan tärkeää erityisesti siksi, koska kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen askel työelämään. – Monet työelämän perusasiat saattavat olla nuorille vieraita ja nekin tulisi muistaa käydä läpi.

Uuden työntekijän myötä yritykset voivat myös itse kehittää toimintatapojaan. – Palkkaamalla nuoria yrityksellä on mahdollisuus haastaa vakiintuneet ajattelu- ja toimintamallinsa. Alle kolme kuukautta talossa ollut työntekijä on vielä kykeneväinen katsomaan asioita uusin silmin ja hoksauttamaan, muistuttaa Erkkilä.

Hyvä työnantajamielikuva on yritykselle bränditeko myös tulevia rekrytointeja varten. – Ihan ensimmäinen askel mielikuvan rakentamisessa on vastata jokaiselle kesätyönhakijalle. Kiittämällä hakemuksesta yritys kertoo, että nuorta arvostetaan vaikkei hän tällä kertaa tullutkaan valituksi, vinkkaa Lähteenmäki.

Välittävällä viestinnällä ja onnistuneella kesätyökokemuksella voidaan edesauttaa sitä, että yritys on kiinnostava ja houkutteleva, kun tämä kesätyöntekijä siirtyy opiskelujen jälkeen työelämään.

Perehdyttämisen lisäksi on tärkeää keskustella kesätyöntekijöiden kanssa myös työsuhteen aikana ja sen päättyessä.

– Kun nuori nähdään tasavertaisena työyhteisön jäsenenä, se antaa nuorelle hyvät eväät työelämän toimintatapojen oppimiseksi. Yksin ei tarvitse jättää, mutta nuorta on hyvä kannustaa itsenäisyyteen antamalla vastuuta, Erkkilä summaa.

Kauppakamarin vuosi sitten tekemästä Nuoret ja työelämä -selvityksestä, jonka vastaajina olivat pohjalaiset ja keskipohjalaiset 17-vuotiaat, kävi ilmi, että nuoret ovat vastuuntuntoisia, halukkaita oppimaan uutta ja tekemään kovasti töitä sekä uskovat olevansa itse vastuussa omasta menestyksestään. Hyvillä varhaisilla työkokemuksilla näitä ajatuksia voidaan edelleen vahvistaa.