Pohjalaiset ovat ilmiömäisiä yhteistyön tekijöitä

Suupohjan aluevaliokunnan jäsen ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angelique Irjala sanoo: – Edunvalvonta sekä muiden ideoiden, ajatusten ja kehittämissuunnitelmien kuunteleminen ovat tärkeimmät tehtäväni valiokunnassa.

Irjalalla on menossa toinen vuosi valiokunnassa. Kokouksissa hän löytää yhteistyömahdollisuuksia, joilla aluetta voidaan viedä eteenpäin. Positiivista on, että useimmat kokoukset toteutetaan verkossa.

– Totta kai meidän täytyy tavata toisiamme fyysisestikin, mutta ennen pandemiaa tuli välillä ajettua kaksi tuntia autolla tunnin kestävää kokousta varten. Ympäristönäkökulmasta se on vastuutonta.

Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen vastuualueisiin kuuluu kaikkea yritysneuvonnasta kehittämisprojektien kautta matkailuun. Toimitusjohtajana Irjala pyrkii luomaan vahvan tiimin ja auttaa työntekijöitä kasvamaan. Tämä vaatii herkkävaistoisuutta, josta on hyötyä myös valiokuntatyössä.

Yhdessä olemme vahvempia

Irjala painottaa yhteistyön ja verkostojen merkitystä. Loistavana esimerkkinä hän nostaa esiin uhattuna olevan Seinäjoelta Kaskisten satamaan vievän Suupohjan radan. Uhkakuva sai monet pikkupaikkakunnat ja yritykset yhdistämään voimansa, jolloin vaatimusten painoarvo kasvoi.

– Kaikki näkivät saman ongelman ja kauppakamarin kautta saatiin muodostettua yhteinen rintama radan säilyttämiseksi.

Hän painottaa radan positiivista merkitystä koko alueelle, vaikka se vie ”vain” Kaskisiin.

– On muistettava, että nopeasti katsottuna vain yhtä kuntaa hyödyttävät hankkeet tuottavatkin usein huomattavia kerrannaisvaikutuksia koko seudulle kasvattamalla elinvoimaa ja lisäämällä houkuttelevuutta.

Kauppakamari ja aluevaliokunta ovat onnistuneet keräämään yhteen erilaisia toimijoita – ei vain rannikolta, vaan myös sisämaan kunnista – jotka yhdessä ajavat elinkeinoelämän etua.

– Me pohjalaiset olemme hyviä yhteistyössä! Kokkolasta Kaskisiin vallitsee positiivinen avoimuus ja yhteinen ymmärrys, että kaikkien seutujen hyvinvointi heijastuu koko Pohjanmaan hyvinvointina.

ANGELIQUE IRJALA

Ekonomitutkinto Ruotsista, on opiskellut myös julkishallintoa Åbo Akademillä. Aloitti työuransa kirjanpitäjänä, mutta siirtyi Suupohjan rannikkoseudulla markkinoinnin pariin. Toimi sen jälkeen hankekehittäjänä ja toiminnanjohtajana Närpiön kotiseutuyhdistyksessä. Kymmenen vuotta sitten hän siirtyi markkinointitehtäviin Kristiinankaupungin elinkeinokeskukseen, jossa on nyt toimitusjohtajana.

Kuvailee itseään aidoksi suupohjalaiseksi. Hän on syntynyt Kaskisissa, työskennellyt Närpiössä ja on asunut lähes 30 vuotta Kristiinankaupungissa miehensä kanssa. Hänellä on kaksi jo kotoa muuttanutta lasta Helsingissä ja Ruotsissa.

Hän liikkuu aktiivisesti lähes päivittäin. Hän pitää lukemisesta ja on löytänyt äänikirjat, jotka mahdollistavat muun puuhaamisen samanaikaisesti.

Suupohjan aluevaliokunta

Valiokunnan tehtävänä on kerätä yhteen Supohjan merkittävimmät yritykset ja organisaatiot edistämään verkottumista ja edunvalvontaa yli maakunta-, kieli- ja toimialarajojen. Valiokunnassa on jäseniä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamareista.

TEKSTI: RAINER AHLVIK
KÄÄNNÖS: MIA BRÄNNBACKA

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN