Pinnan alla kuin kotonaan

Kun on nähtävä, missä kunnossa vedenalaiset rakenteet ovat, Ottomarinon Tarmo Sillanpää toimii asiakkaan silminä ja käsinä.

Palomiesveljesten sukellusharrastuksesta tuli toinen ammatti, ja niin syntyi Ottomarino. Vedenalaisissa huolto- ja tarkastustöissä tarvitaan taitoa ja paineensietokykyä.

Jo pikkupoikina Timo ja Tarmo Sillanpää viihtyivät vedessä. Aikuistuttuaan he jatkoivat sukellusharrastuksen parissa, ja lopulta vedenalaisesta elämästä tuli heille elinkeino.

– Perustimme oman vesirakennusyrityksen vuonna 2014. Sen jälkeen vedessä työskentely on ollut meille arkipäivää, Timo Sillanpää sanoo.

Sillanpää kuvaa Ottomarinoa asiakkaan silmiksi ja käsiksi veden alla. Kun on otettava selvää esimerkiksi vedenalaisten rakenteiden kunnosta tai tehtävä korjaustöitä, veljesten firma kutsutaan paikalle. Asiakkaita ovat muun muassa satamat, laivanvarustamot, teollisuus, energia- ja vesilaitokset sekä vakuutusyhtiöt.

– Myös rakennusyhtiöt käyttävät palveluitamme. Jos rakenteita on veden alla, ne pitää tutkia ja pitää kunnossa. Dokumentoitu tieto auttaa tekemään entistä paremmat suunnitelmat.

Vedenalaisia rakenteita voi tarkastaa teknisillä apuvälineillä kuten kaikuluotauslaitteilla, mutta havaintojen varmentamiseen tarvitaan ihmistä. Sukeltaja mittaa ja kuvaa mahdolliset vauriot ja raportoi niistä asiakkaalle.

Tehtävät voivat tulla yllättäen ja kiireisinäkin.

– Siksi pyrimme pitämään toiminnan joustavana. Esimerkiksi rahtialuksille on tärkeää, että kalusto on kunnossa, jotta aikataulut pitävät.

Tiukkaa kasvua

Varsin pian yrityksen perustamisen jälkeen Sillanpään veljekset saivat huomata, että rannikolla on kysyntää vedenalaisille rakennus- ja huoltotöille. Molemmat työskentelevät täysipäiväisesti myös palomiehinä, joten turhaan paperinpyörittelyyn ei ole aikaa.

– Juuri nyt haluamme automatisoida esimerkiksi laskutusta ja muita tukitoimintoja, ja siihen odotamme uudelta toiminnanohjausjärjestelmältä helpotusta. Samalla prosessi toivon mukaan selkeytyy, kun siirrymme usean rinnakkaisen ohjelman käytöstä keskitettyyn järjestelmään, Timo Sillanpää kertoo.

Timo Sillanpää (oranssissa asuaa) hoitaa yrityksen hallinnon, myynnin ja markkinoinnin, Tarmo suunnittelee sukellusprojektit ja huolehtii kalustosta.

Pitkän aikavälin tavoitteena Sillanpäillä on tavoite tehdä Ottomarinosta alansa pääosaaja omalla alueellaan. Vedenalaisia rakennus- ja huoltoyrityksiä on rannikolla vain pari, joten töitä riittää.

– Meillä jokaisella on erikoisalamme. Toimimme myös hyvässä yhteistyössä siten, että jos esimerkiksi me emme ehdi ottaa toimeksiantoa vastaan, kehotamme asiakasta kysymään Vaasasta tai Oulusta. Tärkeintä on, että asiakas on tyytyväinen.

Ottomarino myy ja asentaa myös Savorak-laitureita, mikä on pitänyt tekijät kiireisinä kesän ajan. Jääolosuhteista riippuvaisella alalla kiireet painottuvat muutenkin kesään ja syksyyn.

– Nykyään töitä on huhtikuusta jopa joulukuun alkuun. Alkuvuodesta sitten huolletaan kalustoa ja ladataan akkuja kevättä varten.

Palomiehille sopivaa

Tehtävät ovat jakautuneet veljeksillä luontevasti siten, että Timo hoitaa hallintoa, myyntiä ja markkinointia, kun taas Tarmo suunnittelee sukellustöiden projektit ja huolehtii kaluston hankinnasta ja huollosta.

Tarmo on ollut sukeltajana myös Puolustusvoimissa, kun taas Timolla on tietotekniikan insinöörikoulutus ja kokemusta yritysten laatujärjestelmien kehittämisestä. Pelastusalan työkokemuksesta on hyötyä monella tapaa.

Palomiehen on oltava paitsi teknisesti osaava, myös pystyä työskentelemään vaihtelevissa ympäristöissä ja yllättävissä tilanteissa. Samoin vedessä työskennellessä on pidettävä pää kylmänä.

– Olemme tosin viettäneet vedessä niin paljon aikaa, että sitä ei tule enää edes ajatelleeksi. Siksikin tarvitaan tarkkaa suunnittelua ja hyviksi havaittuja toimintamalleja, jotta homma sujuisi turvallisesti.

OTTOMARINO OY
  • Toimipaikka Kokkola.
  • Toimialueena etupäässä Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa sekä Keski-Suomi ja Kainuu.
  • Vesirakentamisen, huollon ja analysoinnin ammattilainen. Asiakkaita esim. YIT Infra, ELY-keskus, Kokkolan Satama, Svenska Marinvaror i Luleå AB, Hanhikiven ydinvoimalatyömaa, kuntia ja kaupunkeja.
  • Liikevaihto n. 400 000 euroa.
  • 3 vakituista työntekijää, lisäksi runsaasti kausityöntekijöitä.
  • RALA-pätevyys.

 

TEKSTI: NADIA PAAVOLA
KUVAT: SAMI PULKKINEN