Synkistelyyn ei ole syytä

Tilanne Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityskentällä on edelleen varsin hyvä, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystensä parissa tämän kuun alussa toteuttama Business Panel -suhdannekysely. Osa kaikkien vastaajien yhteenlasketuista mittareista on lievässä laskussa, osa taas lievässä nousussa.
Tunnelma on laskenut keväästä melko voimakkaasti, mutta selitystä laskulle ei löydy muista mittareista. Synkistynyt tunnelma on heijastusta maailmantalouden lisääntyneestä epävarmuudesta ja julkisuudessa nousseesta taantumakeskustelusta. Eräs kyselyn vastaaja kiteyttää tämän ajatukseen, että nostamalla taantumaa medioissa ja keskusteluissa lisätään yritysten varovaisuutta ja lykätään investointeja, ja näin rakennetaan kotikutoisesti heikkoa suhdannetta.

Jo pari vuotta alueemme yrityksiä vaivannut työvoimapula on edelleen erittäin vakava, vaikkakin vähäistä hellittämistä on nähtävissä. Työvoimapulasta kasvun esteenä kertoo nyt 46 prosenttia kaikista yrityksistä (4/18: 47 %). Ammattitaitoisen työvoiman puute on yleisin rakennusalalla, jossa se jarruttaa toimintaa joka toisessa yrityksessä (4/18: 57 %). Teollisuudessa osaajapula vaivaa yrityksistä 48 prosenttia (4/18: 52 %), palvelualalla 44 prosenttia (4/18: 44 %) ja kaupan alalla 43 prosenttia (4/18: 42 %).

Riittämätön kysyntä jarruttaa kasvua joka viidennessä vastaajayrityksessä. Merkittävää on, että enemmän kuin riittämättömästä kysynnästä kärsiviä yrityksiä, on niitä, joilla ei ole lainkaan tuotantokapeikkoja (23 %).

Lue koko mediatiedote

Business Panel 11/18 kuvasarja

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN