Ympäristöystävällisyyden uranuurtaja Aurora Botnia on koko Merenkurkun ylpeydenaihe

Elokuussa 2021 Wasalinella aloittanut M/S Aurora Botnia nostaa yhtiön toiminnan uudelle, tulevaisuuden tasolle kaikilla ympäristöystävällisyyden mittareilla mitattuna. Lisäksi hän yhdistää Merenkurkun alueen ainutlaatuisen teknologisen osaaminen ja kulttuuriset erityispiirteet. Aurora Botnia seuraa tehtävässä M/S Wasa Expressiä, joka siirtyi uuden työnantajan palvelukseen Punaisellemerelle.

Merenkurkun laivayhtiö aloitti neuvottelut Aurora Botnian saamisesta Wasalinen palvelukseen Vaasan ja Uumajan väliselle merenkurkun väylälle jo Wasalinen perustamisen yhteydessä vuonna 2013. Yhtiöiden, kuntien ja muiden sidosryhmien määrätietoinen työ sai palaset loksahtamaan kohdalleen, ja sopimus uuden edistyksellisen persoonan saapumisesta Merenkurkkuun allekirjoitettiin viimein vuonna 2019.

Perusarvona ja toiminnan draiverina ympäristöystävällisyys

Aurora Botnia on alansa ympäristöystävällisin maailmassa, ja hänen valintansa tehtävään tukee niin Wasalinen kuin Merenkurkun kuntien kunnianhimoisia ympäristötavoitteita: Uumajan tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030, ja Vaasa tavoittelee ympäristöneutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Aurora Botnia edustaa täysin uudenlaisia tapoja minimoida ympäristövaikutuksia parantaen siten merkittävästi työnantajansa ja alueen kuntien kyvykkyyttä pienentää toimintansa hiilijalanjälkeä.

– Meidän tavoitteenamme on tehdä kaikki hiukan paremmin kuin ennen, ja tämä koskee myös toimiamme ympäristön suojelemiseksi. On etuoikeus saada organisaatioomme laiva, jonka jättämä hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin muilla alan toimijoilla”, Wasalinen viestintäjohtaja Catarina Fant sanoo.

Ympäristöystävällisyys on Wasalinen perusarvo, ja Aurora Botnia toteuttaa sitä uniikilla, kokonaisvaltaisella tavalla. Hänen sydämessään sykkivät Wärtsilän W31-moottorit, jotka käyttävät pääasiallisena polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua (LNG). Niiden lisäksi hän hyödyntää sähköparistoja varsinkin lähestyessään määränpäätään, mikä pienentää päästöjä ja muita haittoja entisestään.

Aurora Botnia on ympäristöajattelussa rohkea suunnannäyttäjä, joka ei suinkaan ajele aina täysillä valoilla. Sen sijaan hän välttää käyttämästä turhaa energiaa perustoimintoihinsa silloin, kun kukaan ei ole näkemässä. Uusimpien teknologioiden hyödyntäminen mahdollistaa muun maussa tarpeenmukaisen valaistuksen ja ilmastoinnin.

Kiertotalous on Vaasan seudun erikoisalaa, ja myös Aurora Botnia noudattaa sen periaatteita. Hän on valinnut sisustukseensa monia toisiomateriaaleja: esimerkiksi ravintoloiden pöydät ja tasot on valmistettu kierrätysmuovista ja hyttien matoissa on käytetty vanhoista kalaverkoista tuotettua kuitua.

Aurora Botnian vahvuutena on lisäksi kyky laajentaa ympäristöystävällisyys koskemaan myös yhtiön sidosryhmiä, kuten matkustajia ja rahtia. Mahdollisimman pieni hiilijalanjälki on tärkeä mittari rahtiyrityksille ja niiden asiakkaille, jotka valitsevat kumppaninsa myös koko logistiikkaketjun ympäristökuormituksen perusteella. Myös yksityishenkilöt suhtautuvat ympäristövaikutuksiin yhä kriittisemmin ja valitsevat matkustamiseen ensisijaisesti alhaisten päästöjen vaihtoehtoja.

Juuret Merenkurkun molemmilla rannikoilla

Aurora Botnia on syntynyt Suomessa, ja hänen hohtavan ulkokuorensa alle kätkeytyy suuri määrä paikallista, maailman johtavaa osaamista sekä rajat ylittävää yhteistyötä.

Aurora Botnia hyödyntää maailman uusinta teknologiaa rohkeasti mitä erilaisimmissa käyttötarkoituksissa. Samalla hän tuo konkreettisesti esiin paikallisten toimijoiden osaamisen ja yhteistyön: hänen uuden sukupolven taajuusmuuttajansa on valmistettu Danfossin tehtaalla Vaasassa, ja moottoreiden valmistaja on itseoikeutetusti Vaasan Wärtsilä. Lisäksi mukana on paljon muuta paikallista tietotaitoa.

Aurora Botnian persoonassa on vaikutteita niin Suomen puolelta Pohjanmaalta kuin Ruotsin puolelta Västerbottenista. Toisiinsa yhdistyneet kulttuurit ovat muovanneet hänestä ainutlaatuisen inspiroivan ja vaikuttavan kokonaisuuden, joka huokuu luottamusta, raikkautta, valoa ja rentoutta.

Merenkurkun alueen luonnon monimuotoisuuden ja puhtauden turvaaminen on naapurimaiden yhteinen tehtävä. Myös tässä ponnistuksessa korostuvat rajat ylittävä tiivis vuorovaikutus ja sitoutuminen yhteiseen päämäärään.

Hoitaa tehtävänsä edeltäjäänsä tehokkaammin

Wasaline on toiminut Merenkurkussa ihmisten yhdistäjänä vuodesta 2013. Samaa tarkoitusta ovat toteuttaneet sen edeltäjät aina 1940-luvulta alkaen. Wasaline on yhtiönä sympaattinen ja luotettava, ja sen tahtotilana on pysyä sellaisena myös tulevaisuudessa. Yhtiössä ollaan valmiita ponnistelemaan jatkossakin kovasti Merenkurkun liikenteen kehittämiseksi kohti jotain suurempaa. Aurora Botnian valinta sopii yhtälöön paremmin kuin hyvin.

Aurora Botnia on valoisa, rauhallinen ja avarakatseinen persoona, joka antaa sopivasti tilaa kanssaihmisille. Hänen miellyttävä olemuksensa on vakuuttanut niin työnantajaorganisaation kuin hänen kanssaan asioineet.

– Aurora Botnia on stabilisaattoreiden ansiosta hiljainen ja vakaa, eikä hänen liikkeitään juuri huomaa. Hänen edeltäjänsä saapui aina paikalle jyristen, ja säätilasta riippuen hän saattoi keinua, täristä ja kilistä hyvin häiritsevästi. Olemme hyvin tyytyväisiä Aurora Botnian toimintaan, Catarina Fant kertoo.

Aurora Botniasta tekee maailman ympäristöystävällisimmän myös sen parempi suorituskyky. Läpivirtaustyyppisenä hän mahdollistaa sujuvamman lastauksen ja purkamisen, mikä lyhentää odotusaikoja satamissa. Lisäksi hän taittaa 3,5 tunnissa työmatkan, joka vei hänen edeltäjältään 4,5 tuntia. Tämä mahdollistaa päivittäisten vuorojen määrän kasvattamisen sekä aiempaa paremmat aikataulut Suomessa ja varsinkin Ruotsissa, missä ne olivat aiemmin haasteelliset.

– Toivomme ja pidämme mahdollisena, että Aurora Botnia houkuttelee tulevaisuudessa yhä kasvavia asiakasmääriä. Panostamme erinomaiseen asiakaskokemukseen ja haluamme tehdä työllämme hyvää alueellemme. Ainutlaatuisen Unescon-maailmanperintökohteemme suojeleminen on meidän tärkeä tehtävämme. Yhdessä Aurora Botnian kanssa meillä on edellytykset onnistua, Catarina Fant toteaa.

AURORA BOTNIA

Aurora Botnia vihittiin ja luovutettiin työnantajalleen 25.8.2021 ja hän ajoi neitsytristeilynsä 28.8.2021. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat ihmisten ja tavaravirtojen saattaminen Merenkurkun yli, miellyttävän asiakaskokemuksen tuottaminen kanssaihmisille sekä tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa ympäristölle aiheutuvan kuormituksen minimoimiseksi. Hän seuraa tehtävässään Helsingissä vuonna 1981 syntynyttä ja Merenkurkkuun vuonna 2013 muuttanutta M/S Wasa Expressiä, joka siirtyi nyt jatkamaan työtään Punaisenmeren lämpöön.
Maailman ympäristöystävällisin Aurora Botnia on Wasalinen ja koko Merenkurkun alueen ylpeydenaihe.

TEKSTI: RIIKKA AUTIO
KUVAT: WASALINE

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN