Kiihdytys, törmäys ja vapaapudotus

Paula Erkkilä

Uusi vuosikymmen käynnistyi hanat auki ja kaasu pohjassa. Moni yritys kertoi painavansa töitä ennätysvauhdissa. Sitten eteen tuli betoniseinä, eikä reagointiaikaa annettu yhtään. Kiinalaiselta torilta valloilleen päässyt pieni virus pysäytti koko maailman. Vaikutus omaan arkeemme on ollut rajumpi kuin mikään yksittäinen kriisi sitten toisen maailmansodan.

Sitten eteen tuli betoniseinä,
eikä reagointiaikaa annettu yhtään.

Nyt olemme olleet eräänlaisessa vapaan pudotuksen tilassa, eikä kukaan tiedä varmaksi, milloin jalkojemme alla alkaa näkyä taas maata. Kauppakamarin kevään Business Panel piirtää synkkää kuvaa yritysten tilanteesta. Kaikki indikaattorit ovat vajonneet selvästi nollaviivan alapuolelle. Liikevaihtoa, rekrytointia ja tunnelmaa kuvaavat saldoluvut ovat nyt koko talousbarometrin historian heikoimmat.

Ihmiskunnan historiaan mahtuu lukuisia kamppailuja vakavia tartuntatauteja vastaan. Länsimaissa kokemukset ovat suurilta osin pyyhkiytyneet pois lääketieteen kehityksen ansiosta. Siksi pandemia on järkyttänyt voimakkaasti ihmisten turvallisuudentunnetta ja syönyt luottamusta. Tämä heijastuu niin liike-elämään kuin kotitalouksien kuluttamiseen. Talouden vauhdittamisen kannalta kaikista tärkeintä on nyt saada luottamus palautettua mahdollisimman nopeasti. Jokainen viikko eristäytymistä maksaa Suomelle 1,2 miljardia euroa menetettyä talouskasvua.

Kaiken keskellä pitää muistaa, että myös positiivisia asioita tapahtuu jatkuvasti. Wärtsilän 213 miljoonan euron investointi, Smart Technology Hub nousee parhaillaan Vaasaan. Kokkolalainen Fineweld sai historiansa suurimman sopimuksen Northvoltin akkutehtaalta Ruotsista. KWH-konserni investoi tänä vuonna 100 miljoonaa euroa tuotantoon ja tuotannon kehittämiseen. Nämä kaikki investoinnit satavat työtä kymmenien alueemme yritysten hyväksi.

Kauppakamari on kevään mittaan tarjonnut yrityksille tietoa ja neuvontaa. Olemme järjestäneet lukuisia tietoiskuja esimerkiksi rahoitusmahdollisuuksiin liittyen. Olemme myös tarjonneet maksutonta apua Business Finlandin yritystukihakemusten tekemiseen. Jäsenyritystemme meille kiitettävästi antamaa tietoa ja toiveita on välitetty eteenpäin päätöksentekoon. Pidetäänhän edelleen tiiviisti yhtä ja yhteyttä niin myötä- ja vastamäessä!

Paula Erkkilä
johtaja
Pohjanmaan kauppakamari