Kasvu jatkuu jos osaajia riittää

Juha Häkkinen

Uusimman kauppakamarin Business Panelin mukaan pula osaavasta työvoimasta on edelleen kasvanut. Yritysten näkymät ovat edelleen hyvät. Myöhemmin lehdessä esiteltävässä selvityksessä käy ilmi, että jo puolet yrityksistä kokee pulan osaajista kasvun esteenä. Alueellamme on työpaikkoja, mutta osaajia muuttaa muualle ja osaajia on vaikea saada tänne. Nyt onkin korkea aika miettiä kuinka saamme esimerkiksi korkeakouluissamme opiskelevat muun paikkakuntaiset ja ulkomailta tulleet sidottua yrityksiimme jos opiskelujen aikana.

ELY-keskuksen käynnistämä Talent-Coastline -hanke on yksi vastaus tarpeeseen. Siinä täällä olevat ulkomaiset opiskelijat pyritään työllistämään yrityksissä ja toisaalta hankkia työvoimaa ulkomailta. Hyviä hankkeita on muitakin. Esimerkiksi Digitalisation Academy Vaasassa tekee oppimisen työn ohessa mahdolliseksi ja hyödyntää yritysten osaajia opettajina. Positiivista on, että yli puolet täällä opiskelevista nuorista haluaisi jäädä Suomeen töihin.

Kaikki keinot tarvitaan, että saamme koko Suomessa
pahenevan osaajapulan omalta osaltamme hoidettua.

Eduskuntavaalien jälkeinen hallituksen muodostaminen on vielä työn alla. Kauppakamarin alueelta pääsi läpi iso joukko kokeneita edustajia ja edellytykset ministerien saamiseen ovat hyvät. Lähivuodet ovat meille tärkeitä. Päätieverkkoon saatu 8-tie tarvitsee nopeasti panostuksia. Lentoliikenteen turvaaminen Kruunupyyn kentällä ja raideyhteyksien parantaminen ovat vain joitakin tärkeitä logistiikkahankkeita. Lisäksi koulutuspanostukset ja akkuteollisuuden edistäminen ovat esillä.

Pohjanmaan kauppakamarialueen edellytykset luoda lisäarvoa Suomelle ovat hyvät. Korkea työllisyysaste, matala työttömyys ja viennin arvo ovat kohdallaan. Osaajien saaminen ja pitäminen kaiken keskiössä. Tarvitaan pitovoimaa ja vetovoimaa, että Vienti Suomi menestyy myös jatkossa.

Juha Häkkinen
toimitusjohtaja
Pohjanmaan kauppakamari

Vaikuta ja verkostoidu

– LIITY JÄSENEKSI KAUPPAKAMARIIN