Paula Erkkilän kolumni Keskipohjanmaassa: Liian vanha töihin

Toimitusjohtajamme Paula Erkkilä kirjoittaa kolumnia Keskipohjanmaahan. Neljän viikon välein hän tarkastelee maailmaa ”kamarin ikkunasta”, kuten hän on palstansa nimennyt. Kolumneissaan hän tutkailee elinkeinoelämän ilmiöitä, työelämän trendejä ja kuumiakin puheenaiheita.

Kolumni julkaistiin Keskipohjanmaassa perjantaina 8.3.2024.

Suomen työikäisestä väestöstä, eli 15–74-vuotiaista, kohta lähes puolet on vähintään 50-vuotiaita. Sanotaan, että kuusikymppinen on uusi nelikymppinen – paitsi työelämässä. Juhlapuheissa ja työllisyysfoorumien estradeilla heidän nimeensä vannotaan ja työelämässä kannustetaan jatkamaan mahdollisimman pitkään. Myös eläkejärjestelmä palkitsee työnteosta vanhuuseläkeiän jälkeen.

Työelämässä puhutaan paljon monimuotoisuudesta ja sitä on tutkittu valtavan paljon. Työpaikoilla tulee olla eri sukupuolia, kansallisuuksia sekä sopivassa suhteessa insinöörejä ja humanisteja. Myös monen ikäisiä tulee löytyä, ja varsinkin nuorille pitää antaa mahdollisuus. Ihan liian vähän puhutaan siitä, että kokemuksen lasi on edelleen puoliksi täysi, vaikka rekrytoijat näkevät sen usein tyhjänä. Konkarit eivät kelpaa. Töihin ei huolita, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunut.

Tutkimusten mukaan ikäsyrjintää kokevat työelämässä eniten yli 50-vuotiaat ja Suomessa ikäsyrjintä on yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Eurobarometrin mukaan suomalaisista seitsemän prosenttia kertoo kokeneensa ikäsyrjintää. Syrjintä voi ilmetä esimerkiksi niin, että henkilö ei saa ylennyksiä, kouluttautuminen evätään tai häntä ei oteta enää mukaan kiinnostaviin projekteihin. Yleistä on myös se, että ikä torppaa kutsuja työhaastatteluun tai ikävimmillään se realisoituu vaiettuna irtisanomisperusteena.

Yli viisikymppisen taidot ovat ruostuneet, hän on hidas eikä jaksa enää innostua mistään. Lisäksi samaan stereotypiakoriin kuuluu uskomus, että varttuneempi työntekijä sairastelee useammin. Tutkimusten mukaan kuitenkin nuoremmat työntekijät ovat useammin sairauslomalla, ja lisäksi omat lapset aiheuttavat poissaoloja. Rehellisyyden nimissä kovassa fyysisessä työssä vanhempi ei välttämättä pärjää enää nuorempien tavoin. Mutta ei se nuoruuskaan ole hyvän fyysisen kunnon automaatti.

Heikentyneestä taloustilanteesta huolimatta edelleen monilla toimialoilla jopa lähes kolmannes yrityksistä kertoo ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan toimintaansa. Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava totesi taannoin, että emme Suomessa saa aikaan sen kokoluokan kasvua yrityssektorilla, mitä hyvinvointipalveluiden rahoitus vaatii. Joten leikataanko palveluita vai parannetaanko radikaalisti yrityssektorin kasvuedellytyksiä?

Kun osaajista on pulaa, tulisi koko kykypaletti ottaa käyttöön. Kasvuedellytyksiä voivat parantaa yritykset myös itse: töihin pitää saada kaikki ikään, sukupuoleen tai muihin ominaisuuksiin katsomatta. Vain sillä saisi olla väliä, mitä ihminen osaa. Ikä on vain numero.