Fullmakter har utfärdats – en ny riktning för Finland

Finland har fått en ny riksdag. Varmt grattis till alla som blev valda till riksdagsledamöter! Som vi tillsammans med vår ordförande Janne Ylinen skrev för några veckor sedan, hamnar riksdagen att påbörja sitt arbete med att balansera statens ekonomi från en rejäl eftersläpning. Folket har nu röstat för förändring. Men mirakel görs inte på en valperiod.

Under ledning av Petteri Orpo inleds regeringsförhandlingarna och de förväntas vara svåra. De tre största partierna har stora ideologiska skillnader. Situationen blir ännu svårare för att en del partier – både stora och mindre – har offentligt sagt att de inte kommer att gå med i en regering med Sannfinländarna. Det återstår att se om man kommer att ändra åsikt under de kommande veckorna eller om man håller fast vid principerna. Båda sätten att agera ingår i politiken. Men en minoritetsregering känns inte som en bra lösning i den här situationen. De kommande veckorna blir således ett spännande drama med många spekulationer för de politikintresserade.

Från Österbottens handelskammares perspektiv kan vi vara nöjda. Vi har fått en stark kontinuitet i Vasa valkrets samt tre nya representanter. Rent geografiskt sett finns det nu 14 riksdagsledamöter på handelskammarområdet, varav åtta från landskapet Österbotten och fyra från Mellersta Österbotten. Vasabon Anne Rintamäki och Karlebybon Pia Sillanpää från Sannfinländarna samt Karlebybon Janne Jukkola från Samlingspartiet inleder sitt första mandatperiod.

Det största partiet i Vasa valkrets var Sannfinländarna med en röstandel på 21,3 procent, följt av SFP med 19,3 procent och Centern som tredje med 17,9 procent. Av de sex största partierna lyckades Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna öka sin popularitet. Sannfinländarna fick en extra plats medan Centern förlorade en plats. De mest populära kandidaterna var Mauri Peltokangas från Sannfinländarna, Anna-Maja Henriksson från SFP och Paula Risikko från Samlingspartiet. Ministerposter kan förutspås även under denna mandatperiod.

Genomsnittsåldern för riksdagsledamöter i Vasa valkrets är 50 år. Könsfördelningen, som före valet var mycket i fokus, lyckades balanseras lite och nu är 75 procent av riksdagsledamöterna män och 25 procent kvinnor. I jämförelse är medelåldern i hela landet 47 år och 54 procent av riksdagsledamöterna är män och 46 procent kvinnor.

Rikspolitiken är krävande arbete och vi önskar alla som blev valda all framgång. Österbottens handelskammare finns tillgänglig för er i ert viktiga arbete – vi håller kontakt på en låg tröskel!

Paula Erkkilä, vd för Österbottens handelskammare