Paula Erkkilän kolumni Keskipohjanmaassa: Kunnantalolla tavataan

Paula Erkkilä

Kolumni on julkaistu Keskipohjanmaa-lehdessä sunnuntaina 19.1.2020

”Pietarsaaren seudun kunnat olivat kutsuneet VR:n linjajohtajan puhutteluun Pedersören kunnantalolle.” Näin lennokkaasti alkoi yksi niistä lukuisista lehtiartikkeleista, jotka käsittelivät Pännäisten rautatieaseman tilannetta kaksikymmentä vuotta sitten. Työpaikan kellarin siivouksen yhteydessä löytyneen leikekirjan sisältö tuntui kovin ajankohtaiselta.

VR uudisti aikataulujaan joulukuussa. Ehdimme jo iloita, kun yhtiö syksyllä kertoi lisäävänsä vuoroja etenkin Helsinki-Oulu-välille. Miten kävi? Kun ennen Oulusta Helsinkiin päivittäin kulkevista kymmenestä Intercity-junasta kolme ei pysähtynyt Pännäisten asemalla, niin nyt ohi ajavien junien määrä tuplaantui. Tilanne on sama toiseen suuntaan.

Parin viikon päästä on tärkeä vieras Helsingistä tulossa tapaamaan useiden teollisuusyritystemme johtoa Pietarsaareen. Hän ei ole ennen käynyt kaupungissa, joten kyseli vinkkejä, miten pääsisi helpoiten perille arkiaamuna. Ei mitenkään, edellisenä iltana on tultava. Kiitin hiljaa mielessäni, että vieras oli jo lupautunut, ennen kuin matkustamisen vaivalloisuus valkeni.

Yrityksillemme tämä on valitettavasti arkipäivää, joka heikentää kilpailukykyä. Yrityksen sijainti maakunnassa edellyttää toimivaa logistiikkaa ja jos se ei pelaa, sijaintia pitää tuumata uudestaan. Tätä pohdintaa käy myös joka ikinen tänne sijoittumista miettivä yritys.

Meidän on kohta mahdotonta saada vieraita keskustelemaan kanssamme, kuulemaan tarpeitamme ja tutustumaan ja näkemään sitä kaikkea hienoa, mitä meillä osataan ja tehdään. Ei riitä, että täältä käydään Helsingissä. Jotta tarpeitamme ymmärretään ja jotta ne noteerataan, pitää meillä käydä säännöllisesti vieraita: niin ministereitä, kansanedustajia sekä ministeriöiden ja valtionyhtiöiden ihmisiä.

Poikkeuksetta vieraat yllättyvät ja vaikuttuvat alueen toimeliaisuudesta. Olemmehan monella mittapuulla yksi Suomen menestyvimmistä seuduista. Maamme korkein työllisyysaste ja alhaisin työttömyys ovat siitä konkreettisia näyttöjä. Sujuva logistiikka on elintärkeää tulevaisuuden menestykselle.

Suurin heikennys uusissa junayhteyksissä näkyy Pietarsaaren seudulla, kun viiden aikaan etelään lähtenyt juna ei enää pysähdy Pännäisissä. Kun Pietarsaaren seudulla oleva vieras haluaa päivän päätteeksi nousta junaan, pitää hänen ensin hankkiutua Kokkolaan. Kokkolalle puolestaan keskeisin heikennys on se, että Helsingistä puoli neljän aikaan lähtenyt Pendolino jää Seinäjoelle. Parannuksena uudet aikataulut palauttivat mahdollisuuden päästä niin Kokkolasta kuin Pännäisistä perjantaiaamuna Helsinkiin. Aiemmin tämä oli mahdollista vain maanantaista torstaihin.

Kaksikymmentä vuotta sitten alueella nostettu häly toi VR:n johtoa kuultavaksi. Lehtijutun mukaan luvattiin, että ”yksikään Intercity-juna ei aja Pännäisten aseman ohi pysähtymättä ainakaan tänä ja ensi vuonna”. Nytkin monet tahot ovat reagoineet voimakkaasti aikataulumuutoksiin. VR:n johtoa odotellaan saapuvaksi kuukauden päästä. Kunnantalolla tavataan.

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN