Staten måste främja regionernas livskraft på ett rättvist sätt

Pixabay

Förra veckan inledde arbets- och näringsministeriet en remissrunda om ett utkast till program för Östra Finland. Ett av programmets konkreta förslag är att undersöka möjligheten att inrätta en tidsbegränsad särskild ekonomisk zon i Östra Finland. I utkastet nämns skatteincitament, regionalt stöd och en avtalsbaserad modell som praktiska åtgärder inom den särskilda ekonomiska zonen. Dessa åtgärder syftar till att främja ekonomisk tillväxt, regional livskraft och investeringar i Östra Finland.

Vi har full förståelse för Östra Finlands utmanande situation som orsakats av Rysslands aggressionskrig, geopolitiken och stängningen av östgränsen. Vi anser dock att förslaget om en särskild ekonomisk zon är mycket skadligt, snedvrider konkurrensen och diskriminerar andra regioner.

I programutkastet hänvisas också till resultat från en rapport som VATT kommer att publiceras i december. Resultaten visar att den ekonomiska aktiviteten i programområdet i Östra Finland har varit svagare än i övriga delar av landet under en längre tid. Området har en lägre sysselsättningsgrad, högre arbetslöshetsgrad, lägre genomsnittliga inkomster och färre arbetsplatser per invånare än i andra delar av landet. Skillnaden är dock inte så stor när man jämför med andra landskap än Nyland. Även om programområdets situation är svagare än genomsnittet enligt flera ekonomiska indikatorer, har utvecklingen i många fall varit likartad eller till och med bättre än i andra delar av landet.

I detta läge är det viktigt att stanna upp och granska de grundläggande orsakerna som lett till Östra Finlands utmaningar. Östra Finland lider av brist på investeringar, Försvarsmakten ger inte tillstånd för vindkraftsprojekt, turistströmmarna har avstannat och regionen lockar inte nya invånare. Detta beror på Ryssland, och det är rimligt att fråga sig om skattelättnader och investeringsstöd verkligen kommer att leda till nya investeringar, eller om de geopolitiska utmaningarna fortfarande kommer att hålla privata investeringar borta från Östra Finland.

I stället för skattelättnader och investeringsstöd borde man satsa på andra lösningar. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat stöd för att stärka östgränsen. I programutkastet för Östra Finland finns utmärkta förslag, bland annat kopplade till övergripande säkerhet. Dessa åtgärder skapar arbete och livskraft i regionen. Dessutom är det, ur ett säkerhetsperspektiv, viktigt att hålla området bebott. Vi anser att det är viktigt att det även i fortsättningen finns stark högre utbildning i Östra Finland. När det gäller att skapa arbetstillfällen borde staten överväga att placera statliga arbetsplatser i regionen. För att attrahera privata investeringar bör man utveckla överföringskapaciteten i elnätet, vilket har identifierats som en flaskhals. Dessa föreslagna åtgärder är mindre känsliga för geopolitiska risker än privata investeringar.

Vi är oroade över att programmet som nu är på remissrunda drar statens uppmärksamhet alltför mycket till vissa regioner, vilket oundvikligen försvagar utvecklingspotentialen och livskraften i andra områden. Staten måste främja regionernas livskraft på ett rättvist sätt.

 

Paula Erkkilä, vd, Österbottens handelskammare
Antti Eskelinen, vd, Tampereen kauppakamari
Ari Hiltunen, vd, Keski-Suomen kauppakamari
Anne Vanhala, vd, Hämeen kauppakamari

Integritetspolicy
Österbottens handelskammare

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om:
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner