Regionens tillgänglighet, tillförlitliga, utsläppssnåla och säkra förbindelser ut i världen samt logistikkostnader är viktiga konkurrensfaktorer. Landsvägarna, sjöfarten samt turtätheten och tidtabellerna för tåg- och flygtrafiken behöver motsvara företagens olika behov av gods- och persontransporter. Finlands förändrade geopolitiska läge och medlemskapet i Nato ger nu västliga förbindelser en ny betydelse.
Den gröna omställningen är en stark drivkraft för handelskammarområdets industri. Inom industrins värdekedjor behöver logistiken utvecklas till att bli allt bättre, eftersom nåbarheten och infrastrukturen har en stor betydelse för utsläppsminskningarna inom trafiken och där via för hela värdekedjan. Dessutom måste hållbar teknologi och lösningar från regionen nå ut till världen. Att locka investeringar kräver att flaskhalsar avlägsnas i förväg och att förutsättningar för investeringar skapas. Ett hållbart, effektivt och säkert transportsystem utgör en nyckel för att locka investeringar och skapa en kvalitativ verksamhetsmiljö.
Under den gångna hösten har handelskammaren bedrivit påverkansarbete kring allmän utveckling av transportinfrastrukturen samt olika trafikformer. Handelskammaren har bland annat påverkat frågor om hastighetsbegränsningar på landsvägar och infrastrukturen för alternativa drivmedel inom trafiken. Många diskussioner om trafikfrågor har också hållits i möten med till exempel Finnair, VR, Trafikledsverket och Suomen Satamat ry.
Med effektivt och gemensamt intressebevakningsarbete lyckades man i början av året säkerställa fortsatt flygtrafik mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors fram till mars 2026, då Finnair vann upphandlingen av rutten. Höstens budgetförhandlingar medförde finansiering till regionen för Vasa förbindelseväg, Sydbottenbanan samt riksväg 8 vid Karleby, Jakobstad och Kristinestad.
På initiativ av Österbottens handelskammare genomfördes en utredning på uppdrag av åtta handelskammare om flygtrafikens regionalekonomiska effekter. Enligt utredningen riktas över 98 procent av flygtrafikens effekter till företagsverksamhet utanför flygtrafikbranschen. De 13 flygplatsernas påverkansområden som var föremål för utredningen hade under 2023 en flygtrafikberoende omsättning, det vill säga export, på 38 miljarder euro. En fjärdedel av företagens omsättning visade sig vara direkt beroende av flygtrafiken.
Utredningen fick mycket bred medieuppmärksamhet och det har skrivits artiklar om den under hela hösten. Paula Erkkilä skrev om ämnet på debattsidan i Kauppalehti, och senast i början av december tog Helsingin Sanomat upp frågan, vilket ledde till att Paula Erkkilä skrev ett genmäle till artikeln.
Resultaten från utredningen har också kommunicerats brett till beslutsfattare. Ett yttrande baserat på utredningen har överlämnats till den parlamentariska arbetsgruppen för Trafik 12-planen, kommunikationsministeriet och kommunikationsminister Lulu Ranne.
Lobbying för kunnig arbetskraft under hösten 2024
Lobbying för attraktionskraft och investeringar under hösten 2024