FAF är årets trivsammaste terrass

Till årets trivsammaste terrass i Karleby och Jakobstadsregionen har utnämnts restaurangen FAF i Nykarleby. Valet genomfördes i två steg: en publikröstning som pågick online under juni samt en bedömning av juryn.

Ungefär 150 restauranger, caféer och terrasser från regionen deltog i röstningen. Juryn besökte de sex restauranger som fick flest röster, vilka var Burger Village, Cafe Donner & Smokery och Kahvila Saha i Karleby, FAF och Café Tullmagasinet i Nykarleby samt Uffes Mat & Café i Purmo. De restauranger som fick flest röster erhöll hela 59,9 procent av rösterna. Totalt gavs det 1057 röster.

Juryn bedömde platsens allmänna utseende och trivsel, maten och menyinnehållet, renlighet och ansvarstagande, öppettider och servicenivå samt atmosfären.

– Restauranger och caféer satsar alltmer på levande musik och evenemang förutom läcker mat och bra service. De spelar en nyckelroll i att skapa attraktionskraft och dragkraft för regionen. Det är fantastiskt att notera att restaurangerna verkligen satsar på sommaren och turisterna den för med sig, säger Emilia Näreaho från Österbottens handelskammare.

Juryn var enhällig i valet av FAF. FAF:s terrass är som en oas mitt i staden och erbjuder samma atmosfär som utomlands. Terrassens grönska, vackra planteringar och möbler inbjuder till avkoppling och minnesvärda sommarkvällar.

Byggnadens historia är intressant och den hedrar dagens verksamhet väl. En stor del av staden Nykarleby förstördes i en brand år 1858 och FAF:s byggnad var den första som uppfördes efter branden, därav kommer namnet FAF – First After the Fire.

Juryn var glad över utvecklingen som skett på FAF:s lokaler. I den moderna inredningen möts det gamla och det nya och utrymmena anpassar sig till olika typer av evenemang. Även FAF:s hamburgare och service hyllades i publikens kommentarer och ansågs vara enastående.

I år belönades också Årets bästa kundbetjänare, och priset gick till Anna Nylund från Station 23 i Jakobstad. Juryn har flera års erfarenhet av Annas serviceinriktade attityd och sättet hon bemöter alla gäster på jämlika villkor. Anna Nylund välkomnar gästerna till Station 23 på ett vänligt och respektfullt sätt. Hon har mångårig erfarenhet av att vara servitris. Anna använder sin kunskap om gastronomi och drycker för att skapa en fantastisk upplevelse genom att kombinera mat och vin. Tillsammans med sitt team erbjuder hon en unik restaurangupplevelse för kunden.

Juryn hedrade även Cafe Donner & Smokery i Karleby med en utmärkelse som Årets nykomling. Cafe Donners vitrinskåp skapar ett lyxproblem för kunden, nämligen hur man väljer mellan dessa frestande, färska, rikliga och läckra produkterna?

Den marina miljön gör det möjligt att nå caféet både över land och via sjön och erbjuder en stämningsfull och trivsam miljö vid vattnet. Den själv rökta laxen och rätterna som tillagas av den stärker Cafe Donners anknytning till havet och därmed bidrar Cafe Donner även till Karlebys ställning som en kuststad. Juryn ser potential i områdets utveckling när det formas. I publikens kommentarer framhävdes också Cafe Donners hundvänlighet.

Juryn bestod av en expertpanel från Österbottens handelskammares utskott för regional livskraft i Karleby-Jakobstad. Medverkande var verkställande direktör Teea Pietilä från Karleby Turism, arbetslivskoordinator Kerstin Ström från Optima, verksamhetsledare Johanna Hylkilä från Kokkola Industrial Park, projektledare och vice ordförande i utskott för regional livskraft Heidi Matinlassi från Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och marknadsföringskoordinator Emilia Näreaho från Österbottens handelskammare.

Eat Out-priset delades ut för första gången år 2020, då det tilldelades Café Bryggan i Öja. År 2021 belönades Kruununvoudintalo by Gastro Kettu i Karleby och år 2022 Station 23 i Jakobstad.