Statsministern utsåg ekonomiinflueraren Risto Murto och en arbetsgrupp att förlösa Finlands ekonomiska tillväxt. Resultatet blev ett pärlband av tiotals förslag för att påskynda tillväxten och förnya företagsverksamheten. Sanningen är att Finland inte kan vänta på att tillväxten ska återvända av sig själv. Lösningarna som möjliggör tillväxt finns redan – men de kräver politisk vilja och beslut.
Det är också viktigt att inse att olika typer av företag står inför olika utmaningar. Småföretag möter höga kostnader och byråkratiska hinder för att anställa. Familjeföretag bär ansvar över generationer – deras kvartal är 25 år. De är tätt sammanvävda med släkthistoria och identitet – och ofta även med interna spänningar.
Börsbolagens kvartal är bokstavligen ett kvartal, och resultatförväntningarna måste infrias var tredje månad. I verkställande direktörens spelbok står det: ”Maximal avkastning med kontrollerad risk – resultat eller ut.” Startups siktar på snabb värdestegring och möjligheten till en lukrativ exit. Inhemskt kapital är svårt att hitta i powerpoint-skedet, och när business väl lyfter säljs företaget ofta till utländska ägare.
Det som förenar alla tillväxtföretag är byråkratin: ju mer du växer, desto fler regler, rapporteringskrav och skyldigheter träder i kraft. Tillväxthindren är både strukturella och kulturella. Men den mentala sidan diskuteras mer sällan.
Vi har nu för åttonde året i rad blivit utsedda till världens lyckligaste land. Det råder inga brister i det grundläggande – Maslows trappa taget i beaktande har vi alla möjligheter till att förverkliga oss själva och vara innovativa. Men är lyckan det största hotet mot tillväxt? Ett alltför nöjt sinnestillstånd leder till bekvämlighet, släcker utvecklingslusten och viljan att ta risker.
Det är ett farligt tillstånd just nu, när vi står inför ett historiskt fönster av möjligheter. I världsekonomin pågår en omfördelning där föregångarna inom den gröna omställningen visar vägen – och skördar de största vinsterna. Enligt en utredning från Finlands Näringsliv EK skulle en procentenhets snabbare ekonomisk tillväxt innebära 66 miljarder euro mer i skatteintäkter på tio år. Det handlar alltså inte om enskilda företags vinster, utan om att bygga en hållbar och god framtid för kommande generationer.
Lyckas vi vända kursen innan Finlands ekonomi når vuxen ålder i stagnation nästa år? I slutändan handlar det inte om så komplicerade saker.