Förutom att minska utsläppen av växthusgaser handlar motverkandet av klimatförändringen också om arbetsplatser, energiräkningar och hur vårt samhälle förbereder sig för framtida kriser.
I nästan alla kommuner i Österbotten planeras omfattande investeringar i den gröna omställningen. Värdet på offentligt kända planer är redan över 30 miljarder euro. Summan är enorm när den jämförs med den i Österbotten typiska årliga investeringsaktiviteten på 1,7 miljarder euro. Kommunerna är i stort behov av nya källor till ekonomisk tillväxt, och den gröna omställningen är för närvarande en av de viktigaste potentiella tillväxtkällorna.
När vi bygger upp vår egen förnybara energiproduktion, vår koldioxidsnåla industri och vår elektrifierade trafik och uppvärmning, blir det mer pengar kvar i regionens och den finländska ekonomin. Klimatarbetet stärker också vår konkurrenskraft på världsmarknaden, skapar förutsättningar för ekonomisk tillväxt och minskar slutligen kostnaderna för liv och företagande. Övergången skapar ny efterfrågan på finländsk kompetens och innovationer.
Klimatgärningarna är oskiljaktigt förknippade med den övergripande säkerheten. Övergången från fossila bränslen minskar vårt energiberoende av importerad energi och stärker försörjningsberedskapen. Energisjälvförsörjningen skapar skydd mot geopolitiska påtryckningsförsök och oförutsedda prisfluktuationer på världsmarknaden. I Österbotten har beroendet av utländska bränslen redan minskat betydligt inom fjärrvärmeproduktionen, men det kan fortfarande främjas bland annat genom elektrifiering av vägtrafiken.
Förverkligandet av ekonomiska fördelar och säkerhetsfördelar förutsätter en konsekvent och långsiktig klimatpolitik som överskrider enskilda regerings- och fullmäktigeperioder. Företag, kommuner och hushåll vågar investera i klimatlösningar endast om de kan lita på att trenden inte förändras under varje valperiod. En klimatpolitik som svämmar över skapar osäkerhet, stagnerade projekt och förlorade arbetstillfällen.
Områdeskännedom är ett trumfkort i genomförandet av klimatpolitiken. De lokala beslutsfattarna vet bäst hur de nationella klimatmålen genomförs i det egna området med beaktande av dess särdrag och styrkor. Utan denna kunskap på gräsrotsnivå och det lokala arbetet förvandlas strategierna inte till verklighet.
Flera av kommunerna i Österbotten är Finlands ledande klimatkommuner, där arbetet har varit omfattande och långsiktigt. Arbetet drivs av Vasa, som i en jämförelse mellan större städer placerar sig bland de fem bästa städerna. Enligt Finlands miljöcentral har landskapets växthusgasutsläpp redan minskat med 39 procent 1990–2023. Det är dock långt till målen, eftersom landskapet med nuvarande åtgärder torde stanna något under det nationella utsläppsminskningsmålet på 60 procent 1990–2030.
Kommunernas klimatgärningar påverkar hela Finlands framgång och konkurrenskraft. Varje installerad solpanel, kommunernas klimatprogram och den gröna investeringen i området bygger bit för bit ett mer hållbart Finland till förmån för oss alla. Genom sin verksamhet kommunicerar kommunerna att klimatförändringen tas på allvar i Finland.
Santtu Karhinen, specialforskare, Finlands miljöcentral
Paula Erkkilä, verkställande direktör, Österbottens handelskammare