Pedersörestä maailman pelloille – Från Pedersöre till åkrarna ute i världen

Michael Johansson tuli Elhon toimitusjohtajaksi viime syksynä.

Moni 8-tietä pitkin Pietarsaaren liittymän ohi ajanut on huomannut ylikulkusillan alapuolella levittäytyvät Elhon tuotteet tietämättä, että kyseessä on Suomen toiseksi suurin maatalouskoneiden valmistaja. Perinteinen maidontuotantoalue on sopiva kansainvälisesti toimivan maatalousyrityksen kotipaikaksi.

Många som åkt längs riksåttan förbi väganslutningen till Jakobstad har lagt märke till Elhos produkter nedanför viadukten utan att veta att det är fråga om Finlands näst största tillverkare av jordbruksmaskiner. Den traditionella regionen för mjölkproduktion passar bra som hemort för jordbruksföretaget som verkar globalt.

Erilaisia maatalouskoneita valmistavan pedersöreläisen perheyrityksen tarina alkoi siitä, että nuori maanviljelijä Arne Löfvik kaipasi maatalouteen parempia koneita ja laitteita. Vuonna 1968 hän perusti Elhon, joka edelleen valmistaa kestäviä, laadukkaita ja helppokäyttöisiä koneita maatalouteen ympäri maailmaa.

Löfvik sai aisaparikseen vailla vertaa olevan keksijän, Karl-Erik Häggblomin, jonka käsialaa on edelleen suurin osa Elhon patenteista. Ja patentteja riittää! Niitä on Elholla suhteessa työntekijämäärään enemmän kuin Nokialla konsanaan. Vaikka Häggblom on jo jonkin aikaa ollut eläkkeellä, hän hoitaa edelleen Elhon patenttiasioita.

Asiakas on tärkeä

Elholla on hyvä maine asiakkaiden keskuudessa. Tuotteet ovat korkealaatuisia ja niiden huoltopalvelu toimii erinomaisesti. Yrityksessä myös kuunnellaan asiakaspalautetta ja pyritään ratkaisemaan ongelmatilanteet asiakkaan kannalta kivuttomasti.

– Me viemme jonkin verran maatalouskoneita myös Israeliin. Olemme yhdessä paikallisen maahantuojan kanssa pyrkineet ratkaisemaan haastavista olosuhteista johtuvat ongelmat. Suunnittelijamme ovat käyneet paikalla tutustumassa koneiden käyttöolosuhteisiin ja kehittäneet niihin erityisratkaisuja, joita tällä hetkellä myydään vain Israeliin, kertoo Elhon toimitusjohtaja Michael Johansson.

Esimerkki kertoo sen, kuinka vakavasti yrityksessä suhtaudutaan asiakastyytyväisyyteen.

Största delen av produkterna exporteras

Elho är efter Valtra Finlands näst största tillverkare av jordbruksmaskiner. 70 procent av produktionen går på export. De största exportområdena är Kanada, Korea och Europa. En del produkter exporteras också till Australien och Sydamerika.

All försäljning till slutkunderna sker via återförsäljare. I Finland säljs Elhos produkter av Lantmännen Agro, d.v.s. det som tidigare var K-lantbruk. Produkterna levereras till kunderna utomlands via utländska importörers distributionsnätverk.

Den österbottniska landsbygden internationaliseras

Elhos fabrik är också internationell. Företaget sysselsätter ca 150 personer varav en del är inhyrd arbetskraft från utlandet, främst från Estland och Lettland. Även en del av företagets stadigvarande arbetstagare har utländsk bakgrund, eftersom det utöver finländare också jobbar personer från Ungern, Estland, Ryssland och Irak.

– Sysselsättningsgraden i Pedersöre är näst högst på fastlandet, tätt efter närliggande Larsmo som är på första plats. Utan utländsk arbetskraft räcker arbetstagarna helt enkelt inte till i vår region, konstaterar Elhos verkställande direktör Michael Johansson.

För närvarande överväger man att anställa en ryskspråkig arbetsledare eftersom yrkeskunniga personer från Ukraina är på kommande och behovet av dem är stort.

Kasvuhakuinen yritys

Elho on perheyritys, jonka kolmas sukupolvi on ottamassa vastuuta yritystoiminnasta. Michael Johansson tuli yrityksen palvelukseen viime vuoden syksyllä omistajaperheen ulkopuolelta. Hän on aikaisemmin toiminut samalla alalla, joten toimiala on tuttu. Koulutukseltaan hän on tuotantotalousinsinööri, jolla on myös MBA-tutkinto.

– Elho on kasvuyritys, jonka kasvu tulee pääosin ulkomaan markkinoilta. Vuoden 2018 tilinpäätöksessä liikevaihto oli 19,9 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna liikevaihto noussee parikymmentä prosenttia, Johansson kertoo.

Omistajat haluavat pitää yrityksen tuotannon Pedersören Pännäisissä. He ovat myös valmiita investoimaan tuotantoon. Seuraava iso investointi on uusi maalaamo, jonka kokonaishinta-arvio on neljästä viiteen miljoonaa euroa. Tulevien vuosien strategiassa on useita muita uudistussuunnitelmia.

Oy El-Ho Ab
  • Maatalouskoneiden valmistaja
  • Kotipaikka: Pedersöre
  • Liikevaihto: 19,9 M€
  • Viennin osuus: 70 %
  • Henkilöstö: noin 150 henkilöä
  • Ulkomaisen työvoiman osuus 8 %

TEKSTI/TEXT: JOHANNA HAVERI
ÖVERSÄTTNING: MICAELA LINDAHL-PALMROOS
KUVAT/FOTON: SAMI PULKKINEN

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN