Digitaliseringsutskottet vid Österbottens handelskammare har valt Årets digiprojekt: ett slutarbete av Vilhelm Sundstedt, studerande i kemi- och processteknik vid Åbo Akademi. Projektet utgår från ett användningsfall hos företaget Mirka, vilket undersöktes i arbetet Large Language Models for Data-Driven Customer Relationship Management: Transforming Unstructured Data into Business Intelligence.
Vinnaren utsågs i en tävling av hög nivå, efter en pitchtillställning och intervjuer med deltagarna. Årets digiprojekt är en årlig tävling som uppmuntrar samarbete mellan företag och utbildningssektorn och inspirerar företag att använda digitalisering för att utveckla sin verksamhet och lösa problem.
Projektet som nu belönas hade som utgångspunkt en ostrukturerad och flerspråkig datamängd bestående av anteckningar från kundbesök – cirka 8000 per månad. Anteckningarna innehåller spridd, värdefull information för företaget – men den är mycket svåråtkomlig. Projektet utnyttjade AI och stora språkmodeller för att kondensera datamassan till strukturerade rapporter.
Projektet utmärkte sig som den starkaste helheten i tävlingen. Lösningen på en tekniskt krävande utmaning, dess tydliga inverkan samt användningen av AI motsvarade utmärkt kriterierna för Årets digiprojekt. Projektet visar dessutom på ett nära samarbete mellan företaget och studeranden, samt på betydande effektivisering av verksamheten tack vare bred användning av lösningen.
– Nivån på årets projekt var tydligt högre än tidigare år, och användningen av AI som en del av företagens affärsutveckling var framträdande. Vinnaren valdes för sin tydliga projektstruktur och det täta samarbetet med studerande. Dessutom löste projektet ett problem som är igenkännligt i nästan alla företag, säger Jari Isohanni, ordförande för digitaliseringsutskottet och utbildningsansvarig vid yrkeshögskolan Centria.
– Jag fick starkt intresse för AI under de sista åren av mina studier, när jag insåg vilken genomgripande påverkan teknologin kommer att ha på både företag och samhället i stort. Jag är tacksam över att Mirka och Åbo Akademi gav mig möjligheten att gå min egen väg och skriva mitt diplomarbete inom området, även om det låg utanför min utbildnings traditionella ramar. Det kändes meningsfullt att lära mig om LLMs, BI, och big data i praktiken, samt att utveckla en lösning med konkret betydelse för Mirkas högre ledning. Erfarenheten blev avgörande för att jag kunde rikta min karriär mot en vardag där jag ständigt får lära mig mer om det ämne jag brinner för mest!, säger Vilhelm Sundstedt, som numera är utexaminerad och jobbar heltid vid Mirka inom AI och data.
– På Mirka nöjer vi oss aldrig med status quo. Vi frågar oss ständigt hur vi kan bli bättre och mer effektiva för att skapa mervärde för våra kunder. Att samarbeta med utbildningsinstitut som utforskar nya områden, såsom språkmodeller, är en naturlig del av detta, konstaterar Matias Sandås, Chief Business Transformation Manager vid Mirka och handledare för projektet. – Genom att jobba tillsammans med drivna studerande, såsom Vilhelm Sundstedt, får vi inte bara nya idéer och perspektiv – vi skapar också en brygga in i Mirka för framtida talanger. Det här projektet har gett oss värdefulla insikter och konkreta resultat som hjälper oss att fortsätta vara ledande och ännu mer framgångsrika.
Hedersomnämnande till Vamias ICT Bootcamp
Utskottet valde också att dela ut ett hedersomnämnande till ICT Bootcamp, ett årligen återkommande evenemang organiserat av Vamia. Evenemanget riktar sig till både finsk- och svenskspråkiga studerande inom programvaruutveckling. Bootcampen sammanför studerande och branschens toppföretag under en helg fylld av nätverkande och programmeringsutmaningar.
– Evenemanget är en fantastisk möjlighet för andra stadiets studerande att möta företag inom branschen. Ungdomar får bekanta sig med konkreta uppgifter och utmaningar inom ICT-branschen, särskilt inom programmering. Bootcampen förbättrar deras möjligheter att hitta praktikplatser – och i bästa fall även jobb inom branschen, kommenterar utskottsmedlem Juha Kalliokoski, Heading Platform Engineering and Developer Services på Wärtsilä.
– ICT Bootcamp är ett utmärkt exempel på hur rätt slags möten mellan unga och företag kan leda till positiva, betydande och långsiktiga effekter. Det finns utan tvekan efterfrågan och potential för liknande koncept även på andra håll i Finland. Evenemanget bör ses som ett utvecklingsbart koncept som kan spridas till fler läroanstalter och städer, uppmuntrar utskottsmedlem Markus Ketola, kvalitets- och utvecklingschef på Vitec Raisoft.
Bakgrund
Österbottens handelskammares digitaliseringsutskott utser årligen Årets digiprojekt. Priset delas ut till det mest förtjänstfulla eller betydande digitaliseringsrelaterade utvecklings- eller forskningsprojektet mellan en läroanstalt eller studerande och ett eller flera företag. Projektet kan till exempel syfta till att öka effektiviteten i ett företags verksamhet, skapa en ny digital affärsverksamhet, ge ett företag en konkurrensfördel genom att använda digitala verktyg, åtgärda arbetskraftsbristen eller utveckla kunskapen bland studerande.
Tävlingen ordnades nu för fjärde gången enligt detta format. Årets digiprojekt 2024 var co-innovation projektet OSME (Open Smart Manufacturing Ecosystems), som startades av Wärtsilä och som involverade flera företag och ett stort antal universitetsforskare och -studerande. Årets digiprojekt var Vismas, Vasa universitets och Laihela gymnasiums samarbetsprojekt år 2023 och 2022 Yrkeshögskolan Novias och Mirkas gemensamma projekt. Tidigare år har utskottet belönat ett företag för sitt digitala språng.