Österbottens handelskammares digitaliseringsutskott har sammanställt en översikt över kompetensbehoven inom ICT-branschen nu och under de kommande åren. Översikten samlar näringslivets syn på vilka färdigheter studerande bör tillägna sig under sin utbildning. Den fungerar som ett konkret verktyg för läroanstalter i utvecklingen av utbildning, forskning och samarbete med arbetslivet inom ICT – men också för kommunala beslutsfattare och andra aktörer som i sitt arbete behöver förstå framtida kompetensbehov.
Listan bygger på en omfattande reflektion kring utvecklingsriktningarna inom ICT ur ett näringslivsperspektiv. I arbetet har deltagit medlemmar i digitaliseringsutskottet som representerar ICT-företag samt ICT-funktioner inom industri och handel – dessutom ingår representanter för högre utbildning i regionen.
– Målet är att bygga en bro mellan företagens kompetensbehov och den utbildning och FoUI-verksamhet som läroanstalterna erbjuder, sammanfattar digitaliseringsutskottets ordförande Jari Isohanni, utbildningsdirektör vid Centria yrkeshögskola. – En gemensam förståelse mellan utbildning och arbetsliv om vilka färdigheter som behövs är avgörande för att vi ska kunna trygga branschens livskraft och företagens konkurrenskraft inom handelskammarens verksamhetsområde.
– Bland de kompetenser som lyfts fram finns både grundläggande arbetslivsfärdigheter såsom samarbetsförmåga, resiliens och ansvarstagande, men naturligtvis också specifik kompetens inom branschen, såsom programmering, cybersäkerhet, artificiell intelligens och molntjänster. Det är viktigt att komma ihåg att en enskild aktör inte kan erbjuda allt till sina studerande – listan är därför tänkt att uppmuntra läroanstalterna till att fundera på hur samarbetet med företagen kan fördjupas och hur samverkan mellan utbildare kan utvecklas, fortsätter Isohanni.
Utskottet som brobyggare mellan utbildning och arbetsliv
Österbottens handelskammares digitaliseringsutskott främjar utvecklingen och tillväxten inom ICT-branschen i Österbotten och Mellersta Österbotten. Utskottets centrala uppgift är att påverka utbudet och innehållet i utbildningen, stötta forskningen och säkerställa tillgången till kompetent arbetskraft genom att stärka dialogen mellan näringslivet och utbildningssektorn inom branschen. Det erbjuder också en plattform för nätverkande och gemensamt lärande.
Utöver den nu publicerade kompetenslistan har utskottet också en annan konkret kanal för att främja samarbetet mellan företag och utbildningsaktörer: priset för Årets digiprojekt. Syftet med tävlingen är att öka studerandenas möjligheter till samarbete med företag och uppmuntra företag att ta tillvara på samarbetet med läroanstalter.
– I årets tävling hittade vi ett utmärkt samarbetskoncept utvecklat av Vamia, ett koncept vi gärna skulle se spridas till fler yrkesutbildare. Vamias ICT Bootcamp samlar årligen studerande inom programvaruutveckling och företag i branschen för att under en helg tillsammans lösa programmeringsutmaningar och nätverka, berättar utskottets sekreterare Mia Brännbacka, kommunikationschef vid Österbottens handelskammare.
– För studerande inom yrkesutbildningen har det traditionellt varit betydligt svårare än för högskolestuderande att hitta praktikplatser eller anställningar efter examen, men tack vare detta evenemang har situationen förbättrats märkbart. Utskottets företagsrepresentanter var eniga om att liknande initiativ gärna skulle få spridas även till andra delar av handelskammarområdet, sammanfattar Brännbacka.