Jakamon perimmäinen tarkoitus on auttaa asiakasta toteuttamaan tavoitteita, joista hyötyvät kaikki. Se luo myös velvollisuuden kasvaa entistäkin merkittävämmäksi tekijäksi.
Tähän täytyy olla parempi ratkaisu.
Näin totesivat Jarl Matti Anttila, Tommi Ranta ja Anssi Uitto viitisentoista vuotta sitten oivallettuaan, miten paljon yritysten välisissä suhteissa liikkuu tietoa, joka on hajallaan eri järjestelmissä. On asiakkuushallintaa, tuotetiedonhallintaa ja toiminnanohjausjärjestelmää – sinällään hyödyllisiä työkaluja, mutta ne eivät vastaa toimitusketjun tiedonjaon tarpeisiin. Miten kaiken tuon tiedon voisi tuoda saataville sellaiseen muotoon, että sitä voisi hyödyntää vaivattomasti kumppanien määrästä riippumatta?
Anttila oli työskennellyt aiemmin Vaasan yliopiston professori Jukka Vesalaisen tutkimusryhmässä, joka tutki yritysverkostoja ja liiketoimintasuhteita, ja aihe oli aineellistunut myös liiketoiminnaksi yritysten konsultoinnissa.
Anttila, Ranta ja Uitto olivat perustaneet yhdessä konsultointiyhtiö MDI:n, ja nyt ideanikkarit esittelivät hahmotelman digitaalisesta yritysten tiedonjakamisen alustasta asiakkailleen, muun muassa ABB:llä työskennelleille Timo Rossille ja Matti Mannerille. Yhdessä virisi innostus uudesta tekemisen tavasta ja yhteistyöstä.
Syntyi Jakamo.
– Nyt alustaa käyttäviä yrityksiä on yli 4 000, ja he hyötyvät joka päivä siitä, että kaikki hoituu yhden kanavan kautta. Tuotteiden toimittajat puolestaan voivat automatisoida esimerkiksi tilausten vastaanottamisen niin, että tilaus tulee suoraan toiminnanohjausjärjestelmään, Jakamon toimitusjohtaja Jarl Matti Anttila kertoo.
Voittava resepti
Erilaisia järjestelmäintegraatioita ja portaaleja on toki ollut ennenkin. Jakamon ratkaisu tarjoaa muita enemmän mukauttamismahdollisuuksia tilaajayritysten lisäksi toimittajille, ja digitaalinen alusta sallii jo luotujen mallien skaalaamisen muihin verkoston osiin. Tämä tarkoittaa, että jokaisen asiakkaan kanssa ei tarvitse rakentaa erikseen omaa tiedonvaihtotapaa.
– Tästä integraatiomahdollisuudesta saamme asiakkailta paljon kiitosta.

Jakamon mallia voisi havainnollistaa vertauksella pitsasta.
Voit toki syödä erikseen juustoa, tomaatteja, yrttejä sekä oliiveja ja olla varsin tyytyväinen makuelämykseen. Sitten maistat ensimmäistä kertaa pitsaa: siinä on samat perusainesosat kuin aiemmin söit, mutta aivan uudessa muodossa. Tällä kertaa vatsaasi kulkeutuu myös jauhoista ja öljystä sekoitettu pitsan pohja, jota et aiemmin tiennyt kaipaavaasi. Tämähän onkin mainio lisä ruokanautintoon!
Voit toki halutessasi noukkia pitsasta oliivit pois tai syödä ne erikseen. Voit myös muokata täytteitä tavoitteidesi mukaan: vähennätkö esimerkiksi juuston määrää, koska haluat tarkkailla kovien rasvojen saantiasi tai pienentää ruoan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä?
Kasvu ei ole itseisarvo
– se on meille väline tehdä maailmasta parempi
Arvasit varmaan, että tässä vertauksessa Jakamo on se, joka on leiponut pitsan eli koonnut ainekset yhteen. Nyt voit itse päättää, ahmaisetko sen yhdellä haukkauksella vai perehdytkö ensin tarkalleen, mitä kaikkea pitsa sisältää. Samalla tavoin yritys voi tehdä valintoja saamansa tiedon perusteella ohjatakseen toimintaansa oman strategiansa mukaisesti.
Kuten kaikki parhaat kokit, Jakamo ei paljasta reseptiä ulkopuolisille, vaan pitää kiinni tietoturvasta. Siitä kertoo myös helmikuussa saatu ISO 27001 -sertifikaatti, joka edellyttää nykyisten tietoturvavaatimusten täyttämisen lisäksi jatkuvaa toimintatavan tarkkailua ja parantamista.
– Pidämme yllä nöyrää oppimishalua, eli muistutamme itseämme koko ajan siitä, että maailma, vaatimukset ja arvot muuttuvat. Siksi meidän on luotava nahkamme yhä uudelleen ja oltava avoimia uudelle, Jarl Matti Anttila sanoo.
Osaaminen esiin
Yksi tapa avartaa omaa ajattelutapaansa on tutustua uusiin ihmisiin ja kuulla, mitä heillä on sanottavanaan.
– Kun meille tulee uusi työntekijä, teemme hänestä vahvuusanalyysin. Haluamme kuulla hänen taustastaan ja siitä, näkeekö hän jonkin asian eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet, Jakamon liiketoiminnan kehitysjohtaja Timo Rossi avaa.
Tavoitteena on yrityskulttuuri, jossa on turvallista ajatella luovasti. Erilaisista näkökulmista voi ammentaa tietoa yrityksen kehittämiseen. Tällä hetkellä Jakamon teollisuusasiakkaat vastaavat toiminnallaan sellaisiin megatrendeihin kuin vihreä siirtymä, geopolitiikan epävarmuus, teknologian disruptio ja vastuullisuus. Jotta asiakkaat pääsisivät tavoitteisiinsa esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämisessä, Jakamo haluaa omasta kädenjäljestään mahdollisimman suuren.
– Haluamme olla johtava teemaymmärtäjä tällä teollisuuden alalla ja syventää ajattelutapoja, eli mitä ympäristövastuu merkitsee vaikkapa kemikaalikuormituksen kannalta tai sosiaalisen vastuun kantamisessa, Rossi jatkaa.
Olennainen osa alan avainkysymysten ratkaisemista on asiakkaiden tunteminen. Viime vuosina Jakamo on perehtynyt syvällisesti toimittajakokemukseen, joka on muutoinkin nousemassa tärkeäksi yritysverkostojen kilpailutekijäksi.

Jakamo julkaisi vuonna 2024 toimittajakokemustutkimuksen, johon osallistui erilaisia valmistavalle teollisuudelle toimittavia yrityksiä. Haastateltavat edustivat esimerkiksi tukkukaupan, metallintyöstön, komponenttien ja pakkausmateriaalien toimittajia. Tutkimuksessa ilmeni muun muassa, että toimittajayrityksissä olisi osaamista, jota hyödyntämällä tilaajat säästäisivät aikaa ja rahaa ja siten pääsisivät entistä parempiin tuloksiin. Onnistuneessa toimittajakokemuksessa osoitetaan keskinäistä arvostusta, toimitaan ammattimaisesti ja viestitään myönteisesti ja rakentavasti.
– Tarjoamme ympäristön, jossa toimittajat voivat palvella asiakkaitaan mahdollisimman tehokkaasti, laadukkaasti ja läpinäkyvästi.
Tavoite velvoittaa
Asiakkaiden kuuleminen antaa parhaimmillaan etulyöntiaseman alati muuttuvassa markkinatilanteessa. Heidän kanssaan keskustelemalla pääsee isojen virtausten kyytiin syvälle, näkemään konkreettisia arkipäivän tilanteita, joihin pyritään yhdessä löytämään ratkaisuja.
– Pääsemme kuulemaan syväosaajia esimerkiksi luonnontieteiden alalta, ja he seuraavat meidän alustamme kautta yrityksistä tulevaa lahjomatonta tietovirtaa, Timo Rossi sanoo.
– Kun dataa kertyy muun toiminnan ohessa, se on lyömätön työkalu tiedolla johtamisessa, täydentää Jarl Matti Anttila.
Jakamon omat tavoitteet liittyvät laatuun, eli siihen, että heidän tuotteensa olisi parhaiten suoriutuva ja asiakkaiden sekä työntekijöiden arvostama ekosysteemi. Kasvu on ollut viime vuosina nopeaa, ja toimistot ovat nyt Seinäjoella, Tampereella, Espoossa, Joensuussa ja Vimpelissä.
Kasvu on välttämätöntä, jotta yritys saavuttaisi varsinaisen tavoitteensa eli pystyisi vaikuttamaan asioihin toden teolla. Jarl Matti Anttila kiteyttää:
– En näe kasvua itseisarvona, vaan ainoana välineenä toteuttaa tavoitettamme jättää maailma paremmaksi paikaksi kuin se nyt on. Se ei pienellä piperryksellä tule.
JAKAMO
- Perustettu v. 2012
- Kotipaikka Seinäjoki
- Liikevaihto n. 1,6 M€ (v. 2024)
- Työntekijöitä 20
- Käyttäjäyrityksiä yli 60 maassa
- Viiden viime vuoden ajan liikevaihto kasvanut keskimäärin 38% vuodessa
TEKSTI: NADIA PAAVOLA
KUVAT: SAMI PULKKINEN