Förändring är det enda konstanta. Att förändring pågår är väldigt påtagligt inom arbetslivet just nu. Hybridorganisationer blir allt vanligare och utvecklingstakten är snabbare än någonsin. Sjukfrånvaron är hög, och många känner sig stressade och oroade. Finns det då en koppling mellan ökat antal hybridorganisationer och upplevd minskat välmående på jobbet? Svaret är ja, MEN alla problem är inte förorsakade av ökat distansarbete.
Det är inte organisationsformen med flexibilitet och variation i var, när och hur vi jobbar som är problemet. Problemet är att vi efter pandemin inte tagit oss tid att tillsammans utvärdera vårt sätt att jobba, kommunicera och samarbeta. Vi kör på som vanligt och jobbhjulet snurrar allt snabbare. Det som fungerade som en akut nödlösning 2020 är inte längre hållbart 2024.
Undersökningar har länge visat att den psykiska känslan av tillhörighet är viktigare än den faktiska fysiska närvaron på samma kontor. Vi behöver känna oss sedda, hörda och involverade. Det är just här vi har de största utmaningarna just nu – vi har inte hittat rätt format för att skapa naturliga dagliga sociala, gemenskapsbyggande och informationsutbytande interaktioner i den hybrida arbetsmiljön.
3 tips för välmående och gemenskap i hybridorganisationer
Uppdrag, mål och planering
För att veta hur vi kan bidra och göra skillnad på jobbet behöver vi förstå uppdraget och vart vi är på väg. Det här hjälper oss att ta ut rätt riktning och planera. Mål hjälper oss att prioritera rätt och mäta hur långt vi kommit. I hybridorganisationer är det här extra viktigt för att se vad vi åstadkommit tillsammans och hur viktiga vi alla är i maskineriet. Gemensam planering och uppföljning stärker gemenskapen.
Spelregler och möteskultur
När vi allt oftare samarbetar online är det bra att komma överens om spelregler för när, var och hur vi jobbar. En gemensam överenskommelse om ramarna minskar missförstånd och irritation. Här är några exempel på områden att ha med i teamets spelregler:
- en specifik dag för när vi alla jobbar på kontoret eller hemma
- vilka kommunikationskanaler använder vi, för vad och när
- hur använder vi chatten och är det okej att stänga ner den för att jobba ostört
- hur delar vi information och kunskap, hur jobbar vi med gemensamma dokument
Möten är ingen bristvara idag, det är helt enkelt för enkelt att bjuda in till Teamsmöten. Separata spelregler för möten underlättar och här är exempel på områden:
- återkommande teammöten, frekvens och syftet med dom
- vilka beslut fattas på möten och hur dokumenteras dom
- vi kommer förberedda till möten och använder mötesagenda som stöd
- vi har mötesfritt kl 12-13 varje dag och mötesfria onsdagar
- vi tackar inte automatiskt ja till möten, vi säkerställer först att mötet är relevant och nödvändigt
One2One samtal och återkoppling
För att känna oss sedda och hörda på jobbet behöver egentid med vår närmaste chef. One2One samtal har visat sig vara det mest effektiva ledarskapverktyget för att hålla medarbetarna engagerade samtidigt som självledarskapet stärks. I hybridorganisationer är regelbundna One2One samtal idag mer eller mindre ett “must have” för att behålla kompetenta och engagerade medarbetare.
Det är inte ledaren som ensam ska, eller ens kan, säkra välmåendet och stärka gemenskapen. Ledaren har ett stort ansvar, men vi är alla ansvariga för att tillsammans hitta vårt bästa sätt att jobba, kommunicera och samarbeta. För att känna gemenskap, och stärka den psykologiska tryggheten, behöver vi som team diskutera vad som fungerar, vad som behöver justeras och hur vi tillsammans jobbar på bästa sätt för att leverera på uppdraget och nå målen.
Välmående och gemenskap på jobbet är allas vårt ansvar, speciellt i tider av förändring och omställning.
Artikeln är skriven av
Harriet Bodö
Professionell coach, föreläsare och utbildare med lång erfarenhet av ledarskap i internationella hybridorganisationer